fbpx

Frontman nezakonitih protestov, sin državnega tožilca, Jaša Jenull poziva na “umetniško ustvarjanje” pred sedeži koalicijskih strank! Ali se ponavlja vstajniški scenarij?

Jaša Jenull (foto: FB)

Kolesarski protesti so le drugi del protestniške nadaljevanke, ki se je začela z  vstajami ob koncu leta 2012 in v začetku leta 2013 proti bivšemu mariborskemu županu Francu Kanglerju in drugi Janševi vladi. “Ta petek se rabi udarniška ekipa 50 hrabrih pedalarjev za stopnjevanje pritiskov (na pedala)! Dobimo se ob 16:00 na Kongresnem trgu. Na svojem ljubljanskem maratonu bomo pred začetkom protestov obiskali vse sedeže koalicijskih strank in jim na takšne in drugačne ustvarjalne načine predajali sporočila ljudstva,” poziva frontman nezakonitih kolesarskih protestov Jaša Jenull.

Nedotakljivi sin vrhovnega državnega tožilca in vzgojitelj pujse Pepe, kolesar Jaša Jenull, ima novo idejo. Javno poziva, naj se mu pridruži vsaj petdeset kolesarjev pri projektu “Tour de Ljubljana”. Domislil si je, da bi protestniki obiskali sedeže vseh štirih koalicijskih strank. “Bomo pred začetkom protestov obiskali vse sedeže koalicijskih strank in jim na takšne in drugačne ustvarjalne načine predajali sporočila ljudstva,” poziva Jenull. Žal ni izumil nič novega. Vse to se je že dogajalo v Sloveniji v času mariborskih vstaj. Ob tem pa se, kot privilegiranec vplivne ljubljanske družine, nima ničesar bati.

V času mariborski vstaj je skupina radikalnih vstajnikov obiskovala posamezne svetnike na domu in jim grozila. Pred sestavo trenutne vlade je kolumnist Studia City in davkoplačevalski prisesanec Filip Dobranič – Muki organiziral shod Koalicije proti sovraštvu, kjer je skupina protestnikov z žaljivimi gesli vzklikala proti strankama Desus in SMC ter jih zmerjala z izdajalci in kolaboranti desnice. Žal je Muki kljub temu, da je svetovni prvak v debatiranju, poglavje o parlamentarni demokraciji v svojem izobraževalnem procesu izpustil.

Maribor in Slovenija sta doživela nasilno vstajniško revolucijo
Psihoanalitik Roman Vodeb je že večkrat izrazil kritične misli o slovenskih alternativnih kulturnikih, in sicer, da je večino njihovega dela sama sebi namen. Režiser Jaša Jenull se je odločil, da bo svojo ustvarjalnost prikazal pred sedeži koalicijskih strank. Ustvarjalnost vstajnikov pa je vidna na nezakonitih protestih, kjer s svojimi umetniškimi panoji izkazujejo pravljične predstave o vladi.

V imenu vstajniške ustvarjalnosti smo lahko v letu 2013 v Mariboru opazovali viseče lutke z mariborskih mostov. Na lutkah pa so bile slike mariborskih mestnih svetnikov. Dogodek, ki je spominjal bolj na dejanje rjavosrajčnikov, iz nekega drugega zgodovinskega obdobja. Lutkam so nadeli obraze mariborskega mestnega svetnika SDS in takratnega podžupana Tomaža Kanclerja, takratne direktorice mestne uprave Milice Simonič Steiner, mestne svetnice Županove liste in takratne podžupanje Astrid Bah ter mestnega svetnika Liste za pravičnost in razvoj Stojana Auerja.

Lutke nad Dravo. Foto: twitter

Spomnimo, podobno kot letos so dominantni mediji stopili na stran ekstremnih levih radikalcev ter spodbujali nezakonite proteste.  “Pri poročanju s protestov se je zgodil fenomen viška aktivizma. Marsikateri novinar ni bil Hermes, se pravi vestnik, temveč aktivni udeleženec dogodka, o katerem je poročal,” je za Siol novinarsko delo med protesti leta 2012 v Ljubljani in Mariboru komentiral strokovnjak za medije dr. Dejan Jelovac.

Nasilje vstajnikov, ki so v policiste in parlament metali granitne kocke, z mostov obešali lutke z obrazi mariborskih mestnih svetnikov in jim grozili na njihovih domovih, je neposredna posledica hujskaštva novinarjev proti takratni drugi Janševi vladi in županu Francu Kanglerju ter primer čistega sovražnega govora, ki so ga zakuhali predstavniki globoke države, z namenom, da bi jih nasilno umaknili. Kar jim je tudi uspelo.

Jaša Jenull ima vplivnega očeta tožilca Hinka Jenulla in mamo Jožko Hegler (Foto: posnetek zaslona)

Jaša Jenull se sploh ne zaveda, kako bi bilo, če bi pred njegovo hišo prišlo nekaj jeznih državljanov
Slavni sin tožilca in vplivne mame iz krogov ljubljanskega župana Zorana Jankovića se sploh ne sprašuje, ali je v  protestiranju, žaljenju in plakatih kaj spornega. Zanj in njegove somišljenike je to izražanje umetniške svobode in pozivi k aktivnemu državljanstvu. Prodajanje idealizma je tudi najlažje delo, ki ga kolesarski protestniki, naivno prodajajo slovenski javnosti.

 

Floskulam Jenulla ter ostalih radikalnih mislecev naseda vedno manj ljudi. To dokazuje tudi peticija za podporo vladi, ki jo je po zadnjih podatkih pobudnika Aleša Primca podpisalo več deset tisoč posameznikov. A protestniki, ki imajo za sabo radikalen del slovenske leve opozicije ter večino dominantnih medijev, z lahkoto manipulirajo slovensko javnost. Zato ob koncu članka sprašujemo privilegiranca Jenulla, kako bi se počutil, če bi se pred njegovo hišo znašlo 10 do 20 protestnikov in zahtevalo njegovo glavo.

Luka Perš