fbpx

Globoka država poskuša še v tretje! Po Erjavcu je na vrsti član SD in eden od glavnih akterjev afere Patria Milan M. Cvikl?

Milan M. Cvikl iz SD (Foto: STA)

Ko sta samooklicana mandatarja “lokostrelske” koalicije Jože P. Damijan in Karl Erjavec propadla, so v stranki SD po poročanju portala Požareport pričeli razmišljati o “novem” obrazu. Iz klobuka so menda pričarali še enega “zajca”, po imenu Milan M. Cvikl. Gre za voljnega in lahko vodljivega kaviar socialista kot je Damijan. V času svoje sumljive kariere se je med drugim proslavil kot eden ključnih akterjev globoke države v aferi Patria, za nagrado pa prejel mastno plačano službo na Evropskem računskem sodišču. Za vse laži si je prislužil kar po 22 tisočakov mesečno. Kot kaže pa Cvikl ni levičar le po duši, ampak ima tudi dve levi roki, vsaj kar se posla tiče. Pred leti se je namreč podal v nepremičninske vode in neslavno propadel. A kljub nezavidljivemu življenjepisu, ga Kučan želi na delovnem mestu mandatarja. To bi bilo menda zanj najlepše darilo za bližajoči se 80. rojstni dan! 

V KUL naj bi že dvignili roke nad Karlom Erjavcem. Čas je za naslednji “novi” obraz. Po kandidatu Levice Jožetu Damijanu in kandidatu DeSUS-a Erjavcu, je tokrat za mandatarja “KUL koalicije” na vrsti nekdanji poslanec SD Milan M. Cvikl. Po poročanju portala Požareport v stranki SD preigravajo možnost, da bi prav Cvikla predlagali za novega mandatarja samooklicane koalicije ustavnega loka. Temu naj bi botrovali neposrečeni poskusi vložitve konstruktivne nezaupnice. Ob tem gre jasno povedati, da “lokostrelska” koalicija nima niti 46 glasov, kmalu pa ji bo zmanjkalo tudi “novih” obrazov. Damijan se nima s čim pohvaliti, Erjavec pa je ob hkratnem nasprotovanju dela poslanske skupine DeSUS, upokojensko stranko vsaj spravil iz koalicije.
Njegov poskus je padel vodo potem, ko ni zmogel pregovoriti tudi poslancev stranke SMC. Za stranko SD naj bi bil Cvikl sicer “preverjena” možnost. Znano je, da gre za dolgoletnega političnega nomada, ki se je selil med strankama SD in LDS. Viri Mladega foruma SD pa ob tem še navajajo, da če bi Janez Janša padel kot mandatar še pred 14. januarjem ali prav na ta dan, bi bilo to izjemno lepo darilo za okrogli, jubilejni 80. rojstni dan Milana Kučana. Vendar kaže, da matematika povzroča težave tudi “partijskemu” podmladku, ne le starejšim političnim fosilom.

Ko je bila Katarina Kresal ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS, je bil Milan M. Cvikl generalni sekretar vlade. A ne več iz kvote njene stranke LDS, pač pa je že prestopil v SD. Fotografijo je decembra 2019 na Facebooku delila britanska ambasada v Sloveniji. (Foto: Facebook)

Bil je predsednik preiskovalne komisije v zadevi Patria oziroma eden od soustvarjalcev, agentov globoke države v epski sagi “Resnica o Patrii”. Znašel se je tudi v hudih finančnih težavah. Imel je namreč 650 tisoč evrov kreditov in ni mogel poplačati izvajalcev, ki so delali na njegovih gradbenih projektih in to kljub temu, da je za nagrado za ustvarjanje afere dobil mesto člana Evropskega računskega sodišča, kar mu je mesečno prinašalo več kot 20 tisoč evrov prihodkov. Znano je, da evropski računski sodniki za časa trajanja svojega mandata zaslužijo debelih 1,5 milijona evrov bruto. Če odštejemo davke to pomeni, da naj bi Cvikl v slabih šestih letih še vedno zaslužil dober milijon evrov.
Cvikl se je podal v nepremičninske avanture s tragičnim koncem 
Najverjetnejši bodoči “KUL” mandatar, ki se je podal v nepremičninske avanture, pa naj bi imel po poročanju SN pri Banki Koper dva kredita. En kredit naj bi znašal 150 tisoč evrov, drugi pa neverjetnih pol milijona evrov. Oba kredita sta vezana na prenovo vile zaradi katere se je znašel v postopku. A tudi vse te kredite bi lahko pokril s plačo člana Evropskega računskega sodišča. Ne samo to, k temu moramo prišteti še izkupiček od prodaje nepremičnine, ki sta jo prodala s prejšnjo ženo.

Predsednik vlade Janez Janša je bil v aferi Patria krivično obsojen in zaprt. K temu je pripomogel tudi Milan M. Cvikl. (Foto: STA)

Na nepremičnini, vredni 900 tisoč evrov, sta bila oba solastnika do polovice. Hiša je bila, tako poročajo Slovenske novice, prodana Andriyu in Oleni Bondarenko, lastnikoma podjetja LEN INVEST d.o.o. To pomeni, da je Cvikl iztržil 450 tisoč evrov od prodaje hiše na Čebelarski ulici. Cvikl se je podal v nepremičnine ter pri tem požel neuspeh. Na njegovi nepremičnini Bela grajska vila Jera, je bilo izvajalec podjetje Klajder, katerega direktor je Marjan Klajder. Cvikl naj bi mu, glede na evidenco sodišča, dolgoval kar 52.420,62 evra.

Svoja otroka je  javno razglasil za kriminalca, sloves plagiatorja pa si je prislužil s prepisovanjem z Wikipedije
Znano je tudi, da ima Cvikl na hiši, ki si jo je z novo ženo Jerco Legan Cvikl, uredil na ljubljanskem grajskem hribu, še vedno pisanih 350 tisoč evrov hipoteke. V tej nepremičnini, ki je po pripovedovanju ljudi, ki jih tja vabita, opremljena povsem v beli, črni in zlati barvi, prirejata tudi različna druženja. V tem je Cvikl na las podoben prvo izbranemu tako imenovane KUL koalicije za mandatarja Jože P. Damijanu, ki je kredit najel celo v švicarskih frankih, in to astronomskih 578 tisoč evrov! Urejanje hiše so spremljali škandali, kandidat Šarca, Fajonove, Bratuškove in Meseca za ministra za finance pa ima od tedaj sloves človeka, ki ni v roku plačeval za fizična dela. Gradbeni posegi Cvikla so bili sicer za medije zanimivi še prej, ko se je z Leganovo vselil v hišo, kjer je prej živel s svojo prejšnjo družino.

Od leve proti desni: Milan Kučan (šef globoke države), Gregor Golobič (glavni operativec) in del članov zarotniške ekipe, ki želi za vsako ceno zrušiti uspešno desnosredinsko vladno koalicijo. (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Cvikl je v zvezo s svojo današnjo ženo skočil iz prvega zakona, javnost pa je za zvezo izvedela po enem od njegovih obiskov v znanem ljubljanskem blokovskem naselju. Javnost je kasneje spremljala tudi družinska obračunavanja med takratnim generalnim sekretarjem vlade Cviklom in novo partnerko ter otrokoma iz prvega zakona, ki sta morala vdreti v hišo, kjer so prej živeli kot družina, ko je oče sina pisno obvestil, da se mora iz doma odseliti. Posredovala je tudi policija, Cvikl pa je svoja otroka v medijih označil kar za kriminalca. Nad Cviklom se je zgražal tudi Roni Kordiš, znan kot tviteraš Had, bližnji sodelavec moža, ki poganja projekt KUL, Gregorja Golobiča. Prav posebej pa je Cvikl zaslovel po svojih vrhunskih plagiatorskih dosežkih. Znano je namreč, da je prodajal knjigo, katere zastarelo vsebino je prepisal kar z Wikipedije.

Domen Mezeg