fbpx

Galetova fundacija kot odskočna deska za molzenje javnih sredstev in promocijo nove stranke?

Ivan Gale. (Foto: STA)

Potem, ko je nekdanji pravnik blagovnih rezerv Ivan Gale, v javnosti znan po tem, ko se je prikazal v oddaji Tarča na nacionalni televiziji okoli nabave zaščitne opreme. Gale je kasneje zaradi zaradi spornega ravnanja s pogodbami ostal brez Službe na Zavodu za blagovne rezerve, tokrat pa se je odločil za nov projekt. Skozi nov projekt bi Gale ustanovil fundacijo, ki bi zavarovala tako imenovane “žvižgače”. Ni pa jasno ali bi se omenjena fundacija črpala iz proračunskih sredstev, podobno kot nevladne organizacije ali bi bila financirana s pomočjo katerih drugih virov. Komisija za preprečevanje korupcije pravi, da zakon v določeni meri prijavitelje korupcije zaščiti pred zanje škodljivimi posledicami, a po vsej verjetnosti mora biti tudi podlaga za to. 

Ob takih novicah se včasih zazdi kot, da bi imeli v državi strašne probleme z ljudmi z zaupnimi informacijami, ki bi radi nekaj povedali, pa jim nekdo to preprečuje. Slovenija je očitno zatiralska do žvižgačev, je razumeti sporočilo nekdanjega uslužbenca blagovnih rezerv Ivana Galeta, zato potrebujemo novo fundacijo.

Toda v resnici Gale potrebuje novo službo in dodatno promocijo, saj se v zakulisju govori o novi vstajniški stranki Ivana Galeta, fundacija pa je priročna odskočna deska za oboje. Po vsej verjetnosti jo bomo financirali davkoplačevalci kot nešteto drugih nevladnih organizacij, za katere namenimo skoraj milijardo evrov letno in kjer je zaposlenega veliko nezaposljivega družboslovnega kadra. Na ukaz gredo zato tudi na ulice, ko jih potrebuje levica.

Sindikalist Branimir Štrukelj (Foto: STA)

Če je zraven Štrukelj, je tam tudi Kučan
V Dnevniku so še zapisali, da si Gale želi zaščititi sebe enake, zato si je v ta namen zadal projekt, s katerimi bi rad zaščitil “žvižgače”, pri tem pa ga je podprl predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Če država ne poskrbi za žvižgače, ki razkrivajo zlorabo položajev in finančne malverzacije, bodo zanje gotovo poskrbeli ljudje, je prepričan Gale. “Namen fundacije bi bil, da bi vsak žvižgač, ki bo deležen sankcij delodajalca ali drugih oseb, imel neko zaščito. Da se torej ne bo bal razkriti stvari. To je projekt, ki bi ga rad izpeljal – ne zase, temveč za prihodnje žvižgače,” je napovedal Gale. Ni pa jasno, kaj bi bil vir financiranja te fundacije, ali bi šlo za nov pritok proračunskega denarja, ali bi se fundacija krila iz zasebnih – dobrodelnih prispevkov.

Za zaščito tistih, ki razkrikajo koruptivne posle je v zakonih že določena zaščita
Prejšnji teden so poslanci v državnem zboru sprejeli novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, s čimer bi korupcijo lahko v večji meri zajezili, kot so še zapisali pa imajo uslužbenci že določeno mero zaščite skozi zakon o preprečevanju korupcije. “Če so prijavitelji zaradi prijave korupcije oziroma neetičnega in nezakonitega ravnanja izpostavljeni povračilnim ukrepom in so nastale zanje škodljive posledice, imajo pravico od svojega delodajalca zahtevati povračilo škode. Komisija pa prijaviteljem lahko ponudi pomoč pri ugotavljanju vzročne zveze med škodljivimi posledicami in povračilnimi ukrepi,” so sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije. Glede na zapisano bi Gale v primeru dokazov sumljivih dejanj po vsej verjetnosti oprimeljivih dokazov že prejel kritje s strani KPK.

Sara Rančigaj