Gabrova prehiteva pravo, Klakočar Zupančičeva in Pašek Šetinčeva v Ruandi in Ugandi

Foto: Vlada RS

Da realnost pri nas prehiteva počasnost pravne države in zakonov, se je pokazalo ob obisku premierja Severne Makedonije Dimitarja Kovačevskega, ob katerem so iz vlade sporočili, da je kot partnerica slovenskega premierja Roberta Goloba (Svoboda) uradno sodelovala Tina Gaber. To je prvič, da so jo predstavili tako.

Formalno je bilo to nekoliko hitro, ker uradno postopek ločitve s soprogo Jano Nemec Golob, ki ga je premier, kot je prejšnji teden povedal za POP TV, sprožil decembra lani, še ni končan. A realnost ni vedno usklajena s formalnim stanjem. Od soproge pa se je Golob, kot je še povedal, odselil že pred letom in pol.

https://twitter.com/vladaRS/status/1642852444316004352?s=20

Namen uradnega obiska je, kot so sporočili iz vlade, nadaljevanje rednega in intenzivnega političnega dialoga med državama ter krepitev dvostranskega sodelovanja predvsem na gospodarskem področju. V pogovorih bo posebna pozornost namenjena integracijskemu procesu Severne Makedonije v EU, sogovorniki pa se bodo dotaknili tudi aktualnih razmer v Severni Makedoniji in širši regiji. Predsednika vlad bosta podpisala skupno deklaracijo o okrepljenem sodelovanju.

Predsednica DZ v spremstvu Mojce Šetinc Pašek v Ugando
Z vidika obiskov pa je teden tudi sicer pester: predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) potuje na uradni obisk v Ugando in Ruando, spremljala pa jo bo poslanka Svobode Mojca Šetinc Pašek. V Ugandi bo slovenski poslanki že danes gostila predsednica parlamenta Ugande Anita Annet Among. V sredo pa ju bo sprejela še predsednica poslanske zbornice Republike Ruande Donatille Mukabalisa.

Peter Jančič, Spletni časopis