Globoka država v času samostojne države že ves čas neusmiljeno obračunava z osamosvojitelji; prva tarča je Janez Janša

Igor Bavčar (Foto: Twitter)

Janez Janša, Tone Krkovič, Igor Bavčar so najbolj znana imena slovenskih osamosvojiteljev, s katerimi globoka država v času samostojne države že ves čas neusmiljeno obračunava. Vse po sistemu najprej diskvalifikacija, če to ni dovolj, likvidacija. Znano?

V Sloveniji vemo, da osamosvojitev Slovenije ni bila Kučanova najintimnejša želja in je naredil marsikaj, da do nje ne bi prišlo. To dokazuje njegova retorika, vendar pa to niti njemu niti nobenemu drugemu ne daje pravice do neusmiljenega preganjanja tistih, ki so se za osamosvojitev Slovenije izpod komunističnega jarma, totalitarnega režima, bojevali z vsem srcem, z vsemi močmi.

Napadi na Janeza Janšo
Napadi na Janeza Janšo so se začeli že leta 1988, prelomen je bil maj 1988, ko ga je s pomočjo Udbe aretirala Jugoslovanska ljudska armada (JLA). Igor Bavčar je v intervjuju za Demokracije dejal, da je “Kučan je za svojo vizijo Jugoslavije žrtvoval četverico, nameraval si je umiti roke s tem, da je Udba izročila aretirane vojski, ki je tako ali tako ves čas kritizirala Slovenijo in tudi njeno partijsko vodstvo“. Ni se mu izšlo. Janez Janša pa je bil prvič zaprt in prvič politični zapornik.

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Junija 1988 je bil ustanovljen Odbor za varstvo človekovih pravic, ki ga je vodil Igor Bavčar. Odbor je prerasel v gibanje, aretacija je postala točka preloma, socialistični sistem ene partije se je začel podirati. Na volitvah leta 1990 so zmagale demokratične sile, združene v Demos, Janša je bil imenovan za obrambnega ministra, Bavčar pa za notranjega. Slovenija je stopila na samostojno pot.

Depala vas, Patria
Janeza Janšo je že kmalu čakal nov udarec. Leta 1993 so konstruirali Depalo vas. Janša je odstopil z mesta ministra, odlično pa je bilo (in očitno za globoko državo zelo boleče), da je prevzel vodenje takrat politično šibke SDS in jo v naslednjih letih popeljal med najmočnejše politične sile na Slovenskem. Leta 2004 je prvič prevzel vodenje vlade in kazalo je, da bo SDS na volitvah leta 2008 spet zmagala. Kučan je poleti 2008, tik pred volitvami, napovedal “veliki pok iz Finske”, le nekaj dni kasneje se je zgodilo. Afera Patria, za katero se je kmalu izkazalo, da je bila na Finsko uvožena iz Slovenije, je v nekaj dneh močno spremenila politična razmerja v državi. Veliki mag iz Murgel, kot so ga takrat imenovali, je stvari s pomagači dobro premislil in Slovence speljal na led.

Predsednik vlade Janez Janša je bil v aferi Patria krivično obsojen in zaprt. (Foto: STA)

Sledila so leta v znamenju Patrie, vedno znova so afero potegnili v ospredje na vseh volitvah. Bilo jih je veliko, nobene po letu 2008 niso bile več redne, vedno je šlo za izredne volitve. Vse to je močno destabiliziralo državo.

S pomočjo dela pravosodja, kjer so izstopali le določeni tožilci in sodniki, so nato na podlagi indicev (in ne dokazov) dosegli obsodilno sodbo in Janeza Janšo tri tedne pred volitvami leta 2014 poslali v zapor. Na Dob ga je spremljalo več kot 3000 podpornikov. Na tisti dan, 19. junija 2014, je bil nato ustavljeno nov odbor za človekove pravice, imenovan Odbor 2014, ki ga je od leta 2015 dalje vodil Aleš Primc.

Foto: RKF

Janša je bil v zaporu šest mesecev. Ravno toliko, da so lahko ustoličili svojo vlado pod vodstvom Mira Cerarja. Vmes so Janši poskušali vzeti še poslanski mandat. Ni jim uspelo, Ustavno sodišče RS je vse sodbe razveljavilo. Ker ni šla Patria, so poskušali s primerom Trenta, pri katerem so mu očitali prodajo zemljišča. Primer še vedno ni končan. Nasploh je takrat veljalo, da je imel Janez Janša okoli 175 sodnih postopkov, ovadb, želeli so ga uničiti za vsako ceno.

Nad Bavčarja z drugačnimi metodami
Nad Igorja Bavčarja so se spravili z drugačnimi metodami. Danes je v zaporu, ovadil ga je ljubljanski župan Zoran Janković, sodišče je slepo sledilo vsem njegovim navedbam. Bavčar je pred tedni za naš tednik dejal, da je nad člani odbora visela ves čas tudi represija, “danes vemo, da smo bili ključni ljudje odbora zelo blizu aretacijam februarja 1989″. Takrat so jo očitno odnesli, pozneje pa ne. Dejal je še: “Vedno sem delal velike stvari. Vsi projekti so mi uspeli, zadnji ne, sicer nihče od 5000 ljudi ni izgubil službe, nobeno podjetje ni propadlo, vsa zelo dobro delajo in se razvijajo, le da so zaradi tega, da meni ne bi uspelo, raje pravosodno likvidirali mene ter prodali firme Srbom in Hrvatom.”

V nemilosti Tone Krkovič
Tudi nekdanji poveljnik slovenske teritorialne obrambe Tone Krkovič in zdajšnji brigadir je bil nenehno podvržen represivnemu nasilju globoke države. Sodili so mu tudi v primeru Patria, v katerem je bil obtožen podobno kot Janez Janša, zaprt in izpuščen. Sodba je padla, Krkovič je bil obsojen po krivem. Pri vsem tem izpostavljamo ovadbo, ko so Krkoviču že v letih po 2014 skušali soditi v primeru sestrelitve helikopterja nad Rožno dolino v času vojne za Slovenijo. Ovadba je bila zgrajena na izkrivljeni resnici, Okrožno sodišče v Ljubljani pa je postopek vodilo po nekdanji zakonodaji SFRJ, kar je precedens brez primere. Do sodbe ni prišlo. Če se temu ne bi uprli v poslanski skupini SDS, kjer so zahtevali sejo parlamentarnega odbora za obrambo, je vprašanje, kako bi se končalo.

Tone Krkovič. (Foto: STA)

Franc Kangler s 24 ovadbami, vse so padle!
Nazoren primer delovanja slovenske globoke države je tudi primer Franca Kanglerja, nekdanjega župana mestne občine Maribor, nekdanjega poslanca, dolgoletnega državnega svetnika in zdajšnjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve. Ker se jim ni podredil, so se spravili nanj. Zadnja, 24. ovadba oz. tožba je padla letos.

Nekdanji župan Maribora Franc Kangler (Foto: STA)

Vida Kocjan