fbpx

Franc Kangler: “Tisti, ki so v mojem primeru sodelovali proti meni, so napredovali. Šlo je za zrežiran politični obračun!”

Foto: SDS

“Kriminalisti so obrnili glave in z enako vsebino proti meni odšli k drugemu sodniku, Janezu Žirovniku. Sodniku, ki je bil bivši agent Udbe, ki je bil namestnik direktorja Sove, sodniku, ki sem ga kot bivši poslanec enajst let nadziral, njega in njegovo delo, in se z njim tudi kdaj sporekel,” je na včerajšnjem zaslišanju na 17. redni seji Parlamentarne preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler zatrdil glavni akter Franc Kangler.

V uvodu je Kangler dejal, da se od zadnjega zaslišanja v oktobru 2019 nanj še vedno vršijo veliki pritiski. Poudaril je, da se na  zaslišanju želi osredotočiti predvsem na napake in kršitve mariborskega sodišča in Slovenske policije, ki so se dogajale zoper njega. S strani mariborskega sodišča je Kangler pridobil podatke glede dežurstva takratnega sodnika Janeza Žirovnika. Glede na dokaze je razvidno, da je bil Marko Bezjak prvi sodnik, ki je dobil v roke spisek Kanglerjevih telefonskih klicev in je kasneje celo odklonil nadzor nad Kanglerjem, “a je policija v decembru 2008 odšla do drugega sodnika, Žirovnika. Gre za zgodbo, ki je bila zrežirana s sodnikom Žirovnikom, bivšim agentom službe državne varnosti Jugoslavije”.

Kangler je spomnil na Zakon o sodnem redu, ki je veljal tudi v letih 2008/09, v katerem je zapisano, da o ukrepih odloča dežurni preiskovalni sodnik, kar Žirovnik ni bil: “Šlo je za načrtno in namerno izbiro sodnika”. Po njegovem prepričanju je veliko vlogo odigral tudi eden od kriminalistov, sedaj že bivši svak direktorice Slovenske policije Tatjane Bobnar. “Kriminalisti so obrnili glave in z enako vsebino odšli k drugemu sodniku, Žirovniku. Sodniku, ki je bil bivši agent Udbe, ki je bil namestnik direktorja Sove, sodniku, ki sem ga kot bivši poslanec enajst let nadziral, njega in njegovo delo in se z njim tudi kdaj sporekel. Šlo je za čisti politični obračun,” poudarja Kangler, ki se sprašuje, zakaj mu mariborsko sodišče kar osem let ni dovolilo predstaviti niti enega dokaznega predloga, niti zaslišanja njegovih prič.

Kangler prepričan, da mu Sova še vedno prisluškuje
V nadaljevanju se je dotaknil tudi same preiskovalne komisije: “Zakaj takšna gonja proti komisiji? Zato ker so vsi vpleteni!”. Zatrjuje, da so mu mariborski policisti večkrat tajno sledili, ga fotografirali in prisluškovali celotni občinski upravi, “zato se številni ne upajo priti na zaslišanje pred komisijo, saj bi morali povedati resnico, da imajo dokazni material, ki me razbremenjuje obtožb”. Kangler je prepričan, da mu Sova še vedno prisluškuje. Pred kratkim se je namreč z bivšim poslancem Rudolfom Mogetom pogovarjal o dokumentu, ki bi lahko služil kot razbremenilni dokaz, zato je na predsednika KNOVS čez nekaj dni naslovil zahtevo po vročitvi dokumenta, a ga je Sova prehitela: “Po 17 letih so dokument označili za zaupen, samo nekaj dni po telefonskem pogovoru z Mogetom.”

Kanglerjev primer se je iz Maribora preselil na novomeško sodišče z obrazložitvijo Vrhovnega sodišča, da mariborska sodišča zoper njega ne morejo več zagotavljati poštenega in pravičnega sojenja. “Toda struktura zaposlenih na mariborskih sodiščih je ostala enaka. Če meni, Kanglerju, ne morejo soditi pošteno, kako bodo sodili navadnemu revežu?” se sprašuje nekdanji mariborski župan, ki je zaskrbljen, da Sodni svet te problematike ne obravnava.

V njegovi zadevi preveč naključij
Kangler trdi, da je v njegovi zadevi preveč naključij, “tisti, ki so v mojem primeru sodelovali proti meni, so napredovali.” V nadaljevanju je opozoril na Roberta Mundo, nekdanjega šefa mariborskih kriminalistov, ki je po njegovem mnenju odgovoren za kršitve, ki so se dogajale v njegovem primeru, a do danes, kljub številnim odkritim nepravilnostim, zoper njega ni bil sprožen noben disciplinski ali kazenski postopek: “Za vse njegove kršitve je vedela tudi sedanja generalna direktorica policije Bobnarjeva.”

Foto: STA

Na vprašanje predsednika komisije Žana Mahniča, ali meni, da je v Sloveniji možno nezakonito prisluškovati državljanom, je Kangler dejal, da je prepričan v to, saj naj bi na tisti ljudje na Telekomu, ki brez odredb priklapljajo posameznike, bili tajni sodelavci Sove: “Sedaj je jasno, zakaj se Telekom ni prodal takrat, ko bi se lahko. Nekdo bi izgubil nadzor nad tem, kar danes govorim.” Prav tako Kangler verjame, da obstaja paralelni sistem varnostno-obveščevalnih služb, ki naj bi nastal v krogu Marjana Šarca in njegovih najožjih sodelavcev.

Hana Murn