“Ne boš odgovarjal”, je Vukovičeva narekovala Golobu glede vprašanja, zakaj je kot novinarka prejemala nakazila od Gen-I

Datum:

“Najbolj ponižujoče za novinarje je, ko jih hvali politik. Verjamem, da Putin hvali svoje novinarje, ampak da tako novinarje RTV Slovenija ponižuje predsednik vlade Golob, pa je nepredstavljivo za demokratično državo. Upam, da tujo javnost obvestita tudi DNS in ZNP,” je zapisal direktor TV Slovenija Urbanija kot odziv na Večerovo poročanje o tem, da na tiskovni konferenci Golob ni odgovoril novinarju TV Slovenija na vprašanje, zakaj romunski policiji ni naznanil kraje identitete, in prosil ali lahko z Vesno Vuković pojasnita nakazila, ki naj bi jih bila Vuković pred leti prejela od Gen-I. Že med zastavljanjem vprašanja je Vuković Golobu namigovala, naj na to ne odgovori. “Ne boš odgovarjal,” mu je dejala, on pa je z roko nakazal, da ima vse pod nadzorom”.

Robert Golob precej nediplomatski govorec, se je potrdilo že večkrat, nenazadnje lani poleti, ko je javno hvalil novinarja Necenzurirano Primoža Cirmana, da je “eden najboljših” in da “ga kamorkoli vzame v službo”. Neprijetna situacija za vladajočo garnituro. Kar slednja postavlja, Golob “podira z ritjo”. Vlada se skupaj s civilnodružbenimi priveski predstavlja za branik “neodvisnega in profesionalnega novinarstva”, Golob pa po nerodnosti tega cesarja razgalja, kar je sicer dobro za resnico. Svoj modus operandi je nazadnje znova potrdil na novinarski konferenci, kjer ga je brez sramu spremljala še ena “prodana duša” portala Necenzurirano – Vesna Vuković, ki se je že povzpela na mesto generalne sekretarke Gibanja Svobode.

Mimogrede: vsi novinarji portala Necenzurirano so bili v času zadnje vlade posredno ali neposredno nagrajeni za svojo uslužnost “pravi” politični garnituri. O Vukovićevi je Bojan Požar celo zapisal, da gre za Golobovo “Jovanko Broz“, ki menda razlaga naokoli, da je ona “drugi človek države”. Bolj prostaško zlizanost “neodvisnega, profesionalnega raziskovalnega itd. novinarstva” z vladajočimi bi si res težko zamislili. Da je Vukovićeva res “Jovanka”, je brez zadržkov potrjevala kar med samo konferenco. Golobu je med samim nastopom sugerirala, kaj lahko in česa ne sme govoriti, premier pa ji je neverbalno odgovarjal. In da je Golob res “Tito”, ki bi imel vse pod nadzorom, pa je pokazal ravno s svojim neposrednim sporočilom “neodvisnim novinarjem in urednikom RTV Slovenija”.

Namesto odgovorov na njihova vprašanja o Vukovićevi in nakazilu, vrednem 103 tisočake na njen zasebni račun s strani državnega podjetja Gen-I (ko je bila ta še novinarka portala Necenzurirano), spornih balkanskih nakazilih v višini dveh milijonov evrov kosovskemu veleposlaniku na Hrvaškem Martinu Berishaju ter ukradeni identitete v Romuniji (zakaj je ni prijavil policiji), je dejal: “Hvala za vprašanje. Rad bi ponovno izrazil podporo vsem neodvisnim novinarkam in novinarjem na RTV za njihovo pokončno držo … In predvsem tistim urednikom, ki še niso bili zamenjani, da se držijo tega, da pride do ljudi poštena in neodvisna informacija. To je vse, kar bom povedal RTV-ju iz enega preprostega razloga – ker je žal teh novinarjev in novinark vedno manj, urednikov in urednic pa tudi.”

Kako “neodvisni” so novinarji, ki jih hvali politika?
“Hkrati bom pa izkoristil priložnost in ponovno pozval Ustavno sodišče RS, naj glede na to, da je javni interes izrazito ogrožen, hitro sprejme odločitev o ustavnosti zakona, ki je dobil plebiscitarno podporo na referendumu in ki jasno pove, kaj si ljudje mislijo o sedanji neodvisnosti politike vodstva na RTV.” Goloba je z neprijetnimi vprašanji na novinarski konferenci sicer soočil prav novinar RTVS, premier pa je namesto vsebinskih odgovorov podal povsem politično sporočilo javnemu zavodu – da si besedo “neodvisna” zasluži zgolj in samo, če bo plesala, kot bo dirigiral on, torej “maršal”.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...