fbpx

Generalni sekretar zveze NATO se je Sloveniji zahvalil za podporo v boju proti COVID-19!

Foto: epa

Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg se je v četrtek v telefonskem pogovoru predsedniku vlade Janezu Janši zahvalil za solidarnost, ki jo je Slovenija izkazala v boju proti pandemiji COVID-19. Voditelja sta spregovorila tudi o situaciji na Zahodnem Balkanu ter o sodelovanju med EU in zvezo NATO, Stoltenberg pa je poudaril, da morajo članice zveze NATO izboljšati svoje zmožnosti za odzivanje na strateške pretrese.

Generalni sekretar zveze NATO Jens Stoltenberg se je v četrtek v telefonskem pogovoru predsedniku vlade Janezu Janši zahvalil za solidarnost, ki jo je Slovenija izkazala v boju proti pandemiji COVID-19.

Kot je dejal Stoltenberg, je Slovenija nudila pomoč članicam in zaveznicam zveze NATO, vključno z zaščitno opremo, ki jo je prejela Makedonija. Slovenija je prav tako s pripomočki pomagala Bosni in Hercegovini, zaveznice zveze NATO pa so Sloveniji pomagale pri transportu zaščitne in medicinske opreme. Stoltenberg je izrazil hvaležnost tudi glede sodelovanja slovenskih vojakov pri misiji na Kosovu.

Članice zveze NATO morajo izboljšati svoje zmožnosti za odzivanje na strateške pretrese
Stoltenberg je v pogovoru poudaril, da pandemija COVID-19 kaže na potrebo po izboljšanju zmožnosti članic za odzivanje na strateške pretrese, vključno z implementacijo posodobljenih smernic zveze NATO glede temeljne odpornosti. Države morajo ostati na pozorne tudi na dezinformacije, propagando in kibernetske izzive.

Foto: iStock

Stoltenberg in Janša tudi o situaciji na Zahodnem Balkanu ter o sodelovanju med EU in zvezo NATO
Stoltenberg in Janša sta se v telefonskem pogovoru dotaknila tudi varnostne situacije na Zahodnem Balkanu in pomembnost tesnega sodelovanja med Evropsko unijo in zvezo NATO.

Rok Krajnc