fbpx

Gale kar sam razkril, da sta se s predsednikom računskega sodišča Veselom srečala pred medijskim pokom!

Predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel. (Foto: STA)

Predsednik Računskega sodišča Slovenije Tomaž Vesel za medije ni želel komentirati, ali je kakorkoli sodeloval s pravnikom in podpisnikom številnih pogodb z dobavitelji zaščitne opreme z Zavoda za blagovne rezerve, Ivanom Galetom, toda ta je kar sam “izdal” njegovo prisotnost. Vesela se je omenjalo kot Galetovega prišepetovalca, do srečanja pa je prišlo 16. aprila, torej tik pred medijskim pokom skonstruirane afere “maske”.

Predsednik Računskega sodišča Slovenije Tomaž Vesel naj bi bil med prikritimi prišepetovalci Ivana Galeta ob aferi “Maske”, srečala naj bi se meseca aprila v prostorih Zavoda za blagovne rezerve in sicer pred javnim lansiranjem afere v medije. Na računskem sodišču sestanka niso želeli komentirati, o njem prav tako ne obstaja zapisnik.

Sedaj dvomov ni več. Da je prišlo do srečanja, je razkril kar “žvižgač” Gale v skupini, ki nosi njegovo ime. Kot je povedal, sta se dobila v prostorih Zavoda za blagovne rezerve in sicer 16. aprila, 23. aprila pa je nato sledila prva oddaja Tarča na RTV, ko je prišlo do medijskega poka. Z Veselom je bil tudi njegov svetovalec Borut Smrdel.

Ivan Gale. (Foto: STA)

Koliko so verodostojne Galetove navedbe navedbe o vsebini pogovorov, presodite sami.

“O čem smo se pogovarjali:

– Kako pristopiti k nadaljnjemu naročanju zaščitne opreme – jaz se nisem strinjal, da se nabave še naprej vodijo na dotedanji način, ki je bil netransparenten in da delamo pod pritiski ter da Zavod nabavlja tudi kupuje stvari, ki prvotno niso bile mišljene ter da imamo občutek, da se kupuje tudi nekatero opremo, ki bi jo v vsakem primeru morale kupiti bolnišnice sami (npr. kisikovi prenosni sistemi, laringoskop,.);

– Povedal sem, da Vlada RS ne zagotavlja potrebnih finančnih sredstev – nasvet Zavodu je bil, da naj se v bodoče nikakor več ne podpisuje pogodb brez zagotovljenih finančnih sredstev, saj gre za kršitev predpisov;

– vprašal sem g. Vesela, kaj so ugotovili na sestanku pri MORS oz. MDS, saj Zavod ni dobival informacij od MDS, prejemal je samo potrjene ponudbe, kot podpisnik pogodb pa bi moral biti seznanjen z vsemi informacijami – izvedeli smo, da menda precej ponudb ni bilo pregledanih;

– vprašal sem, če jih lahko v bodoče prosimo za pomoč pri pripravi razpisa in postopkih – g. Vesel je rekel, da so pripravljeni pomagati in da je v državi tudi nekaj kvalitetnih javno-naročniških služb, ki bi lahko tudi priskočile na pomoč in bi lahko Zavod povezali z njimi.

– Želel pa sem tudi izvedeti, če lahko Zavod sam posreduje vso dokumentacijo na Računsko sodišče v obravnavo ali jo tam shrani. G. Vesel je pojasnil, da je možno dokumentacijo zgolj posredovati k njim in se ta potem ta trajno hrani.

– Ko pa sem omenil, da želim posredovati dokumentacijo tudi organom pregona, pa g. Vesel tej opciji takrat ni bil naklonjen, predvsem zato, ker se je država znašla v težki situaciji in bi lahko razkritja povzročila vladno krizo. Nismo pa g. Veselu ali Smrdelu pokazali ali predali kakršnekoli dokumentacije – Toliko o tem, kako je g. Vesel prišepetaval oz. sodeloval pri poskusu rušenja Vlade RS, kot se mu skuša očitati v nekaterih medijih.

To je bilo edinkrat, ko sem se srečal z g. Veselom in ni res, da sem se z njim srečeval.

Da smo se sestali s predstavniki Računskega sodišča, sem seznanil tudi vse prisotne na koordinaciji pri ministru takoj naslednji dan, v petek, 17. aprila 2020 in tudi pred vsemi prisotnimi povedal, kaj so nam svetovali. To isto pa sem ponovno navedel tudi v daljšem dopisu ministru Počivalšku dne 19. aprila 2020. Tudi g. Veselu in g. Smrdelu sem takrat povedal, da bom o sestanku seznanil ministrstvo in ni nič potekalo na skrivaj oz. v ozadju.

Zato ne vem, zakaj se zdaj kar naenkrat dela neka afera iz tega. G. Vesel verjetno zadeve ni hotel komentirati, ker bi ga koalicija napadla v vsakem primeru.”

Rok Krajnc