fbpx

Generalni direktor Policije Olaj odgovarja nekdanjemu ministru Poklukarju: Policija je manj represivna, stanje varnosti je boljše!

Anton Olaj in Bošjan Poklukar. (Foto: STA)

“Z vašo “ocena” o “sistematični” represiji nad državljani se ni moč strinjati. To ni res. Glede zaupanja je to pričakovano in trenutno zanihalo zaradi pandemske izčrpanosti prebivalstva kot posledica dolgotrajne javno zdravstvene krize. Policija je sedaj bolj kot prej, dostopna ljudem in manj represivna, stanje varnosti pa je boljše,” se je na očitke nekdanjega ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja o stanju v policiji odzval generalni direktor Policije dr. Anton Olaj in dodal, da bi bilo dobrodošlo, da bi bil Poklukar pri svoji oceni bolj objektiven.

Nekdanji notranji minister v Šarčevi vladi Boštjan Poklukar je v zapisu med drugim zapisal, da je v zadnjem letu slovenska policija zaradi izvajanja sistematične represije nad državljani zapravila velik del svojega zaupanja. Zaradi vsega je bilo ukrepanje v epidemiji vse prevečkrat nesorazmerno ter pretirano, zapiše Poklukar. Ne pozabi dodati, da sta na vse to opozarjala “civilna družba” in “stroka”.

Na zapis Šarčevega ministra za notranje zadeve se je odzval generalni direktor Policije dr. Anton Olaj. Po njegovem je bilo v zadnjem obdobju uporabljenih manj prisilnih pooblastil, a je bilo pri vzdrževanju javne varnosti ogromno opozoril. Osrednji mediji, leve opozicijske stranke zelo radi poudarjajo, da predstavniki slovenske policije uporabljajo nad udeleženci petkovih nezakonitih protestov preveč represivna sredstva. Vendar lahko vsak pogleda na spletu delo policije v jedrnih državah, kot sta Nemčija in Francija. Tam je policija redno uporabljala vsa sredstva, da je razgnala protestnike. Sami protestniki pa so se v teh dveh državah soočili z veliko strožjim delom policije kot v Sloveniji. Enako policija v mandatu sedanje vlade ni preprečevala svobode izražanja in pravico do svobode zbiranja in združevanja. Policija pa ne more biti kriva, če se je večina držav na zemeljski obli znašla v najhujši zdravstveni epidemiji v moderni dobi. Ukrepi za zajezitev epidemije so bili po vseh državah več ali manj podobni.

Zapis dr. Antona Olaja na očitke o delu Policije s strani Boštjana Poklukara. (Foto: Facebook)

Poklukar bi lahko prvo počistil pred svojim pragom
Nekdanji minister v Šarčevi vladi je v zapisu dal slutiti, da je delo policije na najnižji točki doslej v času slovenske samostojnosti. Olaj mu je pospremil še z enim podatkom, da v Policiji ni bilo tako pozitivnega razpoloženja kot sedaj, “kot kaže na pravilnost vodenja in organizacije delovnih procesov.” Poklukarjev zapis se je izkazal za še en politično napisan pamflet.

Besedilo Poklukarja pa bolj spominja, da je pisal o delu Policije v času svojega mandata. V času njegovega mandata se je pojavljalo več nepravilnosti. Ujel se je tudi v neprijetno afero, v kateri so predstavniki Policije vpogledovali kartoteke nekaterih znanih slovenskih politikov. V oddaji Tarča je še takratni predsednik SD Dejan Židan povedal, da gre za največjo afero v zgodovini Slovenije, če se izkažejo navedbe za resnične.

V “Poklukarjev” nadzor se je ujel “na kontroli prometa” nič hudega sluteči sin predsednice SAB Alenka Bratušek. Poklukarja pa je z odločbo pokrila Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in pometla afero pod preprogo. A o tem Boštjan Poklukar pridno molči.

Luka Perš