fbpx

[Tema dneva] Franc Breznik: Elektrika ni Golobova privatna lastnina, ampak javno dobro!

Franc Breznik. Vir: Zajem zaslona, Nova24TV

Elektrika kot univerzalna energija je javno dobro. Generacije Slovencev pred nami so vlagale v izgradnjo elektrarn, verjetno pa bodo nekatere kredite odplačevale tudi te, ki bodo prišle za nami. Pri nas pa nekdo, denimo iz hidroelektrarn prodaja elektriko v tujino, del dobička dodeli svojim enormnim nagradam, plačam, velik del denarja pa gre tudi za neke “čudne medije” in ne nazaj v elektrosistem, v omrežja,” opozarja poslanec SDS Franc Breznik. 

V oddaji Tema dneva Aleksandra Jug spomni gledalce na dejstvo, da je delo vlade po prvih 100 dneh negativno ocenila več kot polovica vprašanih. To so pokazali rezultati zadnje septembrske ankete, ki jo je za Delo opravila Mediana. Vse prejšnje ankete so sicer izpostavili tudi na RTVS in POP TV, a tokratno so zatajili. Delo vlade kot negativno ali zelo negativno ocenjuje 56,5 odstotka vprašanih, kar je 3,2 odstotne točke več kot v predhodni anketi. O neuspešnosti vlade pa niti osrednji mediji v splošnem niti javna RTVS niso poročali. V enakem obdobju vlade Janeza Janše je delo vlade negativno ocenilo 46 odstotkov vprašanih, medtem ko je Golobovo vlado negativno ocenila več kot polovica (in to navkljub pristranskemu medijskemu poročanju).

Jugova znova spomni na dejstvo, da je 100 dni vlade minilo, in na Golobove besede, da sta ta čas zaznamovala spoštljiv dialog in “ciljno ukrepanje za omilitev draginje”. Njen gost Franc Breznik pa je imel drugačen pogled: “Kot sem dejal, je bilo pred nami 100 dni teatra absurda, arogance, samovšečnosti, predvsem pa lahkomiselnosti. Pomembno je, da se zavedamo, da je pred nami nova vlada s svojim medijskim monopolom, ki riše novo Potemkinovo vas – prikazuje zadeve neresnično, napoveduje velike rešitve za Slovenijo, ki pa so iluzorne.” Najprej je izpostavil Golobove besede, da bo drugače reguliral cene zaradi naraščajoče inflacije, kot je to počela Janševa vlada. Lani je ta znašala 2,1 odstotka. Letos januarja je znašala 5,8, februarja pa 6,9 odstotka. Potem pa se je Janševa vlada lotila korenite regulacije in kapic cen na energente. Posledično je marca inflacija pristala na 5,4 odstotka na letnem nivoju. Po sproščanju oziroma deregulaciji nekaterih ukrepov pa imamo danes inflacijo, višjo od 11 odstotkov.

Povprečje EU je trenutno 8,9 odstotka. “Naj povem, da je bila v času Janševe vlade inflacija ves čas daleč pod povprečjem EU in celo pod povprečjem evroobmočja,” je povedal poslanec. Ob tem spomni na strahoten fiasko – gneče pred bencinskimi črpalkami, kar v štirih desetletjih v času od konca Jugoslavije, vse od časa Milke Planinc, še nismo doživeli. Že za to bi si Janševa vlada prislužila interpelacijo, Golobova pač ne … Samooklicani energetski strokovnjak Golob je v resnici doživel kar dva fiaska – najprej z nepravilnimi ukrepi, vezani na makroekonomijo, ki je ne pozna. Obenem pa je doživel tudi fiasko na svojem poklicnem področju. Iz tega lahko sklenemo, da ne pozna podrobno evropske energetske zakonodaje, ne razume, kako delujejo energetske borze, ki imajo manj varovalk v primeru takšnih kriznih razmer, kot jih imajo denimo finančne borze. V Evropi imamo problem prav zaradi poslovnih modelov, zlasti v Nemčiji, kar je uveljavil tudi Golob, ki prekupčuje z električno energijo, ta pa bi morala biti javno dobro.

Elektrika ni privatna Golobova lastnina, ampak javna, enako kot voda, ki jo je levica prodala tujcem!
Breznik še spomni, da so generacije Slovencev pred nami vlagale v izgradnjo elektrarn, verjetno pa bodo nekatere kredite odplačevale tudi generacije, za nami. “Elektrika kot univerzalna energija je javno dobro,” zaključi svojo misel. Jugova pa v šali predlaga, da bi sedaj naredili podoben teater absurda, kot se je dogajal v primeru referenduma za vodo, rekoč da elektrika pripada vsem. Breznik spomni na dvoličnost tranzicijske levice, ki je Radensko prodala Čehom, Arabcem in Hrvatom Costello (k sreči jo je slovenski podjetnik odkupil), Srbom je prodala Fructal, ki je velik porabnik vode, Pivovarno Laško z odličnim vodnim virom pa v celoti prodala podjetju Heineken itd. In ravno oni so sedaj v središču tega populizma. Mogoče je potegniti vzporednice z elektriko, ki je javno dobro. Nekdo, ki iz hidroelektrarn itd. prodaja elektriko v tujino, del dobička dodeli svojim enormnim nagradam, plačam, velik del denarja pa gre tudi za neke “čudne medije” in ne nazaj v elektrosistem, v omrežja … In prav takšen model se ni izkazal v Evropi, podira pa se tudi Golobu.

Franc Breznik, Aleksandra Jug (Foto: Nova24TV)

 
To je model, ki ga je Golob vzpostavljal dolga leta tako zase kot del tranzicijske levice. Jugova nato povzame Breznikove besede, da bi morali premier, zunanja ministrica in gospodarski minister iskati alternative glede energentov tako v Evropi kot tudi v severni Afriki, na Bližnjem vzhodu itd., česar trenutno ne vidimo. Opažamo pa brisanje zakonov prejšnje vlade, kadrovanje. Breznik: “Nečesa se moramo zavedati – ko čez noč stopiš v čevlje predsednika vlade, torej brez kakšnih resnih političnih izkušenj … Morate se zavedati, da vlada kot organ upravljanja deluje na več nivojih: prvi je strateški, potem je taktični in nazadnje operativni nivo.” Vsaka izjava premierja in njegovih ministrov, kot so bistroumni nesmisli Luke Mesca v prvih mesecih – da bodo podjetja nacionalizirali prek delavskega odkupa in da bo obvezna registracija delovnega časa ter celo obvezna božičnica, in to v gospodarstvu, kjer je 90 odstotkov malih podjetij, ki bodo težko preživela zimo … Pomeni drugačen pristop …

Domen Mezeg