fbpx

Gneča na klopeh KUL koalicije, ko gre za sejo o STA in špricanje proračunske seje, ko gre za ljudi in gospodarstvo

Foto: tw

“Gneča v klopeh Kul koalicije: SD, Levice, LMŠ, SAB, ko gre za populizem Alenke Bratušek okrog nesposobnega direktorja STA Bojana Veselinoviča in špricanje proračunske seje Državnega zbora Janeza Janše ter vlade RS, ko gre za ljudi, gospodarstvo in Slovenijo!” je dvoličnost leve opozicije razgalil poslanec SDS Boris Doblekar. “S poslanci Levice v DZ, se je nivo komunikacije spustil na najnižji možni nivo, kljub sprejemu etičnega kodeksa,” pa je bila glede včerajšnje razprave v Odboru za kulturo, kritična poslanka SDS Alenka Jeraj na današnji izredni seji DZ. Zahtevo za sklic izredne seje DZ-ja v povezavi z financiranjem STA, so pripravili v poslanski skupini SAB, podpisali pa tudi v LMŠ-ju, SD-ju, Levici in poslanski skupini nepovezanih poslancev. 

Poslanka SDS Alenka Jeraj pa je uvodoma izpostavila primitivizem “kulovcev”, ki so mu bili priča predstavniki Koalicije na včerajšnjem Odboru za kulturo: “Morda bi bilo na mestu, da se Odbor ta kulturo, preimenuje v Odbor za nekulturo, saj smo bili poslanke in poslanci SDS, državne sekretarke in direktor UKOM-a, s strani opozicijskih poslancev, deležni žaljivk in poniževanj.” Na slednja predsednica Odbora Violeta Tomić ni reagirala. V nadaljevanju je še dejala, da ostro obsoja dogajanje na včerajšnji seji Odbora za kulturo. Ob tem je tudi povzela nekaj najbolj podlih izjav.

Med drugim je navedla besede predsednice Tomićeve, da direktor UKOM-a “Utruja Odbor”, ko je govoril o kršitvah STA in dvojnem financiranju prispevkov ter o razlogih, zaradi katerih še ni prišlo do izplačila sredstev. Dejala je še, da zmerjajo novinarje in živijo “v svojem svetu”. Poslanka Levice Nataša Sukič pa je dejala, da uvajajo “verbalni delikt”, da so “sekta”, da so “v komori”, da jih želijo “teptati”, da “gojijo religiozna čustva do predsednika svoje stranke”, in da je “njihova vera edina pravilna”. Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik pa je direktorju UKOM-a Urošu Urbaniji govorila, da je “nihče”, in da je “aparatčik”.

Poslanec SAB Marko Bandelli pa je državni sekretarki dejal, da ni kompetentna, ker nikoli ni delala v privatnem sektorju, in da ni strokovna, novinarje Nove24TV pa je označeval za “pisce vaških oglasov”. Prav tako pa je bil žaljiv poslanec SD Franc Trček, ki je razlagal, da “nimajo pravne države”, ampak državo, ki je “ujetnica sekte”, da “ne znajo logično razmišljati”, ter da imajo “kratkoročni in srednjeročni spomin slabši od zlate ribice”. Obenem jih je spraševal, ali si “upajo v javnosti, z vrečko na glavi obešati perilo”. Dejal je tudi, da bo “zaradi delovanja te vlade in vladne koalicije očitno moralo priti do t. i. “angleškega scenarija”, kjer so zabodli poslanko”, kar bi se lahko razumelo kot prikriti poziv k tovrstnemu dejanju.

Jerajeva: Nepreglednosti pri financiranju STA ne bomo tolerirali!
Urbanija je sicer zapustil sejo, ko mu je Tomićeva odvzela besedo, zatem pa so ga drugi obtoževali, da je iz “seje pobegnil”. A nobenega smisla ni bilo, da bi bil še naprej tam, če ni smel odgovoriti na pavšalne očitke in obtožbe, ki so jih predlagatelji zapisali v zahtevo za sklic seje. Na seji pa so žalili tudi vodjo poslanske skupine SMC. “V poslanski skupini SDS ostro protestiramo proti takšnemu načinu komunikacije. Očitno so pri opozicijskih poslancih popustile vse zavore in je odšlo v pozabo, kar so se naučili o primernem obnašanju.” Zaradi tega so že večkrat protestirali pri predsedniku DZ, a je situacija vsakokrat slabša in hujša. Jerajeva česa takšnega, v celotni svoji parlamentarni karieri, ne pomni.

Poslanka Levice Nataša Sukić se je nedavno podlo spravila tudi na poslance Desusa, SMC in NSi. To je njen nivo osebne kulture. (Foto: Twitter)

Ob tem je Jerajeva povzela še dogajanje okoli STA: “Pri STA je šlo za samovoljo bivšega direktorja, ki ni sprejel nadrejene avtoritete, morda pa tudi za njegovo načrtno uničevanje STA, ki ga je vodil. Njegov odstop razumem kot željo, da se prekine kratki stik, ki je nastal med STA in Ukomom, ki pa bo sedaj rešen. V preteklem letu je bilo kar nekaj priložnosti, da se spor z STA reši in razčisti, a je prihajalo do dvojnega financiranja, sofinanciranja drugih medijev, kot je na primer Dnevnik, ali pa direktor Veselinović rešitve preprosto ni želel. Težave z STA bi bile že davno rešene, če bi to želel (sedaj že bivši) direktor STA, Bojan Veselinović, ki je svojo voljo in nasprotovanjem vladi, ki mu očitno ni všeč, udejanjal na plečih zaposlenih. Jerajeva je ob tem še dejala, da nepreglednosti pri financiranja STA ne bodo tolerirali, kar se je pod Veselinovićem seveda dogajalo.

Domen Mezeg