fbpx

Golob in Bobnarjeva na različnih bregovih o političnih pritiskih v policiji

Foto: STA

Iz vlade so medije obvestili, da se je predsednik vlade Robert Golob danes srečal z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in da sta ugotovila, da se strinjata v marsičem, razhajata pa se glede očitkov o politizaciji dela policije. Iz vlade so o pogovoru zapisali še: “Predsednik vlade se je z namenom dodatne razjasnitve obrnil na v. d. generalnega direktorja Policije, da do srede, 7. decembra, pojasni, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj osebno ali na Policijo in njene predstavnike.

Predsednik vlade je v. d. generalnega direktorja Policije zaprosil tudi za pojasnila, ali je kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi Policija, oz. vplivati nanje.”

Premierove zahteve so verjetno posledica očitkov, ko je vlada zavrnila imenovanje generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, s čemer je premier Robert Golob podelil zaušnico notranji ministrici Tatjani Bobnar, ki je to imenovanje predlagala. V medijih so bile interpretacije, da je bil razlog “zaušnice”, ker ni očistila policije napačnih kadrov, kar je bilo pa nenavadno, ker so po prevzemu oblasti izvedli obsežno čistko. Dogajanje spominja na nedavno afero, ko je javnost izvedela, kako brutalno je na predstavnika zdravniškega sindikata pritiskal minister za zdravje Daniel Bešič Loredan in grozil z diskreditacijami, premier pa je potem sporočil, da so ministra nekoliko zanesla čustva in da to, kar je počel, ni nič takega.

Peter Jančič, Spletni časopis