Glavna akterka afere arbitraža Simona Drenik, ki je storila kaznivo dejanje proti državi, je dobila novo državno službo! In to brez razpisa!

Simona Drenik si je za nagrado zaslužila novo službo pri Uradu varuha človekovih pravic. (Foto: STA)

Simona Drenik si je za nagrado zaslužila novo službo pri Uradu varuha človekovih pravic. (Foto: STA)

Glavna akterka v arbitražni aferi Simona Drenik je dobila od vlade Marjana Šarca novo nagrado. Njeno izjemno strokovnost je opazil varuh človekovih pravic Peter Svetina in jo povabil v delovanje svojega urada. Stvar je še toliko bolj bizarna in sumljiva, saj se je na omenjeno delovno mesto prijavilo 34 kandidatov, izmed katerih nihče ni bil izbran. Drenikova pa je kot “vrhunska” strokovnjakinja omenjeno delovno mesto zasedla brez razpisa.

Ugodnosti dela v javni upravi je zelo lepo izkoriščati, kar vedo predvsem tisti posamezniki, ki so na tem področju izkušeni. Ena izmed njih je Simona Drenik, glavna akterka afere arbitraža, ki se bo z novim letom kot pomočnica vodje centra pridružila ekipi Varuha človekovih pravic Petru Svetini. Tja je bila na svojo željo premeščena s pravosodnega ministrstva, kamor so jo pred petimi leti zaradi arbitražne afere premestili z zunanjega ministrstva. Svetina pravi, da jo je k sodelovanju povabil sam, odgovorna pa bo za koordinacijo dela zaposlenih znotraj centra. “Agentka, ki je storila kaznivo dejanje proti državi, si lahko izbira službice. Tu je nekdo nor,” je njeno novo zaposlitev komentiral dolgoletni novinar Vinko Vasle.

Varuh za človekove pravice, Peter Svetina, je ponudil svoj izgovor na vprašanje, zakaj na razpisu ni bil izbran nobeden izmed 34 kandidatov. “Takrat nismo imeli zagotovljenih finančnih sredstev, zdaj jih imamo. Ker pa je že zaposlena v državni upravi, se pravi je njen delodajalec Republika Slovenija, ni bilo treba objavljati razpisa po zakonu, ampak smo sklenili tripartitno pogodbo z ministrstvom za pravosodje in je prenesla svoje delovno mesto k nam.” Vsakemu državljanu z malo zdrave kmečke pameti se poraja vprašanje, zakaj v državni ustanovi financirano z davkoplačevalskim denarjem izvedejo razpis za prosto delovno mesto, če za to delovno mesto nimajo denarja?

Simona Drenik dela malce tu, malce tam
Glede na uradni odgovor Varuha se lahko večina slovenskih državljanov čudi, kakšne luksuzne pogodbe imajo nekateri v državni upravi. Enostavno so ji zaradi t.i. “tripartitne pogodbe” prenesli delovno mesto iz enega državnega organa v drugega.  Situacijo je odlično opisal eden izmed posameznikov na socialnih omrežjih, kjer je primerjal Slovenijo z “Narkolandijo”“Narkolandija: Bolj ko škodiš državi, lažje si izbiraš državne službe in pluješ po proračunu. Resnično odvratno. Namesto da bi sedela v priporu oz. že v zaporu zaradi izdaje tajnih podatkov.”

Luka Perš