fbpx

Globoka država vrača udarec – boj za oblast tudi v času smrtonosne epidemije!

Foto: Nova24TV

V času pandemije smrtonosnega virusa, ko je jasno, da bomo zdravstvene, gospodarske in socialne posledice koronavirusa in nekajmesečnega zastoja svetovnega gospodarstva čutili še vrsto let, se izpostavam globoke države zdi rušenje vlade pomembneje od reševanja človeških življenj.

Sprijenost medijsko-politične naveze, ki izkorišča izredne zdravstvene in varnostne razmere za politične obračune z vlado, presega vse, kar smo doslej v slovenski politiki videli. Nikdar od osamosvojitvene vojne dalje namreč nismo bili soočeni s tako hudim izzivov, ki ogroža življenje na tisoče ljudi.

Koronavirus je nevidni sovražnik, ki silovito udari tam, kjer naleti na slabšo pripravljenost okolja. Kot smo videli na primeru Lombardije, kjer je koronavirus začel svoj evropski smrtonosni pohod, je prav dejstvo, da niso bili na takšno zdravstveno grožnjo ustrezno pripravljeni in zaščiteni, povzročilo tragedijo neslutenih razsežnosti. Sloveniji pa je grozilo, da se bo uresničil povsem isti scenarij.

Iz Slovenije želijo narediti epicenter nenormalnosti
Izpraznjene blagovne rezerve, ki so v času, ko je virus že prišel v Slovenijo in povzročil prve smrtne žrtve, razpolagale z zanemarljivo količino zaščitne opreme, so pomenile, da se lahko v nekaj dneh pripravimo na kolaps zdravstvenega sistema. Samo hitremu ukrepanju nove vlade, ki je ob razglasitvi epidemije prevzela položaj v svoje roke, se lahko zahvalimo, da smo se izognili najhujšemu. Kdor tega, ne glede na svoje politične preference, ne zmore razumeti, je pač intelektualno retardiran in mu ni pomoči. Ostali, ki pa smo to sposobni razumeti, se lahko danes, ko je najhuje verjetno že za nami, pogovarjamo tudi o tem, kaj bi se dalo v času izrednih razmer narediti bolje in bolj racionalno. V normalni državi je takšen pristop sestavni del dobrega političnega managementa, katerega cilj je narediti krizno vodenje še bolj učinkovito v primeru novih izzivov v prihodnosti.

Foto: Demokracija

Potem, ko lahko rečemo, da smo epidemijo v Sloveniji z odgovornim obnašanjem večine državljanov in ob spoštovanju vladnih ukrepov uspeli zajeziti, bi pričakovali, da bo politika svojo pozornost usmerila na ukrepe za ponoven zagon gospodarstva. Da bo torej cilj političnih sil čim hitrejša normalizacija življenja ter ohranitev oziroma ustvarjanje delovnih mest. Povsem normalno bi bilo, da bi opozicija že sklicala izredno zasedanje raznih komisij ali kar celotnega parlamenta z zahtevo, da vlada predstavi svojo gospodarsko strategijo, s katero bi minimalizirali gospodarske in socialne posledice padca gospodarske rasti in s tem večje socialne ogroženosti državljanov, ki se obeta zaradi posledic epidemije. O tem v tem trenutku razmišlja ves normalen svet in to je predmet političnih debat v vseh normalnih državah. A Slovenijo želijo nekateri že dolgo časa narediti za epicenter politične in siceršnje nenormalnosti.

Potiskanje države v politično krizo v času epidemije je kriminalno dejanje!
Zato namesto o tem, kako bomo ponovno zagnali gospodarstvo in druge dejavnosti, zlasti šolstvo, kako bomo v prihodnosti lahko povečevali financiranje zdravstva, da se bo uspešno soočalo z novimi zdravstvenimi izzivi (kajti ti ne bojo nikamor izginili, dokler cepivo za nov virus ne bo na voljo), torej namesto o tem, kako bomo uspešno upravljali novo realnost, danes razpravljamo o … predčasnih volitvah?? Kako zelo nenormalna je Slovenije, priča že to, kako zlahka se v medije plasirajo dezinformacije in ustvarjajo afere, ki v tem času pri ljudeh še dodatno krepijo občutek negotovosti. In kako zelo priročno je za ta namen izrabiti to, kar je v času zdravstvene nevarnosti najbolj izpostavljeno:  zaščitna oprema.

Marjan Šarec in Dejan Židan.

V medijih smo zelo malo brali ali poslušali o tem, da je Slovenija po zaslugi bivšega predsednika vlade Marjana Šarca pričakala začetek epidemije praktično brez zaščitne opreme. Danes se oba ključna akterja tedanje vlade (in danes opozicije) Marjan Šarec in Dejan Židan pojavljata kot dežurna pravičnika, ki delita lekcije o tem, kako bi Janševa vlada morala upravljati državo v času največje grožnje, ki jo živimo po osamosvojitvi Slovenije.  Pri tem pa ne dajeta predlogov, kako zajeziti smrtonosni virus in preprečiti nove žrtve, kako zagnati gospodarstvo in preprečiti zapiranje podjetij. Ne. To je za njun domet verjetno prezahtevno. Raje se demagoško spravljata na zaščitno opremo, ki so bila kupljena in pripeljala v Slovenijo praktično čez noč v nenormalnih pogojih. In to v prvi vrsti zato, ker prejšnja vlada ni bila sposobna prepoznati resnosti situacije in pravočasno ukrepati.

Ne protikrizni ukrepi in potencialno tisoči mrtvih zaradi novega virusa; za levo garnituro je ključni problem to, kje in kako so se v času izrednih razmer nabavljale zaščitne maske?! Nenormalno, pritlehno, protidržavno. A to je pač slovenska levica. Potiskanje države v politično krizo v času, ko epidemija še ni premagana in ko so človeška življenja še vedno zelo ogrožena, je kriminalno dejanje, saj ogroža na tisoče življenj. Tako zelo je ta levica pritlehna, da niti tega ne razume, da epidemija ni končana, ampak da je to zatišje prvega vala, za katerega se ve, da mu bo sledil še najmanj en val jeseni oziroma dokler večina prebivalstva ne bo ali prekužena ali cepljena. Kaj drugega kot kriminalno dejanje je preprečevanje obvladovanja situacije in širjenja epidemije tudi tako, da se minirajo ukrepi in ustvarjajo izredne politične razmere?

Politični obračuni so se začeli, še preden je koronavirus sploh prenehal svoj smrtonosni pohod po Sloveniji.  Tako je že napovedana interpelacija ne samo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ampak kar celotne vlada Janeza Janše. Domnevna zahteva po transparentnosti nabavnih postopkov zaščitne opreme se je hitro spremenila v orkestriran napad na vlado. Kljub opozorilom poznavalcev, da se v izrednih razmerah, kar pandemija zagotovo je, običajni poslovni običaji povsem spremenijo in da ni mogoče igrati po istih pravilih, ki veljajo v normalni situaciji. V času izrednih razmer zmaga pač  tisti, ki je hitrejši, ima več zvez in predvsem več hitro razpoložljivega denarja. Majhna Slovenija nastopa ob boku svetovnih velikanov, ki lahko ponudijo bistveno več denarja ob bistveno višjih cenah. In kljub temu smo uspeli narediti vse, kar so naredile velike, bogate države. Zaščitili smo svoje ljudi, preprečili nepotrebne smrti in to je največ, kar lahko naredi katera koli vlada v takšnih razmerah.

Globoka država odrezana od poslov z nabavo zaščitne opreme
Poglejmo obnašanje medijev. Če smo ob začetku epidemije in torej ob nastopu nove vlade lahko vsakodnevno spremljali poročanje medijev o tem, kako zaščitne opreme povsod primanjkuje ali je neustrezna, se je zasuk v medijskem poročanju zgodil bliskovito, in sicer takoj potem, ko je vladi uspelo v rekordnem času najti in dobaviti vso potrebno zaščitno opremo. Dramatične prizore in izjave zaskrbljenih državljanov in neustrezno zaščitenega zdravstvenega osebja in drugih varnostno najbolj izpostavljenih akterjev, je hitro zamenjalo iskanje napak in pomanjkljivosti v ukrepih vlade. Sicer pa bi bilo zanimiv videti, kdo vse se v tem času pojavlja kot prodajalec oziroma dobavitelj zaščitnih mask. Priča smo medijskemu demoniziranje vseh 29 slovenskih podjetij, ki so bila vključena v dobavo zaščitne opreme, očitno pa je razlog predvsem to, da med njimi ni bilo “pravih”.

Kriterij izbire je namreč bil rok, v katerih so podjetja bila sposobna zagotoviti ustrezno kakovostno in zadostno količino opreme, ne pa “kdo” stoji za temi podjetji. Tako med njimi ni bilo Sebastjana Selana, nekdanjega šefa Sove, v času katerega je Iran preko NLB pral milijardo evrov. Selan danes prek svojega podjetja prodaja tudi zaščitne maske. Na to možnost nakupa mask svoje člane opozarja Združenje kemijske industrije pri GZS, ki je  poslalo priporočilo svojim članom, da se lahko v času težav glede nakupa mask obrnejo na Sebastijana Selana. Poleg Selana se pri preprodajanju zaščitnih mask omenja tudi Sandi Češko, ustanovni član Foruma 21 in eden najbogatejših Slovencev, sicer aktivni član Socialnih demokratov, kot tudi podjetje znane družine Bebler, ki ga vodi sin Žiga Bebler.

Nekdanji direktor Sove Sebastjan Selan. (Foto. STA)

Ko postane “procedura” pomembnejša od reševanja človeških življenj
Ko je vladi uspelo v izjemno hitrem času urediti preskrbo z zaščitno opremo in zagotovi ustrezne rezerve za več mesecev in ko je bilo uradno razglašeno, da imamo dovolj opreme za vsaj en mesec, se je medijska protivladna kampanja obrnila v iskanje napak pri nabavi opreme. Zaščitne maske naj bi bile kupljene netransparetno, brez ustrezne procedure!! Procedura je zdaj pomembna, ne vsebina! Si lahko predstavljate škodoželjno pamet, ki se ji zdi, da bi v razmerah,  ko ljudje po celem svetu umirajo zaradi novega virusa in ko v Sloveniji nismo vedeli, ali bo virus pomoril deset, sto, tisoč, deset tisoč ljudi, ministri morali razmišljati o transparentnosti prodecure??? Morda raje kar o nabavi krst ali povečanju krematorijskih kapacitet??? Samo v bolni pameti se lahko zgodi scenarij, po katerem v času, ko ljudje že umirajo zaradi novega virusa, vladni organi razpisujejo javna naročila, se držijo rokov za odpiranje ponudb, izberejo najugodnejšega ponudnika in nato čakajo tudi na iztek rokov za morebitne pritožbe neizbranih ponudnikov. Če bi sledili tej proceduri, bi bile prve maske v Slovenijo pripeljane nekje septembra! Vmes bi lahko nabavljali na svetovnem trgu krste in žare, saj bi zagotovo mrtve pokopavali v tisočih. Vendar danes te “podrobnosti”, da smo bili kot država pred možnostjo zloma zdravstvenega sistema in s tem celotne družbe, očitno nikogar ne zanima več. Za bivšega predsednika vlade ni pomembno to, da je državljane pustil povsem nepripravljene na epidemijo. Zanj in njegove podpornike je v tem trenutku pomembna procedura naročanja zaščitni mask! V času izrednih razmer nismo izpeljali vseh POSTOPKOV! Verjemi, če moreš.

A norost nekaterih je v tej državi pač neizmejna. Ne zaustavi jo niti smrtonosni virus. Očitno se nekateri politični krogi na levici še vedno ravnajo po starem komunističnem načelu: Tem slabše za njih (Slovence), tem boljše za nas!” Morda celo obžalujejo, da je novi vladi uspel veliki met in da je s pravočasnimi ukrepi in hitrim delovanjem uspela državljane zaščititi ter s tem preprečiti italijanski scenarij, ki bi v Sloveniji pomenil več tisoč mrtvih. Zdi se, da je glavni “problem” te vlade prav to, da je dokazala, da zmore optimalno delovati tudi v najhujših razmerah. Nekaj, kar je sicer značilnost Janeza Janše, ki mu je ne morejo odrekati tudi največji politični oponenti.

Andrej Žitnik