fbpx

Glede “nedotakljivega” Masleše smo vložili pobudo na Komisijo za etiko in integriteto

Vrhovni sodnik Branko Masleša. (Foto: sta)

V sredo smo primer Masleša posredovali v proučitev neke vrste “moralnemu razsodišču” – Komisiji za etiko in integriteto pri sodnem svetu. Menimo, da je komunikacija Masleše in vrhovnega sodišča vzvišena, arogantna in skrajno neprimerna, predvsem pa zainteresirano javnost načrtno pušča v nevednosti in krepi nezaupanje v sodstvo. Ravno zato smo prepričani, da bi se do nje moral opredeliti že omenjeni organ sodnega sveta. Obenem pa opozarjamo na zanimivo akcijo novinarja portala Prava.si Luke Perša, ki je tviteraše pozval, naj tudi sami na vrhovno sodišče pošljejo prošnjo za pridobitev osnovnih podatkov o sodnikih, zlasti glede njihove izobrazbe, ustrezne kvalificiranosti za opravljanje sodniškega poklica. To naj bi jim omogočal zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ). 

Kot razloge za vložitev pobude na komisijo za etiko in integriteto smo navedli: Naprošamo komisijo za etiko in integriteto, da oceni ravnanje vrhovnega sodnika Branka Masleše, ko na vprašanja novinarjev ne odgovori v povezavi s svojo izobrazbo, ustreznimi kvalifikacijami za opravljanje sodniškega poklica (diplomsko delo, pravosodni izpit).” Zanima nas, ali s tem ne krni ugleda sodstva. Še posebej pa nas zanima, ali s svojim ravnanjem ne poglablja nezaupanja v vrhovno sodišče, ki z vsakim dnem negotovosti narašča in je večje.

“Opredelite se prosim do ravnanja sodnika, za katerega se porajajo utemeljeni dvomi v njegovo izobrazbo (diplomo in pravosodni izpit), da dokaznih dokumentov glede svoje izobrazbe in ustreznih kvalifikacij, ki jih mora imeti tudi v osebnem arhivu, ne predloži, obenem pa arogantno pove, da mu je to ‘izpod časti’.” Vprašali smo še, ali po njihovem opažanju s tem ne zmanjšuje zaupanja v sodstvo? Tudi za vnaprej nas je še zanimalo, če bi se še v kakšnem primeru pojavili dvomi v diplome drugih sodnikov, ali je po njihovem mnenju dobro in korektno, da se to vprašanje razčisti?

Sporna komunikacija Branka Masleše in vrhovnega sodišča (Foto: Twitter)

In navsezadnje nas je še zanimalo, ali se od sodnika v takšnem primeru pričakuje, da ta dvom, ki se je porodil glede njegove izobrazbe, sam nemudoma razčisti in pokaže dokazila glede svoje izobrazbe in na takšen način povrne omajano zaupanje v sodstvo? Spomnimo: kot smo že poročali, doslej pridobljena dokazila glede izobrazbe Masleše iz več razlogov niso verodostojna. Med drugim manjkajo nekateri identifikacijski podatki. V nadaljevanju podajamo kratek opis tega, s čim se ukvarja omenjeni pravosodni organ: “Komisija v okviru svojih pristojnosti prispeva h krepitvi profesionalne etične zavesti sodnikov in ugleda sodstva. Pri izvajanju svojega poslanstva upošteva in opozarja na etična načela kodeksa sodniške etike in druga etična načela, ki omogočajo, spodbujajo in zagotavljajo kakovostno delo sodišč in sodnikov ter ugled sodstva.” 

Poslanstvo komisije za etiko in integriteto (Foto: posnetek zaslona)

Zanimive pobude se je lotil tudi novinar portala Prava.si Luka Perš, namenjene vsem uporabnikom družbenih omrežij: “Tviteraška družina, če ne gre zlepa, bo pa šlo zgrda. Pošljite jim isto vsebino elektronskega sporočila, kot sem ga poslal jaz. Zasujte jih z elektronsko pošto. Vsak sodnik ima vse v svoji personalni mapi. To je dva dni dela, da se vse skenira in pošlje. Kje je problem, vrhovno sodišče?” Perš je v svoji zahtevi, ki jo je poslal na vrhovno sodišče, zapisal, da na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) zahteva nekatere osnovne osebne podatke o sodnikih, zlasti glede njihove izobrazbe in ustrezne kvalificiranosti. Ob tem je posebej izpostavil vrhovne sodnike.

 

Poziv vsem tviterašem s strani novinarja portala Prava Luke Perša. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg