Glavni krivci, da domov za starejše ni dovolj, so se skrili! Luka Mesec pa priznal, da je Janševa vlada nazadnje na tem področju kaj naredila!

Upokojenci spadajo med najbolj socialno ogrožene skupine. Na eni strani upokojenski priviligiranci, kot so člani NOB, na drugi strani upokojneci, ki so garali 40 let ali več ter prejemajo od 350 do 500 evrov pokojnine.

V preteklosti smo večkrat pisali o 74 milijonih evrov, ki jih je večinoma pridobilo Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti. Oddaja Tarča je povabila aktualna ministra za zdravje Aleša Šabedra, ministrico za delo Ksenijo Klampfer in novo predsednico Desusa Aleksandro Pivec, da bi spregovorili o problematiki starejših, gradnji novih domov za starejše ter o sprejetju zakona o dolgotrajni oskrbi. Odgovorni si niso upali stopiti pred javnost ter povedati resnico. V oddaji pa so glavni akterji za nastalo situacijo v zadnjih desetih letih se obnašali, kot da niso preživeli sekunde na najbolj odgovornih vladnih položajih. “V naši državi je nevarno biti star,” je povedala upokojenka v prispevku.

Poslanec SD Marko Koprivec je dal gledalcem občutek, da se SD nahaja v zadnjih 10 letih v opoziciji. Žal so ključna stranka, ki opravljenega dela na tem področju ni naredila. “Gre za perečo temo, resnično perečo temo. Dejstvo je, da na tem področju nismo naredili dovolj. Naša stranka nikoli v zadnjih letih ni bila v vladi najmočnejša,” je v vlogi branitelja nastopal Koprivc. “Sem bila prepričana, da bodo ministri danes tu. Govorimo o usodi ene tretjine prebivalstva. Kup obljub, da denarja ni. Denar je, samo bi ga bilo potrebno prerazporediti,” je povedala predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden.

Ne glede na vse, pa so v stranki Socialnih demokratov odlično poskrbeli za svojega bivšega poslanca Matevža Frangeža in dveh bivših direktorjev Večera, Tomaža Štruca in Mitja Blagajca. Izbrali so jih za projekt Sobivanje v vrednosti 80 tisoč evrov. A v tem projektu drugega kot prospekte upokojenci niso dobili. “Ne poznam tega projekta, vendar nima nikakršne veze s stranko Socialnih demokratov,” je grdo zavajal poslanec SD Koprivc. “Ta denar ni šel v nič. Ta denar je šel v financiranje volilne kampanje stranke, ki je vodila dolgoletno socialni resor. Nalijmo si čistega vina. Šarčeva vlada je sposobna opravljati le tekoče posle. V tej vladi z dolgotrajno oskrbo ne bo nič,” je bil kritičen do obnašanja vlade na področju starejših poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat.

https://twitter.com/DobraDrzava/status/1220403326984097793?fbclid=IwAR3bSqswIGLqG_kzDcbR65LjzrQpJlr12kXKBVsJcmMT0VxYJs4pnZUndW4

Ustanavljamo komisije, podkomisije in pišemo resolucije ena za drugo;36 tisoč upokojencev pa živi z manj kot 300 evri pokojnine
V zadnjih desetih letih so na ministrstvu za socialno delo predvsem ustanavljali različne komisije. Pisali strategije in resolucije. Vsako leto Inštitut za socialno delo dobi 400 tisoč evrov. Na drugi strani pa je 36 tisoč upokojencev, ki živijo z manj kot 300 evri pokojnine. Od teh jih le 18 tisoč dobiva varstveni dodatek v vrednosti 500 evrov. “To je navadno zapravljanje davkoplačevalskega denarja. 80 tisoč evrov bi mi porabili za polovico vseh ljudi, ki smo jih oskrbeli. Katastrofa je, da se naj zglasijo tam in naj pogledajo na internet,” povedal predstavnik društva Upornik Peter Kapelj.

“Stanje na terenu je popolnoma drugačno kot ga vidimo na televiziji. Živijo, životarijo velikokrat v neogretih stanovanjih, brez prave tekoče vode. Velikokrat so podhranjeni,” je povedala predsednica društva Humanitarček Nina Kozorog. Prav društvo Humanitarček je v zadnjih mesecih predstavilo veliko pretresljivih zgodb slovenskih upokojencev. “Ti ljudje so vajeni te skromnosti. Ne govorijo na glas o svoji stiski,” je o svojih izkušnjah o težavah upokojencev povedala patronažna sestra Jožica Ramšak Pajk.

Ksenija Klampfer, Aleš Šabeder in Aleksandra Pivec si niso upali priti v oddajo Tarča in slovenski javnosti povedati resnico. (Foto: Posnetek zaslona/Tarča RTV SLO)

Borka za upokojence Alenka Bratušek se je pohvalila z ukradenim predlogom SDS, da se bodo upokojenci lahko vozili brezplačno z javnim prevozom
Svojih pet minut slave je doživela tudi borka za upokojence, bivša predsednica vlade in stranke SAB Alenka Bratušek. Pohvalila se je z ukradenim predlogom stranke Slovenske demokratske stranke, da je ona uredila kot ministrica za infrastrukturo, da se bodo upokojenci vozili brezplačno z javnim prevozom. Med drugim pa je očitala predsedniku Levice Luki Mescu, zakaj ni šel v Šarčevo vlado. “Proračun je zgodovinsko visok. Zaradi enormnih dvigov plač v javnem sektorju v zadnjem letu še nekoliko poslabšalo. Domovi se zaradi tega še dodatno dražijo. Pokojnine so se usklajevale s 7,5 odstotka. Leta 2020 je dvakrat predvideno usklajevanje pokojnin. Prvega julija 2020 brezplačni javni prevoz za upokojence,” je povedala Bratuškova.

Zadnji dom za starejše občane se je zgradil v času Janševe vlade; Vrtojbi in Osilnici sta zgrajena skoraj dva domova, a vlada ne najde sredstev
Velikokrat smo slišali iz ust vladnih predstavnikov aktualne Šarčeve vlade, da gre za najboljši proračun v zgodovini Slovenije. Zato se slovenska javnost lahko upravičeno sprašuje, zakaj še vedno po petnajstih letih ni zgradil noben novi dom za starejše. Zadnji se je zgradil v času prve Janševe vlade. To je med oddajo priznal tudi Luka Mesec. “Že 14 let ni bil zgrajen noben dom za ostarele,” je povedal Luka Mesec. Alenka Bratušek pa se je pohvalila, da ob rekordnem proračunu so namenili eni najbolj perečih tematik v državi dobrih 12 milijonov evrov. “Dolgotrajno oskrbo je namenjih 12,2 milijona evrov, od tega 4 milijone oskrba na domu.

Nekdanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je najbolj odgovorna za katastrofalno stanje na področju starejših. Sedaj pa uživa v vladnem kabinetu Marjana Šarca. Njen poslanec SD Marko Koprivc pa za vse težave krivi prvo Janševo vlado. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Sramotno, poslanec Socialnih demokratov Markoo Koprivc za vse težave krivi prvo Janševo vlado
Socialni demokrati ne poznajo sramu. To se je naučil tudi novo pečeni poslanec SD Marko Koprivc. Vse težave glede nesprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi in primanjkovanju postelj v domu za starejše pa je okrivil kar največjo parlamentarno in opozicijsko stranko SDS. “Izvirni greh se je zgodil v času prve Janševe vlade, ko je bila sprejeta resolucija nacionalnega varstva. Nakazovala je smer, da je potrebno to področje privatizirati oziroma umikati državo iz gradnje domov. Nadaljevalo se je v prihodnje. Znotraj koalicije nikoli ni bilo soglasja o tem, da bi se namenilo več sredstev zato področje,” je še enkrat v vlogi odvetnika odigral Koprivc. Ob koncu je še povedal, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi sprejet v mesecu marcu. Slovenska javnost si je njegove besede zapomnila, ali pa bo Šarčevi vladi to uspelo, pa bomo videli v prihajajočih mesecih.

Več podrobnosti iz oddaje si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš

 • potem se pa ti zanašaj na slovensko politiko :) in na to, da bodo javnosektorski paraziti na plečih davkoplačevalcev kaj premaknili :) 90% javne uprave na cesto včeraj, narediti 5 občin za celo slovenijo nobenih upravnih enot….vse zmetat na cesto….če bi bila slovenska država podjetje, bi blo dovolj 20 ljudi, da jo vodijo v istem obsegu, kot se z njo dela sedaj….pa malo pomislite na prihranke davkoplačevalsekga denarja….mimogrede….kdor dobi plačo iz proračuna ni realni davkoplačevalec….pa lep razmislek…

  • Black_hawk

   Glede občin se ne strinjam, lokalna samouprava je ZELO pomembna, varuje pred slabo državo.

   • Ph4nt0m

    Ja, zelo pomembna za ustvarjanje lokalnih šerifov in mafij, kot da teh nimamo dovolj na državni ravni…Ukinit občine, uvesti 5-10 regij in konec.

    Zadolženost občin konec leta 2018:
    – skupno €852 mio, povprečno €414 na prebivalca
    – od 212 občin ni zadolženih samo 13

    • Black_hawk

     Vse je res kar govorite, ampak vseeno se z vami ne strinjam. Stvari bi se dalo urediti na bolj pameten način kot ukinjati občine.

     • Ph4nt0m

      Z optimizacijo/reduciranjem lokalne samouprave se da izvesti vse kar se dela sedaj in še več. Ljudje naj ustvarjajo v zasebnem sektorju in ne vegetirajo na stroške državljanov v javni in lokalni upravi, tega ne potrebujemo.

      Mesto Houston v ZDA ima 2,3 milijona prebivalcev, 11 mestnih četrti in mestno gospodarstvo nominalno ustvari 10x več od Slovenije.

      Zvezna država Texas je 13x večja od Slovenije in ima 254 “občin”. Njihovo gospodarstvo je 9. največje na svetu, pred Rusijo, Kanado in Španijo. Ustvarijo 36x več od Slovenije.

     • Hello❤ I am looking for a nice and kind man who is family-oriented, pleasant, romantic, understanding, and caring. Go to my profile.

   • občine so leglo najbolj radikalno nesposobnih lokalnih šerifov, ki s svojo eksistenco brezmajo razvoj posamezniov, saj intelektualno ta falanga klovnov v lokalni samoupravi ni dorasla ničemur….velikokrat me spominjajo na ljudi, ki so mentalno ostali na prehodu med osnovno in srednjo šolo…..ukiniti 99% vseh občin…..na cesto zmetat vso svetniško/županovsko/birokratsko golazen, kdo pa jih bo plačeval celo življenje, a ste popadal na glavo? lokalna samouprava je poligon, poligon za krajo in ubijanje prihodnosti….če vam film teče toliko dolgo, da razumete

    • Simon Rožič

     To! In smo skoraj rešeni nesposobne, tatinske nävlake!

     • Hi!! I’m looking for someone who will be there for me through good or bad. Someone reliable with a huge, kind heart. For more info come to my profile.

   • Anton

    En Klop več, velikokrat sem že napisal, da ko pes crkne tudi lopi nimajo bodočnosti, na žalost pa je njihova sposobnost preživetja veliko večja od pasje. Pozabili so da se jim je nekoč zgodila giljotina!

 • karpelec

  Vlada s presežniki je sama sebi namen.Uživajo v peskovniku in so srečni, da nič ne delajo-delijo si mesta in plače in pustijo upokojence v bedi umirat na obroke.Čas bi že bil, jih narod nagradi za njihov trud.

 • JANEZ GUS

  Koprivc z tako dolgo lajtngo,pa ne more skrit ..da je rdečuh v službi pri merjascu iz panvite.

  • Anton

   Dober gospodar ima ved o raje dobrega konja kod rečečega psa!

  • Simon Rožič

   …zadnjič je imel moj TV aparat srečo, da nisem poskušal s kladivom
   zapreti gobec idiotskemu Koprivcu!!!!

   • Hi!!! Looking for mature man who is family-oriented and has leadership personality. Someone who makes me feel warm, caring and faithful. Please contact me.

 • Miro Jereb

  zAKAJ BI DALI ZA PENZIONISTE…POTEM BO PA ZA MIGRANTE ZMANJKAL…

 • crniocar

  pa ni on to reku spet ste se za Je-a i

 • Anton

  Knovs: Znanka premierja imela pri zaposlitvi posebno obravnavo

  https://www.youtube.com/watch?v=pfoWnHAoX0E

  al je imela ustni izpit, kot nekatere študentke pri dobrih starih profesorjih?

  sarkazem press

 • Black_hawk

  Janševa vlada je bila vsaj malo razvojna, to kar sedaj gledamo zadnjih 10 let to ni za nikamor.

 • JANEZ GUS

  Država gradi luxusne zapore,namesto domov za ostarele.Rdečuh Pribac bi vse avtanaziral,bi bilo cenejše.Svetujem mu da začne z svojo mamo in fotrom,potem naj pa še sebe.Ali pa naj zavije prvo še v Murgle k svojemu šefu.Tam čakata dva.

  • Hill Billy

   Tebe bi bilo potrebno evtanizirat. Gnida pokvarjena.

   • JANEZ GUS

    Ti se rodit ne bi smel.Itak te bo v kratkem moderator avtanaziral.

    • Anton

     A je tudi moderator levičar?

     • JANEZ GUS

      Ne bodi nevčakan.

   • montyamp

    Če bi te prvo sekundo direkt na glavo v vedro vode , pač tega komentarja tu ne bi bilo .
    Tudi enega izdajalca bi imela država manj .

  • Simon Rožič

   Bilo bi nam v čast in veselje! Proglasili bi ga za narodnega heroja!

 • Rožle

  Tale lewa vlada dela po sistemu… :
  “olupim te ..pojem te”…!

  • Simon Rožič

   ,,,požrem te, misliš? …lampi so ogromni, žepi raztegljivi in brez dna!

  • sodnikisozločinci

   Šarec te lažje požre z ritjo kot z gobcem, je Kučan okoli govoril, ko je ven prilezel.

 • Hill Billy

  Slepa Mojca ga spet ni enemu potegnila in je navsezgodaj slabe volje.

  • branči

   koza julka čaka, nekaj stresati bedarije!

 • bubamara

  Hahahaha. SD krivi Janševo vlado za razsulo na področju oskrbe starejših. Hahahaha. Ne moreš verjet. 20 let imajo čez socialo v državi, in Janša je kriv. Hahahaha. Komunist še ko prdne, laže.

  • Anton

   Kaj serješ, kupi si ogledalo, obojestransko, da se bosta s šefom istočasno videla, pa čimprej.

 • montyamp

  Zakaj HANZA KURBENHAUS vabi za moj denar na ekrane samo predstavnike
  CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE YUGOMURGLOVUKOJEBISLOVENIJE —– SD ?????????????????
  Prekleta banda udbovska , za prisilno plačano naročnino dobimo poleg morilsko gošarske propagande agitpropovsko cenzuro in psihološki teror nad novonastalimi strankami .
  Dajte na TV Šiškota , boste v enem mesecu f571 jedli še samo travo , narod bo pa normalno živel .
  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

  • JANEZ GUS

   Ve se kaj je posadka na Hanzi rdeči greznici.To je banda brezdelnežev ,pijancev oz. že zdravljenih osebkov travičarjev ali pa še kaj več,lenuhov,pogoj je,da sovražiš SDS,JJ,RKC.PROiPOROČLJIVO,DA IMAŠ TOLOVAJSKO GOŠARSKE KORENINE in pozitiven odnos do zlagane NoB zgodovine. gojiš simpatije do murgelske barabe in F21.Služba ti je garantirana,seveda za naš davkoplačevalski denar.Laž ti mora bit vrednota.Če se ustnoizraziš s temi predpozicijami si sprejet brez preverke.Zaželjeno je tudi ,da si čefur ali arabski kunde..

   • Simon Rožič

    …karkoli že, samo ne Slovenec!

 • Uomo blu

  Celih 40 let, morda še več, je zakonsko potrebno odslužit pa ti ne pripada dostojno življenje v pokoju. Nehajmo vsi delat, čimmanj zapravljajmo pa da vidimo kako bodo dihali, ko ne bo davkov v državni proračun in ne bo ničesar za pokrast.

  • sodnikisozločinci

   Se strinjam s tabo, jaz to že počnem. Upokojevali so ljudi stare 45 let, ki vlečejo penzije nad 1000 evrov, nam pa so starostni pogoj podaljšali na 65 let, kar pomeni, če bi se upokojil pri 60 letih in 40,5 let delovne dobe, bi zaradi malusa prejemal 400 evrov. Župnik je imel popolnoma prav, želim da država crkne, pa da vsi ostanemo brez pokojnin, to bi bilo bolj pravično. Ne bom delal do 65 leta, pa če se na glavo postavijo. Raje se odpovem vsem za življenje nenujnim stvarem in ekstremno šparam.

 • montyamp

  20 % javne uprave dela .
  20 % bi lahko delo še dal .
  60 % bande parazitske je pa za razgnat .
  Težava je s temi 60 % , ker so to nesposobni produkti kumrovške šnelkurs tečajnice in kam ga postaviš bo delal škodo .
  Stvari so povojni morilci zapletli do te mere , da lahko vsak otrok razume zakaj smo še vedno sredi državljanske vojne .
  Udbovska deca so rak rana Slovenije .

  • Anton

   S šefom tvoje stranke vred!

   • montyamp

    A si med 60 ???

 • Anton

  dost mam teh bebavih levičarjev , čas je za musko. čas je za hit iz Evrovizije iz davnega leta 1963 priznanega francoskega pevca Alain Barrière, ki je preminil pred kratkim 18 decembra lansko leto

  https://www.youtube.com/watch?v=h5QJyjqdUd8

  Elle était si jolie · Alain Barrière

  sarkazem press

 • mimogrede…..se je kdo vprašal sledeče…..če bi recimo, da imeli sedaj na voljo recimo 100 domov za ostarele s 100 posteljami….je to 10.000 postelj (karikirano)…..kdo pa si bi lahko dom za ostarele privoščil, če 90% penzjonistov prejema okoli 600eur neto? strošek sobe je pa minimalno 1200eur/mesec? a bi spet davkoplačevalci preko višjih davkov financirali zgrešeno socialno politiko, ki ne daje nobenih rezultatov, samo kuri davkoplačevalski denar in posledično viša davke na vse, od kapitala do dela aktivnim…..matr ste vi geniji, da vam ni para….kot da bi bili bratje z luko mesecem….leva in desna politika, v zakulisju jebe malega slovenca….na očeh medijev pa “mi smo na nasprotnih bregovih”…..

  • ludvig

   kaplar Dep…držav mora najprej poskrbi za starejše, invalide za zdravstvo, šolstvo..itd. in takšno financiranje ni zgrešeno, dokler ni to urejeno, nima kaj zapravljati za: marmor na vseh državnih ustanovah, vladno letalo, podnebne spremembe, mandarinsko zapravljanje javnih zavodov, preplačila investicij, …poskrbeti mora za asketsko državno upravo in 3,5 miljarde eur bi ostalo za ranljive skupine državljane…sedaj pa -posebej SD – šafla denar v privat žepe…

   • sodnikisozločinci

    Točno tako, “evtanazirat” je treba parazite iz javne uprave, ne pa starejše, ki so pošteno delali zase in tudi za prej omenjene parazite.

 • Minovak

  Hočem vedeti, kje je tistih 75 milijonov €, namenjenih za izgradnjo domov za ostarele, KI SO BILI, sedaj pa so “poniknili” na privatne račune levih kriminalcev, ki lažejo vsemu slovenskemu avditoriju. Za ta denar bi zgradili 10 domov, šli pa so na račun “študij” o domovih, ki so izpuhteli. Vsi pa že dolgo vemo, da je mafijsko-kriminalno vse, kar je levega in dokler bodo na vladi, se bodo “redili” samo njihovi privatni računi, na ljudstvu pa je, da to končno uvidi in jih pošlje na gnojišče rdeče zgodovine.

  • žal te moram malce posodobiti…..na gnojišče rdeče zgodovine so jih poslali že vsi v tej državi, razen tebe in tistih 2000 mentalno hendikepiranih frikov, ki so bili v Dražgošah letos….torej cca. 2001 oseba od 2.1mio ljudi…..

  • JANEZ GUS

   Kdaj bodo znani imena in prijimki rdečih mafjozov,ki so pobasali provizije od oprane Iranske miljarde.Na koncu bo kriv JJ.,ČE se bo banda f21 z Ludo in Toninom tako zmenili na Škrabcovem kozolcu.

  • Vera

   Odgovor ste si že sam dal . ” Vzela jih je megla” .

 • lojze

  Kot insajder lahko povem, da dom v Vrtojbi, ki je že deset let praktično dokončan, sameva zaradi politične odločitve ministra iz kvote SD v Pahorjevi vladi. SD minister Svetlik in njegova kamarila so krivi, da je Vrtojba spomenik slovenski neumnosti (in politični zlobi). Ob tem so komunisti mimogrede uničili še eno podjetje.

  • JANEZ GUS

   Smrt komunizmu in njihovim hlapcem,svobodo narodu

 • Unikatna

  Ogromno denarja se pobere z davki in prispevki, ampak denarja nikoli ni za tisto, kar je nujno potrebno. Kradejo vsi…

  • Simon Rožič

   …ne vsi! Nikoli nisem kradel in ne bom! Okraden sem bil za življenje, tudi
   moja cela družina, vendar ostajam zaprisežen etiki in morali, da ne ranim
   ljudi okoli sebe, ker dobro vem, kako hudo je, če te ropajo vsak dan posebej!

   • Unikatna

    Saj nisem mislila na navadne ljudi, ampak tiste na položajih…Pošteni in dobri ljudje najbolj nastradajo.

 • xtc

  Denarja se nabere dovolj zmanjšati je le treba ministerstva,CSD je in izgnat iz ministerestev paraziterje,ki pišejo ničvredne študije po 35k eur +.
  Treba je samo preko CSD preveriti števila starejših na določenih področjih in takoj se da ugotovuiti,kje so domovi nujni in poizkati koncesionarjezasebnike,ki so pripravljeni zadeve graditi in upravljati kot tudi domove,ki so v lasti države.Seveda pa je treba tudi v domovih preveriti kam zakaj in kako se sklepajo posli navzven,kam ponika denar,ki bi moral biti za višje plače osebja in ali ni v domovih preveč administracije ipd skratka racionalizacija na upravah ne v aktivi.

 • novaknovak

  pa konec koncev, naj se tudi teli penzionisti al njih svojci gredo solit.. naj še naprej paradirajo z jugo zastavami, se bolj sekirajo če je sodba rupniku zavržena,kot kaj jim nabija šarko, če že gredo na volitve pa naj volijo kahla ali jankoviča za svetlo prihodnost … potem pa stokajo

 • Irena Ga

  Ne glede na vse, pa so v stranki Socialnih demokratov odlično poskrbeli
  za svojega bivšega poslanca Matevža Frangeža in dveh bivših direktorjev
  Večera, Tomaža Štruca in Mitja Blagajca. Kaj nista to Jure Struc in Mitja Blagajac…hallo…