Golob je prepovedal lobiranje, a lobiranje cveti kot še nikoli!

Datum:

Predsednik vlade je znan po izjavah, ki presenečajo. Pred dnevi je okrcal Kučana, ko je podprl kandidaturo Marte Kos. Kot da bo en njegov stavek Kučana dokončno upokojil. Podobno je ob nastopu funkcije zatrdil, da bo porezal vplive lobistov. Pa je v kabinetu brž zaposlil Melito Župevc, tipično lobistko, ženo Toneta Ropa. Našli pa smo še bolj jasen primer, kako Golob govori eno, dela pa drugo …

Na portalu Erar je mogoče videti, da so se 19. maja 2022 na ministrstvu za okolje in prostor mudili predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije in lobirali za Uredbo o embalaži in odpadni embalaži. Edino pravilno, in efektivno, saj je bilo očitno potrebno “poslušne uslužbence” ministrstva za okolje in prostor hitro informirati o stališčih, ki jih morajo zastopati pred novim ministrom Urošem Brežanom, še pred njegovim prihodom na ministrstvo 2. junija 2022.

Sestanek ne bi bil toliko nenavaden, če ne bi te dni to isto ministrstvo številnim podjetjem poslalo nov osnutek Uredbe o embalaži in odpadni embalaži in jim za pripombe nanje dopustilo dva delovna dneva. Je torej možno, da je ministrstvo v nekaj dneh pripravilo novo uredbo? Ali so jo na ministrstvu pustili napisano predstavniki sekcije zbiralcev smeti, v kateri kraljuje Martin Odlazek? Uradno so se sicer predstavili kot “Gospodarska zbornica Slovenije”, v resnici pa so zastopali ozke poslovne interese glavnih smetarskih podjetij.

Ministrstvo izdalo točno tako uredbo, kot ustreza interesom tajkuna Odlazka
Po naših informacijah so na sestanku na ministrstvu za okolje in prostor “interese” Gospodarske zbornice Slovenije zastopali kar zaposleni v smetarskih podjetjih. Še bolj nenavadno je, da nekateri smetarji, prav tako člani Gospodarske zbornice, o sestanku niso bili niti obveščeni niti vabljeni na ta sestanek. Na primer podjetje Slopak, prav tako član Gospodarske zbornice, katerega lastniki so velika slovenska podjetja, o sestanku ni vedel prav nič. O sestanku ni vedel nič tudi  direktor Gospodarske zbornice Aleš Cantarutti ali kdo drug iz vodstva GZS, četudi je v Erarju zapisano ime njihove organizacije?

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je izdal točno tako uredbo, kot ustreza smetarskim lobijem. (Foto: STA)

Je možno, da je navkljub – kot napovedano na tem portalu 25. maja 2022 – ustavnemu zadržanju izvajanja zakona o varstvu okolja (ustavno sodišče je odločilo, da se gospodarstvu z njim dela nepopravljiva škoda), ministrstvo za okolje in prostor prisluhnilo tem istim smetarskim lobijem? Čeprav, tako javno predsednik vlade, mora ravno ta vlada biti čista vplivov lobijev? Tresla se je gora, rodila se je uredba, ki so jo napisali smetarji. Je kralj smeti Odlazek skupaj z nekaj drugimi podjetji res tako močan, da diktira uredbe ministrstvu? Igra vsekakor postaja vse bolj zanimiva. Golobova vlada pa prestreljena s poslovnimi interesi. Martinu Odlazku pa je očitno spet uspel veliki met: ministrstvo je izdalo točno tako uredbo, kot ustreza smetarskim interesom.

Predsednik vlade lahko govori, da se je odpovedal lobijem. Opisan primer kaže, da njegovo vlado vodijo prav lobiji. In to smetarski.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...