fbpx

Glavni krivci, da domov za starejše ni dovolj, so se skrili! Luka Mesec pa priznal, da je Janševa vlada nazadnje na tem področju kaj naredila!

Upokojenci spadajo med najbolj socialno ogrožene skupine. Na eni strani upokojenski priviligiranci, kot so člani NOB, na drugi strani upokojneci, ki so garali 40 let ali več ter prejemajo od 350 do 500 evrov pokojnine.

V preteklosti smo večkrat pisali o 74 milijonih evrov, ki jih je večinoma pridobilo Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti. Oddaja Tarča je povabila aktualna ministra za zdravje Aleša Šabedra, ministrico za delo Ksenijo Klampfer in novo predsednico Desusa Aleksandro Pivec, da bi spregovorili o problematiki starejših, gradnji novih domov za starejše ter o sprejetju zakona o dolgotrajni oskrbi. Odgovorni si niso upali stopiti pred javnost ter povedati resnico. V oddaji pa so glavni akterji za nastalo situacijo v zadnjih desetih letih se obnašali, kot da niso preživeli sekunde na najbolj odgovornih vladnih položajih. “V naši državi je nevarno biti star,” je povedala upokojenka v prispevku.

Poslanec SD Marko Koprivec je dal gledalcem občutek, da se SD nahaja v zadnjih 10 letih v opoziciji. Žal so ključna stranka, ki opravljenega dela na tem področju ni naredila. “Gre za perečo temo, resnično perečo temo. Dejstvo je, da na tem področju nismo naredili dovolj. Naša stranka nikoli v zadnjih letih ni bila v vladi najmočnejša,” je v vlogi branitelja nastopal Koprivc. “Sem bila prepričana, da bodo ministri danes tu. Govorimo o usodi ene tretjine prebivalstva. Kup obljub, da denarja ni. Denar je, samo bi ga bilo potrebno prerazporediti,” je povedala predsednica društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden.

Ne glede na vse, pa so v stranki Socialnih demokratov odlično poskrbeli za svojega bivšega poslanca Matevža Frangeža in dveh bivših direktorjev Večera, Tomaža Štruca in Mitja Blagajca. Izbrali so jih za projekt Sobivanje v vrednosti 80 tisoč evrov. A v tem projektu drugega kot prospekte upokojenci niso dobili. “Ne poznam tega projekta, vendar nima nikakršne veze s stranko Socialnih demokratov,” je grdo zavajal poslanec SD Koprivc. “Ta denar ni šel v nič. Ta denar je šel v financiranje volilne kampanje stranke, ki je vodila dolgoletno socialni resor. Nalijmo si čistega vina. Šarčeva vlada je sposobna opravljati le tekoče posle. V tej vladi z dolgotrajno oskrbo ne bo nič,” je bil kritičen do obnašanja vlade na področju starejših poslanec Nove Slovenije Jožef Horvat.

https://twitter.com/DobraDrzava/status/1220403326984097793?fbclid=IwAR3bSqswIGLqG_kzDcbR65LjzrQpJlr12kXKBVsJcmMT0VxYJs4pnZUndW4

Ustanavljamo komisije, podkomisije in pišemo resolucije ena za drugo;36 tisoč upokojencev pa živi z manj kot 300 evri pokojnine
V zadnjih desetih letih so na ministrstvu za socialno delo predvsem ustanavljali različne komisije. Pisali strategije in resolucije. Vsako leto Inštitut za socialno delo dobi 400 tisoč evrov. Na drugi strani pa je 36 tisoč upokojencev, ki živijo z manj kot 300 evri pokojnine. Od teh jih le 18 tisoč dobiva varstveni dodatek v vrednosti 500 evrov. “To je navadno zapravljanje davkoplačevalskega denarja. 80 tisoč evrov bi mi porabili za polovico vseh ljudi, ki smo jih oskrbeli. Katastrofa je, da se naj zglasijo tam in naj pogledajo na internet,” povedal predstavnik društva Upornik Peter Kapelj.

“Stanje na terenu je popolnoma drugačno kot ga vidimo na televiziji. Živijo, životarijo velikokrat v neogretih stanovanjih, brez prave tekoče vode. Velikokrat so podhranjeni,” je povedala predsednica društva Humanitarček Nina Kozorog. Prav društvo Humanitarček je v zadnjih mesecih predstavilo veliko pretresljivih zgodb slovenskih upokojencev. “Ti ljudje so vajeni te skromnosti. Ne govorijo na glas o svoji stiski,” je o svojih izkušnjah o težavah upokojencev povedala patronažna sestra Jožica Ramšak Pajk.

Ksenija Klampfer, Aleš Šabeder in Aleksandra Pivec si niso upali priti v oddajo Tarča in slovenski javnosti povedati resnico. (Foto: Posnetek zaslona/Tarča RTV SLO)

Borka za upokojence Alenka Bratušek se je pohvalila z ukradenim predlogom SDS, da se bodo upokojenci lahko vozili brezplačno z javnim prevozom
Svojih pet minut slave je doživela tudi borka za upokojence, bivša predsednica vlade in stranke SAB Alenka Bratušek. Pohvalila se je z ukradenim predlogom stranke Slovenske demokratske stranke, da je ona uredila kot ministrica za infrastrukturo, da se bodo upokojenci vozili brezplačno z javnim prevozom. Med drugim pa je očitala predsedniku Levice Luki Mescu, zakaj ni šel v Šarčevo vlado. “Proračun je zgodovinsko visok. Zaradi enormnih dvigov plač v javnem sektorju v zadnjem letu še nekoliko poslabšalo. Domovi se zaradi tega še dodatno dražijo. Pokojnine so se usklajevale s 7,5 odstotka. Leta 2020 je dvakrat predvideno usklajevanje pokojnin. Prvega julija 2020 brezplačni javni prevoz za upokojence,” je povedala Bratuškova.

Zadnji dom za starejše občane se je zgradil v času Janševe vlade; Vrtojbi in Osilnici sta zgrajena skoraj dva domova, a vlada ne najde sredstev
Velikokrat smo slišali iz ust vladnih predstavnikov aktualne Šarčeve vlade, da gre za najboljši proračun v zgodovini Slovenije. Zato se slovenska javnost lahko upravičeno sprašuje, zakaj še vedno po petnajstih letih ni zgradil noben novi dom za starejše. Zadnji se je zgradil v času prve Janševe vlade. To je med oddajo priznal tudi Luka Mesec. “Že 14 let ni bil zgrajen noben dom za ostarele,” je povedal Luka Mesec. Alenka Bratušek pa se je pohvalila, da ob rekordnem proračunu so namenili eni najbolj perečih tematik v državi dobrih 12 milijonov evrov. “Dolgotrajno oskrbo je namenjih 12,2 milijona evrov, od tega 4 milijone oskrba na domu.

Nekdanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je najbolj odgovorna za katastrofalno stanje na področju starejših. Sedaj pa uživa v vladnem kabinetu Marjana Šarca. Njen poslanec SD Marko Koprivc pa za vse težave krivi prvo Janševo vlado. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Sramotno, poslanec Socialnih demokratov Markoo Koprivc za vse težave krivi prvo Janševo vlado
Socialni demokrati ne poznajo sramu. To se je naučil tudi novo pečeni poslanec SD Marko Koprivc. Vse težave glede nesprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi in primanjkovanju postelj v domu za starejše pa je okrivil kar največjo parlamentarno in opozicijsko stranko SDS. “Izvirni greh se je zgodil v času prve Janševe vlade, ko je bila sprejeta resolucija nacionalnega varstva. Nakazovala je smer, da je potrebno to področje privatizirati oziroma umikati državo iz gradnje domov. Nadaljevalo se je v prihodnje. Znotraj koalicije nikoli ni bilo soglasja o tem, da bi se namenilo več sredstev zato področje,” je še enkrat v vlogi odvetnika odigral Koprivc. Ob koncu je še povedal, da bo zakon o dolgotrajni oskrbi sprejet v mesecu marcu. Slovenska javnost si je njegove besede zapomnila, ali pa bo Šarčevi vladi to uspelo, pa bomo videli v prihajajočih mesecih.

Več podrobnosti iz oddaje si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš