Golob iznašel revolucionarno rešitev za boj proti covidu: vitamin D in slana voda

Premier Robert Golob (Foto: Printscreen)

Potem ko smo bili priča nasvetom državljanom, kako naj imajo nastavljene klimatske naprave, in zapovedjo javnemu sektorju o regulaciji, ki se nanaša na hlajenje in ogrevanje, smo sedaj priča novi vladni “rešitvi” za rešitev energetske krize, ki jo bodo v resnici posredno pokrili davkoplačevalci. Povrhu pa je premier Robert Golob s svojo izjavo dokazal, da je iznašel recept za boj proti koronavirusu. Namesto izolacije v primeru okužbe, kot to svetuje stroka na NIJZ, Golob svetuje, naj gremo na morje, kjer sta vitamin D in slana voda.

Krotitev inflacije za jesen je naš ključni cilj,” je v oddaji 24ur Zvečer uvodoma izpostavil premier Robert Golob v luči napovedi vladne regulacije cen elektrike in določitve najvišje cene elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce. V luči tega je treba razumeti, da se na globalni ravni določajo cene energentov in poraja se vprašanje, če bodo energetska podjetja prodajala energijo pod globalno ceno. V primeru, da bodo ocenili, da se jim energije ne bo splačalo dobavljati, lahko pride do pomanjkanja. V primeru, da bodo potrebne poravnave, pa je povsem jasno, da bo to vsoto posredno v resnici pokril denar davkoplačevalk in davkoplačevalcev. V celotni zadevi gre torej v resnici za redistribucijo.

Če pa se je včasih kritiziralo ukrepe, pri katerih država pokriva razliko v ceni energentov, češ, da je to slab ukrep, danes isti ljudje, ki so to kritizirali, prodajajo to kot nekakšno “toplo vodo”. Navkljub draginji pa očitno ne bomo dočakali popolne zamrznitve davka na obnovljive energije, kar je resnično težko razumljivo v luči podražitve elektrike, ki smo ji priča v zadnjem času. Glede na to, da je Golob zatrdil, kako naj bi bila vloga države, da poskrbi za državljane, bi bilo nedvomno smiselno, da vlada izkoristi manevrski prostor za nižanje cen elektrike.

Čeprav je žetev pšenice že proti koncu, pa se Golobu sodeč po povedanem ne zdi prepozno, da je šele sedaj prišlo do razpisa za pšenico. Zatrdil je, da so se po njegovem hitro odzvali in s svojo izjavo dali vedeti, da pšenico bodo odkupili. Če pa so kmetje dobili boljše odkupne cene pri slovenski živilski industriji, Golob pravi, da nimajo nobene težave s tem, da jo prodajo. “S tem ukrepom želimo zagotoviti to, da napolnimo naše državne kašče, in omogočiti, da tisti kmeti, ki želijo prodati državi, imajo izhod,” je dejal. Glede na to, da je napovedal, da bodo blagovne rezerve oziroma kašče kot rezerve, ki naj bi podvojile količino pšenice, ni povsem jasno, kje in po kakšni ceni bo država pšenico kupovala v primeru, da so slovenski kmetje že prodali pšenico že prodali.

Foto: posnetek zaslona

Predsednica državnega zbora želi navadno kmečko logiko pripeljati v hram demokracije. Ljudje, ki so tam že 30 let, so se razvadili,” je v Golob dejal v bran Urški Klakočar Zupančič, ki je s svojimi izpadi dokazala, da se požvižga na spoštovanje protokola in poslovnika pri vodenje državnega zbora. V pogovoru se je Golob dotaknil tudi odstranjevanja ograje na mejah, ki ga je opravičil z besedami: “Zgodilo se nam je nedopustno, da so v naših rekah umirali ljudje, zato, ker smo se ogradili z žico na nehuman način. Varnost pa ni bila zato nič večja. Ta žica je v resnici naša sramota.” Gre za resnično bizarno izjavo, saj naj bi bila naloga države, da skrbi za varnost svojih državljanov, ne pa ekonomskih migrantov, ki na nezakonit način potujejo, kamor si pač želijo. Policijska statistika je več kot jasna: narašča število nezakonitih migracij. Ker pa za varovanje državnih meja nimamo ravno neomejeno število policistov na voljo, je logično, da je ograja v pomoč, ne pa ovira! Legalnih migracij nikakor ne gre enačiti z nezakonitimi. Prve se namreč odvijajo na mejnih prehodih in so varne, druge pa ogrožajo varnost. Kako naj bi bilo v korist države, da je nezakonitih migracij več, nikakor ni jasno. Morda pa želijo z nezakonitimi migracijami skrbeti za izboljšanje demografije, konec koncev so se odločili za ukinitev Urada za demografijo.

Foto: posnetek zaslona

Golob ima naravni recept za boj proti covidu
Največjo pozornost je nedvomno požela izjava Goloba v zvezi z naraščanjem števila okužb s koronavirusom, stroka namreč opozarja, da se je že junija začel nov val, priča pa smo tudi počasnemu naraščanju tistih, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Kakorkoli, videti je, da ima Golob recept za vse težave. Kot pravi, imamo srečo, da mutacije ustvarjajo manj nevarne različice. Ker pa smo petemu valu priča poleti, imamo po besedah Goloba na voljo dve naravni zdravili: sonce in morsko slano vodo. “Vsi gremo lahko na morje in se tam pozdravimo, se ne šalim,” je dodal povsem resno.

Sicer ni povsem jasno, kako si lahko nekdo predstavlja tudi v luči vsakodnevnih podražitev hrane in ostalega, da imajo vsi državljani sploh denar, da lahko gredo dopustovati na morje?! Gre za izjavo, ki je resnično v posmeh socialno ogroženim!? Sicer pa, kako pričakovati, da bo to razumel nekdo, ki dobi dva milijona nagrade. Na tem mestu se komu poraja vprašanje, če imajo morda na vladi načrt o tem, da bodo podeljevali covidne bone za morje!? Glede na to, da je Golob sveto zatrjeval, da bo v boju s koronavirusom poslušal stroko, ni povsem jasno, čemu vzgib, da gre v podajanje nasvetov, da naj ljudje pač preprosto gredo na morje. NIJZ namreč v primeru okužbe svetuje samoizolacijo, da se virus ne širi.

Stroka je ogorčena
Kot zdravnik sem zgrožen, da to izjavi predsednik vlade,” je v odzivu kritično zatrdil specializant infektologije Federico V. Potočnik. Z naravnim zdravljenjem po vzoru Goloba pa se očitno ne strinja epidemiolog in vodja posvetovalne skupine za covid-19 na NIJZ Mario Fafangel, ki je navedel ukrepe, ki v resnici pomagajo pri boju z virusom. Izpostavil je pomen cepljenja za vse državljane, še posebej za starejše od 60 let, testiranja ob simptomih, nošenja zaščitne maske v prostorih, kjer je veliko ljudi (tudi v zdravstvu in v domovih za starejše), prezračevanje in aktivnosti na prostem. Pomembno pa je tudi zdravljenje bolezni in solidarnost oziroma skrb za skupnost. Tudi infektologinja Bojana Beović je v odzivu za N1 pojasnila, da je za obrambo pred boleznijo pomembna normalna koncentracija D,  “niso pa to zdravila, ki bi nekoga, ki je že zbolel, pozdravila, kot recimo zdravila, ki delujejo direktno na virus,” je bila jasna.

Izjave Goloba nedvomno spodkopavajo nasvete stroke glede zajezitve širjenja covida-19. Kaj sicer menijo državljani, pa najbolje pričajo odzivi, ki so usuli po oddaji 24ur Zvečer. Nekaj jih lahko preberete v nadaljevanju:

https://twitter.com/domencukjati/status/1547720772604403715

https://twitter.com/Bond00775328617/status/1547829484555907077

https://twitter.com/KarelCarni/status/1547715853210095616

https://twitter.com/_TineB_/status/1547843197992181761

Sara Kovač