Golob napoveduje konec ere stricev iz ozadja, ker z njim ti stopajo v ospredje

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob (Foto: STA)

“Golob napoveduje konec ere stricev iz ozadja,” se danes svečano glasi naslov v časniku Delo, novinar Mirko Mayer pa na Twitterju dodaja, da očitno prihaja era, ko bodo strici iz ozadja stopili v ospredje. Videti je, da je Robert Golob dal vedeti, da njegove vlade ne bo vodil niti gospodar slovenskega državnega gospodarstva Borut Jamnik, niti operativec starih struktur Gregor Golobič. V dobro obveščenih krogih se govori, da v Sloveniji vladajo obalni samodržci z operativcem Jamnikom in s koroško strukturo starih obveščevalnih sil poslovnega kroga Janeza Zemljariča. Znano je, da je bil Gen-i od nekdaj parkirišče poslovnih interesov Jamnika – zato za Golobovimi besedami stojita le dve možnosti. Ali javnosti prodaja pravljice ali pa je začel verjeti kritičnim medijem, ki so že večkrat omenili, da njegovo usodo iz ozadja kroji prav Jamnik.

“V ekipi Roberta Goloba so med zaupniki tudi ljudje, za katere je dolga leta veljalo, da sodijo v omrežje enega najpomembnejših zakulisnih igralcev pri nas. Iz ozadja so vplivali na pomembne odločitve in kadrovali, medtem ko je bila formalno na politični ravni oblast v rokah šibkejših igralcev,” so zapisali v Delu in pojasnili, da je eden takšnih Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice, ki je bil dolgo  tudi predsednik Združenja nadzornikov Slovenije, prek katerega je spletel močno kadrovsko omrežje. Eden Jamnikov ljudi je tudi Golobov kandidat za finančnega ministra Klemen Boštjančič, o čemer smo v našem mediju že pisali. Pred njim je bil kandidat tudi Igor Stebernak – ravno tako Jamnikov potrčko. Delo dodaja še Žigo Debeljaka, ki naj bi prevzel vodenje nacionalnega telekomunikacijskega operaterja.

Delo navaja, da Golob odnose z Jamnikom označuje za pasivne. “Ne skrivam, da se z Borutom Jamnikom poznava, in to še iz časov, ko je bil v Hitu [od tam je odšel leta 2004], najine poti se pravzaprav niso nikoli križale. Absolutno pa ni res, da vplivava drug na drugega, še več, že nekaj časa imava nekatere poglede precej različne,” je zatrdi Golob za Delo – resnica pa je nekoliko drugačna. Poznavalci razmer znajo povedati, da je bil Golob od nekdaj nekakšna Jamnikova marioneta, Golob naj bi po Jamnikovih navodilih vodil tudi Gen-i. Ne nazadnje verjetno ni naključje, da je Modra zavarovalnica v isti stavbi na Dunajski v Ljubljani kot Gen-i. S čim naj bi se Golob zameril Jamniku? Pred leti je bila 25-odsotna lastnica Gen-i Gorenjska banka, takrat že v lasti Miodraga Kostiča. Posel je izpeljala nekdanja predsednica SDH in pripadnica poslovnih krogov starih struktur iz nekdanje obveščevalne službe Lidija Glavina, ki jo je Golob po odhodu s SDH parkiral v hčerinski firmi Gen-I v Milanu. Kje sta trčila Jamnik in Kostič? Na Obali, kjer je Kostič odrezal Jamnikove samodržce. Kar pa si je Jamnik tudi zapomnil. Tudi “darilo” iz Kosova je Jamnikovo maslo, so prepričani poznavalci.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1527891937738387456?s=20&t=ViB0OUCvQHsQmDc-RulUCQ

“Kdor je pripravljen delati za skupne cilje in se zanje tudi javno izpostaviti, bo dobrodošel. Iz ozadja pa ne bo nihče mogel doseči ničesar. Ne bomo si pustili diktirati,” je za Delo še poudaril Golob. Za Reporter pa je Golob opisal tudi svoj odnos z Gregorjem Golobičem – za katerega je znano, da je pogosto iz ozadja vplival na dogajanje v državi: “Z gospodom Golobičem se že dlje časa drug drugega izogibava in sva oba zelo zadovoljna, da je tako,” je povedal. Golobič se je, povedno, takoj po volitvah pojavil v oddaji Tarča, kjer je med drugim komentiral Golobovo namero, češ da naj bi naredil konec kadrovanju po liniji strankarskih izkaznic – kar se je seveda že takoj na začetku izkazalo za neresnično.  “Mislim, da je to hvalevredno. Upam, da bo uspel. Verjamem pravzaprav, ker to niti ni tako težko. Ko sem sam vstopil v vlado kot minister in predsednik koalicijske stranke konec leta 2008, sem pri tem vztrajal. Preprečil sem, prepovedal generalnemu sekretarju stranke Zares, da se udeležuje tovrstnih koordinacij in jih ni bilo več. Zato sem si nakopal znotrajkoalicijske zamere in posledice,” je dejal Golobič, ki sicer velja za najbolj brutalnega kadrovnika v času divje privatizacije. Golobič je ob tem, ko je zagovarjal Goloba, češ da ob napovedi zamenjave kadrov cilja na strokovnost, pojasnil tudi to, da bo Golob ob pomanjkanju svojega kadra tega iskal v koaliciji, iz katere je LDS črpala. “Mi moramo. Koalicija, o kateri Robert Golob govori, s civilno družbo,” je še poudaril Golobič, ki je s tem stavkom morebiti priznal, da je tudi Golob – tako kot on –  res obraz globoke države.

Sara Kovač