fbpx

Globoka država sporoča Pahorju: Ustavni sodnik mora postati Sebastian Nerad – ta, ki je zavajal javnost v zadevi Čeferin!

Generalni sekretar Ustavnega sodišča RS dr. Sebastian Nerad. (Foto: STA)

Leve politične strukture preko časopisa Dnevnik ponujajo predsedniku države Borutu Pahorju generalnega sekretarja Ustavnega sodišča RS Sebastiana Nerada kot kandidata za ustavnega sodnika. Vendar je ob zadnji aferi na ustavnem sodišču v primeru ustavnih sodnikov Roka Čeferina in Marijana Pavčnika, eno osrednjih vlog odigral prav Nerad. Kot poroča Požareport je v preteklosti trenutni sekretar US, kot asistent dr. Franca Grada, sodeloval pri podpisu spornega pravnega mnenja, ko so nezakonito odvzeli poslanski mandat sedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši. Sam je tudi zavajal novinarje v primeru kršitev ustavnega sodnika Roka Čeferina. Kot je pojasnil profesor Jurij Toplak, so se zaostanki reševanja zadev na ustavnem sodišču povečali iz dveh na pet let, kaos pa je vse večji tudi na vseh drugih organizacijskih področjih, kot tudi pri vsebinskih odločanjih.

Pri predsedniku države Borutu Pahorju potekajo nova usklajevanja s poslanskimi skupinami za izpraznjeno mesto ustavnega sodnika. Do sedaj sta neuspešno kandidirala Andraž Teršek in Anže Erbežnik. Krogi tranzicijske levice pa že ponujajo prav Sebastiana Nerada, dosedanjega generalnega sekretarja na ustavnem sodišču. “V pravniških krogih je mogoče slišati, da je Nerad nedvomno strokovnjak za ustavno pravo, politično pa ga ne umeščajo ne na levico, še manj na desnico,” je bilo zapisano v Dnevniku, za katerega vemo, na katero stran pripada.

V prihodnje se bodo tovrstne medijske ponudbe le še stopnjevale. Toda gremo po vrsti. Poznavalci vedo povedati, da gre še za enega kandidata, ki paše v kalup sodnikov z nazori, katerim pripada sedanja večina sodnikov, za katero se je izkazalo, da je najslabša do sedaj, kritike pa se v strokovnih publikacijah kar vrstijo. Morebitni novi kandidat za ustavnega sodnika je v zadnji aferi ustavnega sodnika Roka Čeferina odigral ključno vlogo pri prikrivanju informacij pred novinarji, saj je namenoma prikrival tako primer neizločitve sodnika Čeferina kot tudi sodnika Marijana Pavčnika.

Skrivnostni uporabnik Twiterja, ki je razkril afero o Roku Čeferinu, Nerad ga želi ukiniti. (Foto: Twitter)

Kaos na ustavnem sodišču vse večji
Nad delom generalnega sekretarja Nerada je nezadovoljen tudi profesor ustavnega prava na Pravni fakulteti v Mariboru dr. Jurij Toplak. “Daljšajo se jim zaostanki, sodniki ne vejo o čem sodijo, sekretar sodišča Sebastian Nerad novinarje zavaja, v dnevnih redih manjkajo pomembne točke, informacijska pooblaščenka mora razveljaviti odločbe ustavnega sodišča,” je bil kritičen.

Afero Čeferin je prvi naznanil Twitter profil z imenom Ustavno sodišče fan Slovenija, kjer je bilo zapisano, da so imeli na Ustavnem sodišču krizni sestanek, kjer so odkrili Čeferinovo kršitev. “Usodna kršitev, ki sodnika stane sodniškega mesta. Dva želita nezakonito skrivoma naknadno spremeniti sodbo. Trije so za odstop. Panika,” opiše skrivnostni insajder dogajanje na US. To je bilo zapisano devetega februarja 2021. Slab mesec dni kasneje je Bojan Požar z argumenti dokazal, da je Čeferin to res storil. Skrivnostni profil se je ponovno oglasil in opisal, da se je po razkriti aferi na US, želel predsednik Knez znebiti sekretarja Nerada zaradi napak in laži. Kot razkriva, si ga Knez ne upa nagnati prav zaradi odličnih zvez z Dnevnikom.

Z omenjenim profilom je povezana prav bizarna afera v režiji Nerada. Le-ta se je zavzemal in v Dnevniku javno obelodanil, da je US od podjetja Twitter zahtevalo umik omenjenega profila, saj povzroča zmedo. Vendar je bil pri svoji nameri neuspešen. Skrivnostni žvižgač še naprej podaja insajderske informacije o ustavnem sodišču. Nerad je bil v preteklosti tudi asistent pri profesorju Francu Gradu na Pravni fakulteti v Ljubljani. Sodeloval je pri pripravi njegovega pravnega mnenja v katerem se je strinjal, da so leta 2014, poslanski mandat sedanjemu predsedniku vlade Janezu Janši, odvzeli nezakonito.

Novinarka Dnevnika Meta Roglič že daje napotke, koga mora predsednik Borut Pahor predlagati za novega kandidata za ustavnega sodnika. (Foto: Posnetek zaslona)

Pretendent levega omrežja, v aferi ustavnega sodnika Roka Čeferina, zavajal in skrival resnico pred novinarji !
Na podlagi informacij na omrežju Twitter in govoric v pravnih krogih smo nekateri novinarji že pred časom spraševali Nerada, ali držijo informacije o kršitvi ustavnega sodnika Roka Čeferina. Odgovarjal je, da informacije o Čeferinu ne držijo in zavrnil vsa namigovanja, da je Čeferin odločal v zadevi kot član Odvetniške zbornice v primeru Petra Kodriča. V nadaljevanju je Nerad trdil, da je Čeferin pred kratim obvestil sodnike, da je pred časom pomotoma sodeloval pri odločanju v zadevi, v kateri bi moral biti izločen iz drugih razlogov. Po storjeni napaki je prosil kolege na US, da bi v omenjeni zadevi še enkrat odločali, a US do sedaj o njegovem predlogu še ni odločalo, je govoril Nerad.

A kot se je izkazalo, je bila to laž. Primer Petra Kodriča se je zdaj znašel pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Kot zanimivost naj omenimo, da mesto sodnika na ESČP zavzema Marko Bošnjak, nekdanji vplivni odvetnik iz družbe Čeferin. Lahko le povzamemo besede ustavnega pravnika Jurija Toplaka, da sodnik, ki spisov ne bere, ne bi smel niti soditi. “Strašljivo pa je, da se je v zadnjih mesecih podobna kršitev zgodila že najmanj drugič. Niti trije sodniki, niti strokovni sodelavci niso opazili, da Čeferin presoja svojo odločitev,” razkrije Toplak. Enako se je zgodilo v primeru ustavnega sodnika Pavčnika, ko so strokovni sodelavci in generalni sekretar Nerad, opravili še eno površno delo. Zato ob koncu pripišemo le besede zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja,  da pri US ne more biti pomot. “Pika. Delijo pravico na najvišji, ustavni ravni!”

Luka Perš