Franc Kangler: “Tisti, ki so v mojem primeru sodelovali proti meni, so napredovali. Šlo je za zrežiran politični obračun!”

Foto: SDS

“Kriminalisti so obrnili glave in z enako vsebino proti meni odšli k drugemu sodniku, Janezu Žirovniku. Sodniku, ki je bil bivši agent Udbe, ki je bil namestnik direktorja Sove, sodniku, ki sem ga kot bivši poslanec enajst let nadziral, njega in njegovo delo, in se z njim tudi kdaj sporekel,” je na včerajšnjem zaslišanju na 17. redni seji Parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler zatrdil glavni akter Franc Kangler.

V uvodu je Kangler dejal, da se od zadnjega zaslišanja v oktobru 2019 nanj še vedno vršijo veliki pritiski. Poudaril je, da se na  zaslišanju želi osredotočiti predvsem na napake in kršitve mariborskega sodišča in Slovenske policije, ki so se dogajale zoper njega. S strani mariborskega sodišča je Kangler pridobil podatke glede dežurstva takratnega sodnika Janeza Žirovnika. Glede na dokaze je razvidno, da je bil Marko Bezjak prvi sodnik, ki je dobil v roke spisek Kanglerjevih telefonskih klicev in je kasneje celo odklonil nadzor nad Kanglerjem, “a je policija v decembru 2008 odšla do drugega sodnika, Žirovnika. Gre za zgodbo, ki je bila zrežirana s sodnikom Žirovnikom, bivšim agentom službe državne varnosti Jugoslavije”.

Kangler je spomnil na Zakon o sodnem redu, ki je veljal tudi v letih 2008/09, v katerem je zapisano, da o ukrepih odloča dežurni preiskovalni sodnik, kar Žirovnik ni bil: “Šlo je za načrtno in namerno izbiro sodnika”. Po njegovem prepričanju je veliko vlogo odigral tudi eden od kriminalistov, sedaj že bivši svak direktorice Slovenske policije Tatjane Bobnar. “Kriminalisti so obrnili glave in z enako vsebino odšli k drugemu sodniku, Žirovniku. Sodniku, ki je bil bivši agent Udbe, ki je bil namestnik direktorja Sove, sodniku, ki sem ga kot bivši poslanec enajst let nadziral, njega in njegovo delo in se z njim tudi kdaj sporekel. Šlo je za čisti politični obračun,” poudarja Kangler, ki se sprašuje, zakaj mu mariborsko sodišče kar osem let ni dovolilo predstaviti niti enega dokaznega predloga, niti zaslišanja njegovih prič.

Kangler prepričan, da mu Sova še vedno prisluškuje
V nadaljevanju se je dotaknil tudi same preiskovalne komisije: “Zakaj takšna gonja proti komisiji? Zato ker so vsi vpleteni!”. Zatrjuje, da so mu mariborski policisti večkrat tajno sledili, ga fotografirali in prisluškovali celotni občinski upravi, “zato se številni ne upajo priti na zaslišanje pred komisijo, saj bi morali povedati resnico, da imajo dokazni material, ki me razbremenjuje obtožb”. Kangler je prepričan, da mu Sova še vedno prisluškuje. Pred kratkim se je namreč z bivšim poslancem Rudolfom Mogetom pogovarjal o dokumentu, ki bi lahko služil kot razbremenilni dokaz, zato je na predsednika KNOVS čez nekaj dni naslovil zahtevo po vročitvi dokumenta, a ga je Sova prehitela: “Po 17 letih so dokument označili za zaupen, samo nekaj dni po telefonskem pogovoru z Mogetom.”

Kanglerjev primer se je iz Maribora preselil na novomeško sodišče z obrazložitvijo Vrhovnega sodišča, da mariborska sodišča zoper njega ne morejo več zagotavljati poštenega in pravičnega sojenja. “Toda struktura zaposlenih na mariborskih sodiščih je ostala enaka. Če meni, Kanglerju, ne morejo soditi pošteno, kako bodo sodili navadnemu revežu?” se sprašuje nekdanji mariborski župan, ki je zaskrbljen, da Sodni svet te problematike ne obravnava.

V njegovi zadevi preveč naključij
Kangler trdi, da je v njegovi zadevi preveč naključij, “tisti, ki so v mojem primeru sodelovali proti meni, so napredovali.” V nadaljevanju je opozoril na Roberta Mundo, nekdanjega šefa mariborskih kriminalistov, ki je po njegovem mnenju odgovoren za kršitve, ki so se dogajale v njegovem primeru, a do danes, kljub številnim odkritim nepravilnostim, zoper njega ni bil sprožen noben disciplinski ali kazenski postopek: “Za vse njegove kršitve je vedela tudi sedanja generalna direktorica policije Bobnarjeva.”

Foto: STA

Na vprašanje predsednika komisije Žana Mahniča, ali meni, da je v Sloveniji možno nezakonito prisluškovati državljanom, je Kangler dejal, da je prepričan v to, saj naj bi na tisti ljudje na Telekomu, ki brez odredb priklapljajo posameznike, bili tajni sodelavci Sove: “Sedaj je jasno, zakaj se Telekom ni prodal takrat, ko bi se lahko. Nekdo bi izgubil nadzor nad tem, kar danes govorim.” Prav tako Kangler verjame, da obstaja paralelni sistem varnostno-obveščevalnih služb, ki naj bi nastal v krogu Marjana Šarca in njegovih najožjih sodelavcev.

Hana Murn

 • Ježek Teka Teka

  Ok, itaq, da so te levaki pojahal … se strinjam … ne morem pa pozabit oz. a so Mariborčani so že pozabili na tvoje semaforje … al so ti to tudi podtaknili …

  • janko

   Treba je priznati, iskreno, da je Kangler pretiraval s količino semaforjev. Morda so ga kot še neizkušenega preveč zlobirali. V kitajskih mestih imajo povsod nameščene radarje, ki te avtomatsko posname in sploh ne veš za to, samo po pošti dobiš položnico.

   • Ježek Teka Teka

    A na Kitajskem … aha, ok … ;)

   • Hribouc

    A u Lublani pa ni radarjev al kva?

  • Janez Korenjak

   …sem eden izmed tistih, ki so že prvi dan po vključitvi radarjev snovali fizične diverzije. Ampak radarji nimajo zveze s tem, da primeri zoper Kanglerja razgaljajo vso bedo delovanja mariborske policije in sodstva.
   Naj poudarim, da je Maribor mesto, ki so ga opustošili namerni stečaji in prisilne poravnave ali to, da je mariborsko sodstvo štirikrat večji kršitelj človekovih pravic, kot druga slovenska sodišča (ki so prav tako septična jama). Itd.
   Pa se apatični mariborčani raje uprejo radarjem, kot pokvarjenemu sodstvu. Razumi, kdor more…

   • Ježek Teka Teka

    Tisto kar je naredu je bila totalna svinjarija … tega pač normalen človek ne pozabi … črna pika za vedno …
    Treba je tudi napake priznati, če zajebeš … lp

    • Janez Korenjak

     …Kanglerja poznam še iz časov, ko je smrkav iz kadetnice postal rajonski tovariš miličnik; ko je postal župan, sem ga poimenoval dupleški pripetenec. Nikoli ga nisem maral. Ampak veš kaj? Sem pa volil zanj na zadnjih volitvah – nalašč, ker to, kar mu počnejo, so tako hude krivice, da se moje osebne zamere razblinijo – vključno z radarji. Nisem si mislil, da bo Kangler, nekdanji tovariš miličnik. kdaj postal ikona boja zoper pravosodno mafijo in da mu bo tako uspešno uspelo razgaliti mariborsko pravosodno greznico. Kar se mene tiče, so mu radarji oproščeni.

     • Ježek Teka Teka

      Ok … si to prebavu … jst pa nism pa sm Ljubljančan …

  • samotoje

   Kaj imajo radarji opraviti z grozljivim sodnim obračunavanjem s Kanglerjem?

 • janko

  Potrebno bo veliko odločnosti, previdnosti in modrosti.
  Srečo imajo rdeče pošasti, da živijo med ovčkami slovenčki, povsod po svetu bi jih postrelili.

  • samotoje

   Povsod ne, to že moraš priznati. Je še nekaj držav, kjer bi lahko stali na meji in vpili:”Azil, azil!” Osebno priporočam Severno Korejo. Ljudstvo je tam bolj kvalitetno kot tukaj.

 • Resnica

  Danes je bil teroristicni napad v nemciji kako to da nic ne pisete o tem…po navadi je to naslovna novica

  • KAPIBARA

   Ni bil teroristični, samo nekdo s travmami iz otroštva, mladoletniško zlorabljen itd.. je zgubil razum..

   • Resnica

    Hahaha yea right…za to je napadle lokale tocno dolocene etnicne skupine

    • KAPIBARA

     VSAK ki napade, napade določenj cilj !! Nisi JNA vojske služu ??

     • Resnica

      Ne nisem sluzil vojskev jla…je pa zanimivo kako imate razlicne kriterije za bele teroriste in teroriste drugih etnicnih skupin…zame so umski bolniki oboji ker se nisem slisal za cloveka pri zdravi pameti ki bi vzel pusko in streljal na nic krive ljudi

     • KAPIBARA

      Kar več poslušaj.. boš še več slišal..

     • Resnica

      No potem mi pa daj primer umsko zdrave osebe ki je pobijala nedolzne ljudi…skratka primer cloveka ki ni sociopat, psihopat ali kakorkoli drugace mentalno prikrajsan…napisal si da je bil nekdo s travmami iz otrostva…travme iz otrostva ima vsak ki je odrascal v pomanjkanju tako da to ni nek dober faktor

   • samotoje

    Psihične težave skratka.

    • Resnica

     Vsak ki ubija nedolzbe ima psihicne tezave ker je psihopat

     • KAPIBARA

      Kaj pa vojak.. ??

     • Resnica

      Ne…hvala bogu zivim v delu sveta kjer ljudje nismo prisiljeni sluziti vojaskega roka…no pa saj tudi ce bi ga bilo potrebno das ugovor vesti pa je to to…tako da niti ni vazno a je obvezno ali ne

 • KAPIBARA

  Žal Kangler nisi edini, ki je imel politično-pravno gonjo napram sebi..
  -Ti si vsaj še živ…

 • Hribouc

  Kangler, vse to dobro vemo.
  Pravilno, da poveš znova in znova in znova,,,do konca!
  Bando je treba spravit pred sodišče, še najbolj Žirovnika, Šketo in še koga, ti si policaj in pameten človek, tišči do konca in ne popusti!

  JE SUIS IVAN KRAMBERGER !

  Umorili so ga.
  Vsi , s teboj in Janšo vred, smo vsi Krambergerji!
  Poglej, kemijski institut, Golobiča in in uno malo pijavko zdraven njega in tako dalje in tako dalje, Bullmastifi , pa Nović, pa Radonjić.
  Sposobni so vsega, ko se jim izpulijo varovalke. In zdaj so blizu. Minuta do 12h!

 • Hribouc

  Loncu bo odneslo pokrovko.

 • Antonius

  Franc, imaš kapital krivično preganjanega, ki ga izkoristi pred volitvami. SLS in zraven tvoja NSLS naj predvolilno izpostavita tudi tvojo policijsko in krivosodno preizkušnjo, nehajte se pa volivcem prilizovati z ničesar krivimi medvedi in volkovi. Medvedov v resnici ni toliko, kot trdijo kmetje, ker njihove trditve
  iz kakcev vzeti DNK demantira. Ovčji rejci in kozji rejci naj si pa ustrezne pse nabavijo.
  Franc, kot sem na začetku zapisal, imaš kapital, ki ga pred volitvami na pravi način uporabi.

 • montyamp

  Plačani iz proračuna , imajo čas za podtikanje dokazov , montiranje procesov , klanje političnih nasprotnikov in medsebojna obračunavanja ki spominjajo na državljansko vojno . To so sami strokovnjaki , zato pa je država v qurcu .
  Z udovsko omladino nabito polne katakombe bi moj dedek deratiziral z žveplom in potem bi Švico prehitevali po desni .

 • montyamp

  Policija je kot slovenska politika z volitvami . Pametnih ne dobite na ta mlin .Če kdo najde pametnega policaja in zelenega konja , se naj oglasi na NPU , če ga vzamejo za šefa , smo zmagali .