fbpx

Gledalec zaradi lažnega poročanja na RTV Slovenija od varuhinje pravic gledalcev Ilinke Todorovski zahteva odgovore

Varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev in bralcev ter uporabnikov programskih vsebin RTV Slovenija Ilinka Todorovski. (Foto: STA)

“Gre za resen sum ponarejanja informacij. To pa seveda postavlja TV SLO kot javne TV hiše, ki jo vsi plačujemo, v skrajno kritičen položaj – enak propagandnim medijem za širjenje lažnih informacij iz preteklih nacističnih, fašističnih in komunističnih režimov,” je gledalec RTV z javnim pismom opozoril varuhinjo gledalčevih pravic Ilinko Todorovski na lažno poročanje.

V zadnjem času se pojavlja vse več nezadovoljstva nad poročanjem nacionalne radio televizije, prispevek v oddaji Tednik pa je bil tako neprofesionalen, da se je gledalec odločil protestirati pri varuhinji gledalčevih pravic na RTV, Ilinki Todorovski.

Spodaj v celoti objavljamo odprto pismo, ki ga je gledalec RTV Slovenija naslovil na varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija.

Spoštovana ga. Ilinka Todorovski, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV SLO  !

Na svoj zapis in pritožbo z dne 4.6.2020 še vedno čakam na Vaš odziv.  Naj ponovim:

Na moj odziv na posnetek v “Tedniku” TV SLO z dne 1.6.2020, ste mi le delno odgovorili. Glede prejšnjega objavljenega posnetka policista na motorju, ki naj bi skrbel za zakonit red pri t.i. “protestnih” protivladnih kolesarskih demonstracijah na cesti in pločniku neposredno pred zgradbo Državnega zbora (področju, ki je za takšne aktivnosti vsakomur uradno prepovedano), a se je namesto tega dal veselo slikati skupaj s temi demonstranti, ste mi odgovorili, da ste iz uradnih informacij razbrali, da Policija zoper tega policista ne bo ukrepala in da so se v njegov bran postavili sodelavci v obeh policijskih sindikatih.  Za ta Vaš odgovor sem se Vam dne 4.7.2020 po e-mailu zahvalil, opozoril pa sem Vas, da mi na bistveni del moje pritožbe žal niste odgovorili, in sicer da je TV SLO v navedeni oddaji predvajala posnetek tega istega policista, ki pa v tem posnetku sploh ni ploskal demonstrantom pred stavbo DZ, ampak naj bi “v resnici pomagal nekemu kolesarju, ki naj bi takrat padel s kolesom pred njim”.

Po vsem navedenem gre za resen sum ponarejanja informacij. To pa seveda postavlja TV SLO kot javne TV hiše, ki jo vsi plačujemo, v skrajno kritičen položaj – enak propagandnim medijem za širjenje lažnih informacij iz preteklih nacističnih, fašističnih in komunističnih režimov.

Upravičeno se v javnosti že dlje časa odpira vprašanje statusa RTV SLO v razmerju do drugih medijskih družb, ki bistveno dopolnjujejo in popravljajo obseg in točnost informacij te uradno priviligirane medijske hiše.

Ingo Falk Pasch Wallersberg