fbpx

Kakšna zadrega: Golob izvisel med voditelji jedrnih držav in dobil podporo Orbana, to pa označil za “pomemben premik”

Robertu Golobu so podporo odrekle jedrne države. (Foto: STA)

Slovenija ne bo blokirala podelitve statusa Ukrajini, vendar pa to ne pomeni, da Slovenija ne bo vztrajala glede BiH, tudi do jutra, če bo treba“, je še včeraj na vrhu EU poudarjal Robert Golob, nato pa doživel hladen tuš, saj njegov predlog ni dobil podpore jedrnih evropskih držav, je pa dobil podporo Madžarske in Poljske. Svoj poraz je komentiral celo kot “pomemben premik.

Voditelji članic Evropske unije so včeraj zvečer na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v EU, ni pa to uspelo Bosni in Hercegovini. Za katero si je posebej prizadeval slovenski premier Robert Golob.

Kot se je še pred samim zasedanjem zaklinjal Golob, se mora Bosni in Hercegovini še danes podeliti status kandidatke in brez dodatnih pogojev, ki bi tak status kakorkoli oteževali. Dodal je, da je Ukrajina zgodba zase in da Slovenija pod nobenim pogojem ne bo blokirala podelitve statusa tej državi. “Ampak to ne pomeni, da ne bomo vztrajali, če bo treba, tudi do jutra, v zvezi z BiH,” je bil jasen premier. In doživel hladen tuš, saj njegova pobuda ni dobila podpore voditeljev držav EU. Toda pozor, Golob je svoj poraz spremenil v zmago z besedami: “Narejen je bil pomemben premik.

Zunanjepolitična teža vlade svobodnjakov je nizka
Ideji, da tudi BiH dobi status kandidatke, je po informacijah N1 najbolj nasprotovala Nizozemska, zadržane pa so bile tudi Nemčija, Belgija in Francija, ki je predsedujoča Svetu EU. Torej jedrne države EU, za katere v koaliciji trdijo, da imamo z njimi odlične odnose. Glavni razlog, da so bile te štiri države zadržane, je ta, da naj bi BiH za pridobitev statusa naredila premalo. Nizozemsko naj bi po informacijah N1 motilo predvsem to, da BiH še vedno ni sprejela paketa zakonov s področja vladavine prava.

Politični analitik Miran Videtič je Golobov “uspeh” komentiral z besedami, da je srečna tista država, ki ima take “prijatelje”:

Peter Truden