fbpx

Gale ob službo zaradi nenavadnega nakupa ventilatorjev Bellavista, katerih uporaba je sicer začasno prepovedana zaradi tveganja za javno zdravje!

Foto: Posnetek zaslona/ Tarča na RTV SLO

Potem, ko je tako imenovani žvižgač Ivan Gale, ki je javnosti postal znan potem, ko se je prikazal v oddaji Tarča na nacionalni televiziji, kjer je v javnosti zakuhal “afero” z zaščitno opremo, preko Facebook profila objavil, da je ostal brez službe na Zavodu za blagovne rezerve, je v javnosti zavreščalo. Ker tedaj ni bilo povsem jasno, čemu je Gale ostal brez službe, so mnogi njegovi podporniki pričeli namigovati, da je do tega prišlo, ker se je “pogumno” izpostavil v korist državljank in državljanov. Očitno pa temu vendarle ni tako, portal Siol namreč razkriva, da je do izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi prišlo zaradi nenavadnega nakupa ventilatorjev tipa bellavista 1000. 

Vršilec dolžnosti direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve Toni Rumpf je tisti, ki se je zaradi nenavadnega nakupa ventilatorjev bellavista 1000 odločil, da sproži postopek proti nekdanjim vodilnim na zavodu: Ivanu Galetu, Antonu Zakrajšku in Alojziju Černetu. Gre za nakup 46 ventilatorjev, kjer je pomagalo tudi podjetje Gorenje in lastnik Hisense.

Zaradi načina uvoza je uporabo ventilatorjev bellavista začasno prepovedala Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, saj je obstajalo tveganje za javno zdravje. Ventilatorji so bili namreč iz Kitajske s strani Zavoda za blagovne rezerve uvoženi brez proizvajalčeve vednosti. Uvoz je tako potekal mimo strokovnih pravil in brez potrebnih dovoljenj. Proizvajalci ventilatorjev so ob tem poudarili, da nikakor ne morejo jamčiti za njihovo delovanje, saj so bili izdelani in prodani za kitajski trg, kjer imajo dovoljenje za uporabo. Obstaja namreč sum, da le ti niso bili na ustrezen način transportirani, nameščeni in vzdrževani.

Gre za tvegane ventilatorje
V preteklosti smo sicer že pisali o tem, da ventilatorji bellavista predstavljajo tveganje. Novembra so jih namreč celo na na Ameriškem uradu za hrano in zdravila (FDA) in kanadskem Uradu za zdravstvo, označili kot nevarne. Po navedbah ameriškega in kanadskega urada je med drugim najbolj kritično tehnično napako predstavljal alarm, ki lahko povzroči takojšnjo smrt pacienta. Tudi iz izdanega varnostnega obvestila v slovenskem jeziku je razvidno, da pri samem delovanju aparatov prihaja do občasnih izpadov. Ker je Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve naročilo ventilatorjev Bellavista v mesecu maju že izpolnilo, je očitno, da je neformalna strokovna skupina, omenjene ventilatorje kljub njihovi nevarnosti odobrila. Ob tem razkritju sicer ni bilo jasno, ali smo v Slovenijo dobili ventilatorje Belavista 1000, ki so iz sporne serije, ali druge, ki imajo napako odpravljeno.

Vyaire's next-generation bellavista 1000 ventilator on a portable cart.

Ventilator Bellavista 1000

Podpisane so bile kar tri različne pogodbe za en nakup
Gale, Zakrajšek in Černe so odpoved dobili, ker je Zavod za blagovne rezerve podpisal kar tri različne pogodbe za nabavo ventilatorjev bellavista, navaja Siol. “Prvo je z Gorenjem podpisal Zakrajšek 18. marca, Gorenje jo je podpisalo isti dan in po tej bi morali naprave dostaviti v državni logistični center na Rojah. Enak kraj dobave je vsebovala tudi druga pogodba, ki jo je dan pozneje znova podpisal Zakrajšek, Gorenje pa že isti dan kot prvo. V nobeni od teh dveh pogodb ni bilo navedeno, kdo je uradni dobavitelj naprav. Manjkale pa so tudi druge pomembne prvine. Tretjo pogodbo je 19. marca, torej na isti dan kot Zakrajšek drugo, podpisal Alojzij Černe, Gorenje pa je tudi tretjo pogodbo podpisalo že 18. marca. V tretji pogodbi je kot kraj dobave ventilatorjev določen Qingdao na Kitajskem in tudi v tej ni navedeno, kdo je dobavitelj.”

Foto: STA

Gale je bil kot vodja splošne službe seznanjen s potekom sklepanja pogodb in bi kot tak moral prispevati k zakonitosti delovanja. Od 13. marca dalje pa je bil celo pooblaščen za nadomeščanje direktorja Zakrajška v okviru vseh pooblastil, ki jih je ta imel. “Po tretji pogodbi, po kateri je kraj dobave respiratorjev nenadoma postala Kitajska, je Gale kot vršilec dolžnosti direktorja 16. aprila podpisal naročilnico podjetju Intereuropa, da bo za slabih sto tisoč evrov med 16. in 20. aprilom te naprave to podjetje prepeljalo v Slovenijo. A v resnici so bili respiratorji že dva tedna pred izdajo naročilnice v Sloveniji, kar je razvidno tudi iz pozneje izdanega računa, v katerem je kot datum transportne storitve naveden 3. april 2020.”

Pridobljeno je bilo bančno jamstvo, čeprav se je vedelo, da Slovenija ne bo kraj dobave
Po drugi pogodbi, kjer so Roje predstavljale kraj dobave, so pri Zavodu za blagovne rezerve so za nakup ventilatorjev bellavista pridobili soglasje gospodarskega ministrstva. Pri prvi pogodbi, kjer je bila opredeljena dobava v Sloveniji, je bilo pridobljeno bančno jamstvo NLB v vrednosti dveh milijonov evrov z namenom vračila avansa Gorenju. V primeru, če Slovenija ne bi bila opredeljena kot kraj dobave, bančnega jamstva seveda ne bi bilo. Zanimivo pa je, da je elektronska komunikacija prejšnjega vodstva razkrila, da je to vedelo, da naprave ne bodo dobavljene v Ljubljano. Namesto podjetja, ki bi bilo sposobno izvesti uvoz sofisticirane medicinske opreme, je tako uvoz iz Kitajske prevzel kar Zavod za blagovne rezerve.

Foto: STA

V opozicijskih vrstah so se sicer zavzemali za to, da bi bilo potrebno ventilatorje uvažati s Kitajske brez posrednikov, a je pri tem vendarle potrebno zavedanje, da zavod v tem primeru za uvoz ni imel potrebnih dovoljenj in certifikatov, ki so nujni, ko gre v Evropski uniji za uvoz takšne medicinske opreme. Iz tega razloga se sedaj Rumpf sodeč po povedanem za portal Domovina zavzema za to, da bi se pridobili ustrezni certifikati. Le tako bodo namreč lahko v uporabi. Tri različne pogodbe so prispevale tudi k zapletu pri plačilu DDV v vrednosti 600 tisoč evrov. Po besedah Rumpfa se DDV ne bi smel zaračunati v primeru neposrednega nakupa na Kitajske. Na račun napake do katere je prišlo je Gorenje obljubilo, da bo prejet znesek za DDV vrnjen, oziroma se bo dokupilo dodatno opremo, da bodo lahko ventilatorji v uporabi pri bolnikih z novim koronavirusom.

“Zaradi suma zlorabe položaja ob podpisu pogodb o dobavi ventilatorjev Bellavista na Roje, čeprav so vedeli, da ti ne bodo dobavljeni tja, in pomoči pri preslepitvi s temi pogodbami, da bi pridobili bančna jamstva NLB, sta v težavah ob Galetu tudi Zakrajšek in Černe.” Zaradi sumov ponarejanja listin, pomoči pri preslepitvi in zlorab položajev je Rumpf poslal naznanila okrožnemu državnemu tožilstvu. Gale je po poročanju 24ur zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja proti Rumpfu napovedal kazensko ovadbo. Policija glede preiskave glede konkretnih fizičnih oseb ni izdala informacij, saj se ti sklicujejo na varstvo osebnih podatkov.

Nina Žoher