fbpx

Golob edini glasoval proti dnevnemu redu njegove Urške

Foto: STA

“No, tole pa je svetovni unikum. Robert Golob je glasoval proti dnevnemu redu, ki ga je oblikovala predsednica državnega zbora, članica njegovega Gibanja Svoboda, Urška Klakočar Zupančič. Kaže, da se gospod z vsemi štirimi otepa mandatarstva,” je dogajanje v državnem zboru komentiral poslanec Jože Tanko. Prvak Gibanja Svoboda je namreč kot edini poslanec na prvem glasovanju na današnji izredni seji glasoval proti potrditvi dnevnega reda seje – nekateri mediji sklepajo, da pomotoma, podobno kot se je v preteklosti zgodilo tudi Luku Mescu.

“Koalicija, v kateri imata zgolj dve stranki večino, je izjemna priložnost za zmanjšanje in ne za povečanje števila resorjev. Žal je Gibanje Svoboda, stranka SD in Levica edina koalicija doslej, ki je najprej razdelila (tudi neobstoječe) resorje in šele nato parafirala vsebino,” je na Twitterju komentiral Janez Janša, ki pa je še dodal, da se sicer očitno tudi predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob zaveda, da so s predlogom povečanja števila ministrov usekali mimo, saj je glasoval proti obravnavi lastnega zakona. Do Goloba je bila kritična tudi Jelka Godec, ki je zapisala, da je treba pogledati, ali si bodoči premier sploh želi današnjo razpravo, kajti glasoval je proti dnevnemu redu. Pripomnila je še, da je zelo zanimivo, da prvi bodoči človek vlade nasprotuje dnevnemu redu.

Poslanci na prvi izredni seji novega sklica parlamenta razpravljajo o spremembah zakona o vladi. V SDS so proti povečanju števila ministrstev, zato so vložili zahtevo za posvetovalni referendum, poroča STA. Golobova vlada naj bi imela kar 19 ministrstev in en vladni urad, kar so tri ministrstva več kot v mandatu dosedanje vlade. Po besedah vodje poslancev SDS Danijela Krivca želijo vladi omogočiti več časa za razmislek o sestavi vlade, v prihodnji koaliciji pa potezo vidijo kot nagajanje. Kako bo vložitev predloga za razpis posvetovalnega referenduma vplivala na zastavljeno časovnico oblikovanja nove vlade, ki jo želi levosredinski trojček želi sestaviti do 3. junija, po besedah STA za zdaj še ni povsem jasno. Pred glasovanjem DZ o predlogu za razpis referenduma mora namreč preteči 30 dni, šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona.

Image

Sara Bertoncelj