Svobodnjaki se radi bahajo z orožjem

Kandidat Gibanja Svoboda v Občini Ruše na preteklih lokalnih volitvah Darko Knez je na socialnem omrežju Facebook objavil fotografijo z orožjem v rokah. V preteklosti pa je zmago Gibanja Svoboda kar s streli iz pištole proslavljal policist iz Nove Gorice Dušan Djogić.

V uredništvu smo bili opozorjeni, da je Darko Knez, občinski svetnik Gibanja Svoboda iz Ruš, 20. maja prek družabnega omrežja Facebook za rojstni dan čestital enemu izmed svojih prijateljev, voščilu pa priložil fotografijo, iz katere je razvidno, kako sam opleta s pištolo. Kasneje je fotografijo tudi izbrisal.

Posnetek zaslona objave fotografije, ki je najbolj zgovorna sama po sebi, kaže, na kakšen način je očitno potekalo eno izmed zasebnih druženj. Najbrž ni treba posebej poudarjati, da je prizor izredno moteč, saj spodbuja nasilje v družbi. Zlasti neprimerno je, ko človek pomisli, da gre v tem primeru za lokalnega politika vladajoče stranke Gibanje Svoboda, ki bi moral biti ljudem vzor obnašanja. Darko Knez je bil 22. aprila letos, ko je prišlo do formiranja lokalnega odbora Gibanja Svoboda Ruše, imenovan celo za prvega predsednika odbora.

Občinski svetnik Darko Knez (Foto: posnetek zaslona YouTube BKTV Kanal)

Golob opozoril na pomen primernega obnašanja politikov
Zanimivo je, da je premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob na ponedeljkovi redni seji na poslansko vprašanje poslanca vodje poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja glede medvrstniškega nasilja odgovoril, da je za preprečitev omenjenega nasilja potrebno tudi primerno obnašanje politikov. “Če želimo preprečevati medvrstniško nasilje, se moramo začeti mi temu primerno obnašati, in če želimo mi preprečiti širjenje sovraštva po spletu in digitalnih kanalih, se moramo mi z zgledom temu odpovedati prvi,” je izjavil po poročanju STA in se s tem seveda obregnil ob prvaka opozicije Janeza Janšo, ki je vladajočemu gibanju  prav poseben trn v peti. A več kot očitno je, da bi se moral Golob zazreti tudi v lastne loge, saj objava fotografije na družabnem omrežju, kjer se opleta z orožjem, nikakor ni in ne more biti primerna. Konec koncev je še kako svež spomin na strelski pokol v eni izmed srbskih osnovnih šol, ki je spodbudil razprave o tem, kako tudi pri nas ustaviti val nasilja med mladostniki.

Ob objavi posnetka zaslona fotografije občinskega svetnika verjetno marsikdo pomisli na prizor policista Dušana Djogića, ki je v znak veselja nad zmago Golobove Svobode izven delovnega času izpraznil šaržer neslužbene pištole. Šel pa je celo tako daleč, da je brezglavo streljanje zunaj strelišča objavil na svojem Facebookovem profilu. Na posnetku je ta celo nad objavo s smeškom označil, da se počuti veselo, strele pa je pospremil z besedami: “Za zmago!”. Zoper policista, ki naj bi že večkrat na Twitterju izražal sporna stališča, usmeril pa jih je tudi proti nekdanji vladi in nekdanjemu predsedniku vlade osebno, je bil uveden notranjevarnostni postopek, ki so ga potrdili iz PU Nova Gorics in povedali, da je bil zaključen. V elektronskem sporočilu so zapisali, da je bilo “na podlagi tega postopka  zoper  policista  zaradi  kršitev  pogodbenih  obveznosti iz delovnega razmerja  oz.  kršitve  pogodbe  o  zaposlitvi,  kršitve  določil  Zakona o organiziranosti  in  delu v policiji, Pravil policije in Kodeksa policijske etike  izveden  ustrezen  delovnopravni ukrep oz. je bilo policistu vročeno pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi“.

https://twitter.com/BrenceNejc/status/1650532275623190532?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1650532275623190532%7Ctwgr%5E1830a9790ac8d349870dee9f2018a27fb96a7e3f%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnova24tv.si%2Fslovenija%2Fpolitika%2Fje-policist-djogic-kljub-svojim-streljaskim-vzgibom-se-kar-zaposlen-na-pu-nova-gorica%2F

Glede na nedavno premierjevo izjavo bi bilo pričakovati, da bi se ta kritično odzval, saj opletanju z orožjem v javnosti ne bi smelo biti mesta, če resnično želimo, da bomo živeli v strpni družbi, kjer vlada spoštovanje. Ali pa bo zopet napočil molk, kot je to v navadi pri Svobodi, ko gre za njihove? Predsednik vlade vendarle ne izgublja časa in besed, ko je treba napasti desno stran. A kakšno sporočilo je v primeru molka dano mladim, ki družabna omrežja redno spremljajo?

Ana Horvat