fbpx

V Galetovi druščini manjkata le še Drago Kos in Tomaž Vesel

Goran Lukič, Renata Salecl in Peter Čeferin. (Foto: STA)

V osrednjih medijih smo brali, da je skesanec Ivan Gale ustanovil Center za zaščito žvižgačev, kjer bo imel glavno besedo odbor za zaščito žvižgačev. Odbor sestavljajo sociologinja Renata Salecl, sindikalist Goran Lukič in glava odvetniške pisarne Čeferin, Peter Čeferin. Prav vloga Čeferina je najbolj sporna, saj je v preteklem totalitarističnem režimu ovajal lastne prijatelje, med njimi je bil na primer tudi kulturnik Rudi Šeligo. Da bi bila druščina popolna, v njej manjka le še Drago Kos in Tomaž Vesel.

Center za žvižgače sta ustanovila nekdanji zaposleni na Zavodu za blagovne rezerve Ivan Gale in Inštitut za skladnost in etiko poslovanja (EISP). Zastopnica Galetovega zavoda je Andrijana Bergant, tudi direktorica EISP. Eden bistvenih organov zavoda je predstavljen Odbor za zaščito žvižgačev. Osrednji trije predstavniki bodo vplivna sociologinja in filozofinja levih akademskih misli Renata Salecl, sindikalist Goran Lukič in odvetnik Peter Čeferin, oče danes bolj poznanih sinov Aleksandra in Roka Čeferina.

O delu odbora tako piše, da bodo odločali o vlogah žvižgačev za zaščito pred povračilnimi ukrepi. Direktorju in svetu zavoda bodo svetovali, kakšna oblika in obseg pomoči sta primerna, v posameznih obravnavanih primerih. Opravljali bodo vprašanja s področja strokovnega dela centra in dajali mnenje ustanoviteljem, glede vprašanj načela neodvisnosti, strokovnosti in transparentnosti – ter kar je še teh ostalih nekaj všečnih izrazov za slovensko javnost. Kaj dela v tej družbi za zaščito slovenski žvižgačev nekdanji ovaduh Peter Čeferin, ve sicer le Ivan Gale. Ni pa skrivnost, da ima Gale politične ambicije, njegov inštitut pa bi bil lahko odskočna deska v kasnejšo politiko. Podatek, s katerimi sodelavci se je obdal, pa pove, da bo šlo še za eno skrajno levo politično zgodbo.

Varuhi žvižgačev v Galetovem centru bodo Renata Salecl, Peter Čeferin in Goran Lukič. (Foto: Posnetek zaslona)

Gale je lažen
Center za zaščito žvižgačev je bil premišljeno ustanovljen eno leto po Galetovem “razkritju” “afere” okoli nabav zaščitne opreme, čeprav je bil kot pravnik na Zavodu za blagovne rezerve Republike Slovenije zadolžen za sklepanje milijonskih pogodb, odgovoren pa je bil za nakup spornih ventilatorjev bellavista 1000, zaradi česar je izgubil službo in bil celo ovaden. Prav tako javnosti še vedno ni pojasnil, zakaj je podpisal pogodbo o preplačanih maskah in to po tem, ko je že dobil ukaz, da se ne kupuje več za vsako ceno. Teh vprašanj osrednji mediji ne odpirajo, svojo sprevrženost pa kažejo na način, da ga povzdigujejo v heroja pri obračunu z vlado. Sedaj je znano, da je šlo za organiziran in premišljen napad, pri tem pa je sodelovalo cel kup vplivnežev, celo predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Ivan Gale, medtem, ko naj bi bil na bolniški, se je redno udeleževal protivladnih protestov in postal redni gost oddaje Tarča na RTV Slovenija (Foto: STA)

Kot lahko vidimo, se bo njegovo glorificiranje nadaljevalo v prihodnje pod pretvezo boja proti korupciji. Gre za tako sprevržen paradoks kot je bil iniciator afer in agent Drago Kos na čelu KPK. Čuvanje ovac z volkovi je pri nas značilno za vse državne sisteme in podsisteme, kjer ima prste vmes levičarska globoka država.

Drago Kos. (Foto: STA)

Luka Perš