fbpx

Golob bo povzročil spore na levici – kanibaliziral bo LMŠ in SAB!

Foto: STA

“Enostavno povedano, najverjetneje bo stranka Roberta Goloba požrla večino glasov Kul-a, torej LMŠ in SAB v celoti, del SD-ja, Levico pa omeji na nivo, na katerem je. Za njih bo bolj pomembno vprašanje, ali je kakšna dodana vrednost k temu, kar bi Kul sicer naredil,” o vstopu Roberta Goloba na volitvah meni politični analitik Sebastjan Jeretič. Poleg tega ima Golob tudi nekaj šibkih plati. “Prva je nedvomno njegova oholost, ki jo je bilo zaznati iz prvih javnih nastopov. Ravno tako smo lahko opazili, da v soočanju s kompetentnimi sogovorniki ni tako zelo suveren, kot je v monodramah, ki jih sam organizira,” pa meni sociolog dr. Borut Rončević. 

V nadaljevanju pa je družbeno-politični komentator Sebastjan Jeretič še dejal, da je veliko vprašanje, kako se bo v kampanji na eno strani kazala njegova promocija in po drugi strani, kakšen je denimo odnos do visokih plač itd. “Bolj kot vprašanje, kaj se bo zgodilo na levici, ker zagotovo bo požrl večji del, je tam vprašanje, ali prinaša dodano vrednost. Za Marjana Šarca in Alenko Bratušek to pomeni konec oziroma to, da bi se morala z njim “zliti”, če se odločita, da vstopita”. Glede stranke Konkretno pa je Jeretič dejal, da sestavlja močan liberalni center zlasti v partnerstvu z gospodarstvom in lokalnimi političnimi projekti.

S tem pa sestavlja en steber združenja Povežimo Slovenijo. Kar se tiče konkurence, gre morda bolj   za konkurenco v gospodarskem miljeju. Na tem področju pa ima to prednost, da je že v tem mandatu izkazala kot politični partner gospodarstva, omejitev Roberta Goloba pa bi bila ta, da bi se “lepil” na Levico, ki pa je gospodarstvo vsekakor “prestrašila”. “Kar pomeni točko v tekmi pri gospodarsko naravnanih volivcih. V primeru SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega pa je vedno vprašanje fizične kampanje. On je specifičen politik. 

Politični strateg Sebastjan Jeretič (Foto: Nova24TV)

Verjamem, da bo našel dovolj pozornosti v “finišu” same volilne kampanje in je dejansko vse odvisno od njegovih nastopov.” Pri njem posamični kandidati ne igrajo tako pomembne vloge kot pri kakšnem drugem projektu. V ospredju bodo: njegov nastop, njegov slog, njegova osebna blagovna znamka. On je pravzaprav stranka. V “finišu” je že večkrat pokazal, da to zna. Osrednji mediji ga sicer bojkotirajo, v “finišu” kampanje pa ga ne bodo več mogli. To si po eni strani lahko privoščijo, druga stvar pa je, da mu ne želijo dajati reklame, še pojasnjuje Jeretič.

Povežimo Slovenijo je jasno sporočilo, da je treba presekati z izključevanjem, radikalizmom in sovraštvom
Za komentar pa smo prosili tudi sociologa Boruta Rončevića: “Združitev dveh sredinskih strank, SMC in GAS v stranko Konkretno so akterji napovedovali že daljši čas. Iz vidika politične strategije obeh strank je bilo to tudi zelo razumljiva poteza.” Ta združitev kot tudi povezovanje več strank v gibanje Povežimo Slovenijo je pomemben proces, ki ima širše konotacije kot le doseganje ugodnega rezultata dotičnih na naslednjih volitvah v Državni zbor. Gre za sporočilo, da je v političnem prostoru treba presekati s prakso izključevanja, radikalizma in sovraštva ter dejansko odrekanja legitimnosti in pravice obstoja vsem, ki z njimi ne delijo svetovnega nazora, ki jo v političnem prostoru podpihujejo stranke levice, ki jih trenutno poznamo kot KUL in z njimi povezane kvazi nevladnike in žal tudi del akademske sfere.

Prof. dr. Borut Rončevič (Foto: Nova24TV)

“Vse to je Slovenijo žal pripeljalo v stanje hladne državljanske vojne. Iz tega ne more nastati popolnoma nič dobrega, zato so vsa sporočila povezovanja, spoštovanja in znanja zelo pozitivna in nujno potrebna. Kakšen je domet Roberta Goloba, ki se je očitno s svojim gibanjem ali stranko odločil nastopiti na volitvah, še ne morem napovedati.” Pravih kredibilnih anket še nisem videl. Zagotovo pa bo odigral določeno vlogo, saj bo dobil močno podporo in servis s strani večinskih medijev. Rončević pa ne verjame, da je Golob recept, ki bo levico, ki so jo ošibila desetletja negativne selekcije in neprestani notranji spori, kar tako pripeljal do zmage. Nedvomno bo prišlo do kanibalizacije dela strank na levici. Rončević domneva, da v prvi vrsti LMŠ in SAB, kar bo tudi privedlo do sporov.

Oholost je zagotovo Golobova šibka plat: Suveren je v monodramah, soočenjem pa se bo verjetno izogibal
Poleg tega ima Golob tudi nekaj šibkih plati. Prva je nedvomno njegova oholost, ki jo je bilo zaznati iz prvih javnih nastopov. Ravno tako smo lahko opazili, da v soočanju s kompetentnimi sogovorniki ni tako zelo suveren, kot je v monodramah, ki jih sam organizira. Zato je možno, da bo njegova predvolilna komunikacija pretežno enosmerna, da se bo poskusil izogibati soočenjem v tako veliki meri, kot bo le mogoče. Konkurenca, morda celo na levi strani, bo v predvolilni kampanji zagotovo izpostavljala tudi ekscesno plačo, ki, kot kaže, tudi ni imela podlage v zakonodaji. Morebiti še kakšne podrobnosti iz poslovanja Gen-I, s katerimi še nismo seznanjeni.

Vzpon Roberta Goloba je tesno povezan z aktivnostjo v levih strankah LDS, PS in SAB. (Foto: STA)

“Je pa po drugi strani tudi res, da se akterjem na levi sredini in levici oziroma kar vsem, ki nasprotujejo Janezu Janši, zelo veliko odpusti. Zanimivo bo tudi opazovati dogovore, povezovanja in prerazporejanja na levici. Tako se recimo zastavlja vprašanje, ali bo za dostop do predvolilnih soočenj uporabil skupino nepovezanih poslancev.” Glede Zmaga Jelinčiča je jasno, da je dober retorik, populist, ki bo znal ustrezno nagovoriti volivce in SNS ima možnosti ponovno prestopiti volilni prag. “Ne pozabimo, SNS ima tudi status parlamentarne stranke, vprašanje je le, ali mu bodo omogočili ustrezen dostop do predvolilnih soočenj.” Če da, se bo na njih znašel kot riba v vodi. Trenutno je veliko več vprašanj kot odgovorov in čas pred volitvami bo izjemno zanimiv. Zaenkrat je vse odprto in nobena stran ne more pričakovati sprehod do zmage.

Domen Mezeg