fbpx

Golob meni, da vsaka pametna vlada sodeluje s civilno družbo – na Kovačevo pa je pozabil

Premier Golob Nike Kovač ni poklical (Foto: Facebook)

Nika Kovač, ki se je pred kratkim vrnila z enomesečnega dopusta, je užaljena, ker Inštitut 8. marec ni bil povabljen na srečanje z Robertom Golobom – slednji pa je po prvem srečanju s predstavniki nevladnih organizacij poudaril, da vlada potrebuje aktivno civilno družbo. Očitno 8. marca sem ni prištel, saj se je na ministrstvu za javno upravo sicer zbralo kar 15 nevladnih organizacij. Bo Golob 8. marec izključil tudi pri deljenju svoje nagrade?

Predsednik vlade Robert Golob je včeraj v izjavi za medije povedal, da je bilo omenjeno srečanje prvi korak k plodnemu sodelovanju s civilno družbo “vsa bodoča leta”. Poudaril je, da vladne strukture v resnici potrebujejo aktivno civilno družbo. Nevladne organizacije namreč delajo na terenu in med ljudmi, kar pomeni, da se zavedajo izzivov in težav, poleg tega pa jih lahko zelo hitro, mimo dolgih procedur tudi naslavljajo in rešujejo. No, Inštitut 8. marec je bil toliko časa na dopustu, da je očitno Golob na Niko Kovač povsem pozabil – kar jo je, po njenih besedah, presenetilo in prizadelo.

“Pišete mi, zakaj se v Inštitutu 8. marec danes nismo udeležili sestanka civilne družbe s predsednikom vlade Robertom Golobom. Odgovor je preprost: nanj nismo bili povabljeni. Priznam, da me je to presenetilo in na nek način tudi prizadelo. Zdi se mi, da si potencial dialoga zaslužimo. Na koncu pa me je to opomnilo, da v resnici spadamo na ulico in med ljudi. In to je mesto, ki ga bomo v kolektivu izbrali vedno znova in znova. Fajtamo dalje,” je zapisala predsednica Inštituta 8. marec, ki si prilašča zasluge za referendum, ki je Slovencem “rešil” vodo ter za kampanjo “Gremo volit”. Z drugimi besedami, Kovačeva si verjetno tudi nekako prilašča zasluge za Golobovo zmago na volitvah, vendar pa je ob tej priložnosti žal ostala bosa. Bo Golob 8. marec izključil tudi pri deljenju svoje nagrade? Če ni na to svojo obljubo že prav tako pozabil.

Foto: Facebook

Inštitut 8. marec je pred kratkim na Facebooku tudi zapisal, da cene hrane, goriva, najemnin in drugih stroškov strmo naraščajo, višina nadomestil pa ostaja enaka. “Prav tako višina nadomestila za malico ni enotna za vse zaposlene. Odvisna je od delovnega mesta, kolektivne pogodbe, delodajalca … Najnižje in najvišje nadomestilo za delo se lahko razlikujeta za več kot 70 odstotkov,” so opozorili in poudarili, da je nadomestilo prenizko. Poleg tega so bili kritični tudi do tega, da se Golobova vlada ne ukvarja z zakonom proti škodljivim ukrepom oblasti, ki “v preteklo stanje vrača 12 zakonskih določb, spremenjenih v času vlade Janeza Janše” – spomnimo, Inštitut 8. marec je pred dvema mesecema ta predlog vložil v državni zbor, s 15 tisoč overjenimi podpisi. Morda pa Golobu niso po godu ponavljajoče se kritike na njegov račun in 8. marca zato ni povabil? “Vsaka pametna vlada, ko dobi priložnost, da lahko dela s civilno družbo, bo to tudi izkoristila,” je poudaril Golob, a Kovačeve s temi besedami očitno ni imel v mislih.

Sara Kovač