fbpx

Generacija identitete sporoča: Nismo teroristična organizacija in razkriva ozadje, kako je bila donacija s strani morilca del terorističnih preračunavanj

Foto: GI

Avstrijska vlada napoveduje, da bo preučila pravne možnosti za razpustitev avstrijske veje evropskega identitarnega gibanja. Povod je finančna donacija kasnejšega terorista iz Christchurcha predstavniku avstrijskega identitarnega gibanja Martinu Sellnerju. Slovenska podružnica Generacija identitete poudarja, da se veseli končnega poročila omenjene preiskave, saj so prepričani, da se bodo obtožbe, tako kot vselej, izkazale za neresnične. 

Razlog za obnovljeno debato o razpustitvi Generacije identitete Avstrije je finančna donacija v višini 1.500 evrov še iz leta 2018. Donacija je bila nakazana s strani terorista iz Christchurcha Bretona T., ki je bil takrat še neznan.

Sellner obtožen za tisto, kar tajnim službam ni uspelo
Nobena tajna služba na svetu ne more biti seznanjena z vsemi potencialnimi terorističnimi grožnjami, očitno pa so to pričakovali od vodje avstrijskih identitarcev Martina Sellnerja. Martin je namreč v letu 2018 prejel donacijo, zaradi katere je sedaj v postopku. Kako bi lahko nekdo s prejeto donacijo predvidel teroristični napad? Drugih stikov z napadalcem Sellner nikoli ni imel. Naloga tajnih in obveščevalnih služb je, da odkriva potencialni terorizem, a očitno so avstrijske tajne službe preveč obremenjene z mladimi patrioti, ki po državi lepijo nalepke in organizirajo aktivistične dogodke. Sellner je popolnoma nedolžen in ni mu mogoče ničesar očitati.

Mirno in demokratično gibanje
Obstaja več znakov, da je bila donacija del terorističnih preračunavanj. V svojem manifestu je Breton T. namreč opisal, da želi mirno in demokratično gibanje obremeniti ter ga tako radikalizirati. “Mediji in politika postajajo njegovi pomočniki. Toda mi se bomo še naprej držali našega miroljubnega in demokratičnega protesta,” pravi Sellner. “Od leta 2012 je naše gibanje zavezano k ohranjanju regionalne in evropske identitete. V sedmih letih smo vedno ostali mirni in nenasilni, ker zavračamo vse oblike ekstremizma in političnega nasilja. Zato odločno obsojamo grozljivo dejanje v Christchurchu.”

Foto: Twitter

Kriminalizacija patriotske civilne organizacije
Že leta 2018 je državno tožilstvo v Gradcu resno preganjalo sedemnajstih identitarnih aktivistov, na koncu pa so na sodišču vse trditve propadle kot neresnične. Januarja letos se je sojenje končalo na drugi stopnji z dokončno oprostitvijo vseh večjih obtožb. Zdaj, ko je ta poskus kriminalizacije propadel, je očitno potrebno poskusiti znova. Identitarci so prepričani, da se tudi aktualna vlada boji patriotskih glasov civilne družbe, ki je ne morejo nadzorovati. To označujejo kot sramotno.

Ni strahu pred pregledovanjem
Identitarci poudarjajo, da se vsekakor ne bojijo pregleda. “Ničesar ne skrivamo in prepričani smo, da so naše aktivnosti v zakonskih okvirih svobode izražanja in zborovanja. Sodelujemo s preiskovalnimi organi, tako da se lahko obtožbe hitro razjasnijo in zavržejo. Celotna slovenska podružnica Generacija identitete pokončno in trdno stoji za avstrijskim soborcem Martinom Sellnerjem,” so jasni.

H. M.