fbpx

Glas na predsedniških volitvah oddala tudi Janez Janša in Romana Tomc

Romana Tomc in Janez Janša (Foto: STA)

Pozno popoldan sta glas na predsedniških volitvah oddala tudi predsednik SDS Janez Janša in predsedniška kandidatka iz prvega kroga Romana Tomc. Janša je volil v domačem Šentilju pri Velenju, Tomčeva pa v Ljubljani.

V današnjem drugem krogu predsedniških volitev, ki jih spremlja nizka udeležba – do 16. ure je namreč volilo zgolj 30,45 odstotka volivcev –, sta glas oddala tudi predsedniška kandidatka SDS iz prvega kroga volitev Romana Tomc in Janez Janša. Tomčeva, ki so jo številni opredelili kot edino kompetentno osebo za predsedniški stolček, je v prvem krogu predsedniških volitev prejela 13,74 odstotka glasov in pristala na tretjem mestu.

Janša je pred drugim krogom volitev zapisal, da sta osrednji značilnosti prvega kroga predsedniških volitev 2017 katastrofalno nizka udeležba ter dvojna zmaga tranzicijske levice. Kot najpomembnejši razlog za nizko volilno udeležbo pa je po njegovem prepričanje večinskega dela volivcev, da volitve niso pomembne, ker se na njih dejansko ne odloča. Stanje je opisal kot “prikrito diktaturo”, saj volivci vedo, da tisti, ki so izvoljeni, v resnici ne odločajo.

C. Š.