Golob bi ženskam ukradel dan žena

Golobova bizarna čestitka za 8. marec.

Zahodna misel se je dolgo časa ukvarjala z emancipacijo žensk, kar pa se je na neki točki sprevrglo v ukinjanje spolov. Torej, če je ženski dovoljeno, da postaja vse bolj podobna moškemu, bi moral tudi moški imeti možnost, da se približa ženskemu idealu – potem pa so vmes še vsi tisti, ki te binarnosti ne priznavajo. Vendar pa je ta fluidnost spolov že zdavnaj stekla čez vse meje in robove, po mnenju nekaterih pa očitno niti praznik žensk ne pripada zgolj ženskam, pač pa tudi vsem tistim, ki se tako počutijo. Med tako mislečimi je tudi dolgolasi Robert Golob, ki je ob današnjem prazniku čestital ženskam, pa tudi osebam, ki se identificirajo kot ženske. 

“Zagovarjamo enake možnosti žensk na vseh družbenih področjih, svobodno izbiro pri odločitvah o lastnem telesu in enakovredno družbeno vlogo. Na področju enakosti spolov potrebujemo dodatne ukrepe, kar se je še posebej pokazalo v času epidemije. Ženskam in osebam, ki se identificirajo kot ženske, čestitamo ob prazniku,” je zapisal Robert Golob, ki očitno nikogar ni želel izključiti iz čestitke. Kar je nedvomno žalitev za ženske. “Če eni moški s tekmovanjem v ženskih disciplinah želijo spodriniti ženske z zmagovalnih stopničk, jim drugi želijo ukrasti celo njihov praznik. Sramota,” je bil ogorčen direktor Ukoma Uroš Urbanija.

Predsednik vlade Janez Janša je pred dnevi izjavo Socialnih demokratov, da si prizadevajo za popolno enakost spolov, komentiral z besedami: “Moški in ženski spol sta enakopravna, ne pa fizično enaka. Če bi bila enaka, vas ne bi bilo.” In tu ima premier seveda povsem prav – na biološki ravni popolne enakosti ni moč doseči. Določene institucije uporabo besed v tem kontekstu pojasnjujejo na način, da enakost spolov ni isto kot enakopravnost spolov, češ da se izraz enakopravnost nanaša zgolj na juridično plat reči, enakost pa pomeni tudi uresničitev pravnih postulatov v življenju. Torej, da enakopravnost ni dovolj.

A četudi sprejmemo tovrstno razumevanje, ali potemtakem sploh še obstaja tista točka, kjer naj se postavi ločnica? Ali naj “tistim, ki se identificirajo kot ženske” pripadajo tudi letni ginekološki pregledi, mesečni tamponi, rojevanje otrok? Ali pa bi bilo lažje takšnim “poženščenim” golobom znižati plačo, da bi se lahko bolj doživeto počutili kot ženske – slednje imajo žal še vedno prepogosto nižje plače od moških – torej tudi enakopravnost še zdaleč ni uresničena. In nenazadnje, ali gre ta enakost v obe smeri? Bo Golob ob mučenikih čestital tudi vsem osebam, ki se identificirajo kot moški?

Sara Kovač