fbpx

Generacija identitete vrača udarec Cirmanu in Vukovićevi: “Vaša okupacija – laži in manipulacija! Siol #fakenews”

Ob množici odzivov, ki zadevajo članek, objavljen na spletnem portalu siol.net, so tudi v slovenskem identitarnem gibanju podali izjavo za javnost. Generacija identitete Slovenija strogo obsoja in zavrača vse lažne navedbe Primoža Cirmana ter Vesne Vuković, piscev članka “Generacija identitete: skrajno gibanje, ki je z volitvami v Sloveniji dobilo nov zagon.” Kot pravijo, je v članku poplava netočnih informacij, slovničnih nesmislov, popolnih izmišljotin, neposrednih laži in manipulativnega besedičenja.

Zavajanja politično motiviranih medijev so v slovenskem identitarnem gibanju sicer že dolgo vajeni, “a tokrat ni govora le o neobjektivnosti, izkrivljanju dejstev in operiranju z napačnimi informacijami, ampak gre ob tem tudi za posluževanje direktnih laži glede našega gibanja,” so zapisali na svoji Facebook strani.

V odzivu gibanja piše, da je bil sam članek v prvotni obliki sicer napisan tako neprofesionalno, da ga je vsak kritični bralec z veliko težavo vzel resno in tudi “popravljena” verzija ni nič boljša. “Od poplave slovničnih nesmislov, netočnih informacij glede predstavništva političnih strank, napačnega tolmačenja kratic političnih podmladkov pa vse do popolnih izmišljotin glede aktivizma in retorike Generacije identitete. V sami osnovi tragikomično besedilo, ki širi strah pred mladimi domoljubi v ‘puloverjih s kapuco in čevljih znamke New Balance’. A na žalost, hkrati tudi serija neposrednih laži, manipulativnega besedičenja, neargumentiranih predpostavk in več kot očitne propagande s političnim motivom.”

Zagovarjajo miroljubno in nenasilno izražanje aktivizma
Kot poudarjajo v Generaciji identitete, v svojem načinu delovanja nikoli niso postopali sovražno, nasilno ali v kakršnikoli obliki skrajno. “Zagovarjamo miroljubno, nenasilno ter popolnoma legitimno obliko izražanja mnenja in aktivizma. Zavračamo vse oblike totalitarnih ideologij, zato v svojih zapisih nikoli nismo malikovali voditeljev takšnih režimov ali idolizirali oseb, ki so se v svojih izjavah ali dejanjih zatekale k nestrpnosti, nasilju, terorizmu oziroma kakršnikoli drugi obliki ekstremizma. Odločno zanikamo takšna ostudna podtikanja brez vsakršnega smisla ali argumentirane osnove. Identitarno gibanje v Sloveniji v nobenem postopku ne deluje protizakonito, posledično ni nobene smiselne osnove za prepoved takšnega gibanja. Naša stališča glede vseh omenjenih zadev so sicer jasno poudarjena na naši spletni strani, a nobenega od navedenih dejstev, prikladno, ni moč zaslediti v omenjenem članku.”

Avtorja članka sta Primož Cirman (na fotografiji) in Vesna Vuković. (Foto: Facebook)

Pri tem poudarjajo, da sebe vidijo kot izven-parlamentarno opozicijsko gibanje – ukvarjajo se z javnim mnenjem v Sloveniji in Evropi ter z akcijami, kampanjami in izobraževanjem na političnem področju, naslavljajo osrednje problematike v okviru politike identitete ter priseljevanja. Zavedanje pomena lastne identitete je za člane gibanja samoumevno temeljno prepričanje, ki ne zahteva nobenih strankarskih programov. Generacija identitete zato v svojem delovanju vselej deluje popolnoma neodvisno od političnih strank. “Bistvo našega obstoja je metapolitično delovanje, ki je, sodeč po paniki na levici, zelo uspešno. Identitarno gibanje v Sloveniji tako ni uradno, niti neuradno, povezano s katerokoli politično stranko, kar je po svoje povsem razumljivo. A smiselnega povezovanja dejstev od novinarjev, ki služijo političnim interesom, namesto predanosti osnovnemu poslanstvu svojega poklica, zares ne gre pričakovati.”

Cirman in Vukovićeva se sprašujeta, kdo stoji za njimi? Oni odgovarjajo – narod!
Avtorja se ob tem obupano sprašujeta, kdo stoji za Generacijo identitete. Domoljubi odgovarjajo, da je odgovor povsem preprost: narod. Kot poudarjajo, je njihovo mnenje mnenje tihe večine, identitarizem pa postaja nova kontrakultura. “Generacija identitete ni posameznik, kot se napačno in neuspešno ugotavlja v omenjenem prispevku, ampak vse večja mreža mladih domoljubov širom Slovenije. Naš edini motiv je ljubezen do domovine in s tem čut za ohranjanje lastne identitete. Naši ideali zadevajo dobrobit tako naše, kot vseh tujih skupnosti.”

Avtorja sta se v članku naslanjala na citate sociologa Dejana Turka, ki, če njegove izjave niso izvzete iz konteksta, navede vrsto laži in obtožb na račun identitarnega gibanja. “Gospod Dejan Turk si lasti pravico, da naše izrazoslovje prevede v ‘islamofobna, ksenofobna, in homofobna’ prepričanja. Veliko omenjanja fobij in izmišljenih izrazov, v brezupni želji po nadomestitvi drastičnega pomanjkanja argumentov.”

Na koncu še zapišejo, da je brezizhodna histerija slovenske levice in njenih plačanih podanikov znanilo pomembnega dejstva. “Zmagujemo. Naše številke rastejo, ideja se širi po celotni Sloveniji in Evropi. Do naslednjega takšnega članka na portalu brez kredibilnosti in veljave nas bo še več. Identitarizem namreč ni klasično aktivistično gibanje, ampak ideja. Ne posameznik, ampak ljudstvo. Ne laž, ampak resnica,” so še zapisali in dodali, da je edina resnična izjava omenjenega članka na Siolu zapisana na samem koncu. “Zares ste daleč od tega, da bi premagali identitarno gibanje na kateremkoli nivoju.”

C. Š.