Golob ponižal vse tiste, ki so v Sloveniji ustvarili rekordno visoko gospodarsko rast in rekordno nizko brezposelnost

Robert Golob je v Odmevih ponižal delodajalce. (Foto: RTV)

V luči sestavljanja nove koalicije se pojavlja vedno več očitkov na račun vsebine koalicijske pogodbe. Med drugim, da bi morala biti ta konkretnejša in da manjkajo neke zaveze. Predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši novi mandatar Robert Golob pa očitno ne prenese nikakršnih kritik nad pogodbo, ki je nastala na skupnem zelniku s strankama Levica in SD. Na včerajšnjih Odmevih se je namreč Golob arogantno obregnil ob delodajalce na račun njihovega nestrinjanja s spremembo davčne zakonodaje in skrajšanega delovnika, češ da naj ne bi imeli pojma, kako je videti razvito zahodnoevropsko gospodarstvo. 

Spomnimo. V odzivu na vsebino koalicijske pogodbe je predsednik Združenja delodajalcev Marjan Trobiš za Televizijo Slovenija dejal, da je več ali manj razočaran, ker je bilo gospodarstvo več ali manj potisnjeno v kot. Dejal je, da poleg krajšanja delovnega časa, delodajalce moti tudi odklop od službenih komunikacijskih sredstev v prostem času. “Zdaj pa si zamislite, da imate eno večjo težavo v podjetju, nekdo, ki je odgovoren in vi ga ne smete poklicati, kar pomeni, da pride do dodatnega zastoja,” je bil kritičen Trobiš.

Glede Združenja delodajalcev Slovenije je Robert Golob dejal, da predstavljajo samo majhen del gospodarstva. “Oglasilo se je eno združenje. Sam vem, da je združenj bistveno več.” Po njegovih besedah bo čas pokazal. “To so pristopi, ki si jih ni izmislila kakšna socialistična država, Mongolija ali pa Severna Koreja. Pristopi, ki jih uvajamo, so najnaprednejši pristopi skandinavskih držav in zahodne Evrope,” je zatrdil in dodal, da oni želijo gospodarstvo, ki bo ustvarjalo delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. To pa je po besedah Goloba mogoče edino takrat, ko se zaposlene vključi v to gospodarstvo. “Vključite jih v soupravljanje, v udeležbo na dobičku in v solastništvo.”

Golob meni, da nimajo pojma
“Kritike samo kažejo na to, da tisti, ki to izjavljajo, v tem primeru združenje delodajalcev, nimajo pojma, kako je videti razvito zahodnoevropsko gospodarstvo, in na neki način si želijo, da ostanemo narod hlapcev, narod nizko plačanih delovnih mest, kjer bo imel šef delodajalec zadnjo besedo in vsi drugi bomo morali biti tiho. Sam pa pravim, ne, hvala,” je dejal in dodal, da obstajajo drugačni principi. “Tudi v Sloveniji jih imamo. In mi bomo pokazali, da lahko celo Slovenijo spravimo na to pot,” je zaključil in na pripombo, da bo vendarle potreboval zavezništvo z delodajalci, poudaril, da se bodo pridružili sami ter, da tukaj ni bojazni za to.

Izjava nekoga, ki namerava zasesti najpomembnejšo funkcijo v državi, je zaskrbljujoča, predvsem pa ponižujoča do najbolj ustvarjalnega dela slovenske družbe, ki je v prvem četrtletju tega leta prispeval k skoraj 10-odstotni gospodarski rasti. Tudi brezposelnost je najnižja, največ imamo zaposlenih. Ta negativen odnos hkrati pove, kako zelo je Golob oddaljen od realnega gospodarstva in je hkrati simptomatičen za politične, ki so celotno kariero delovali v državnem gospodarstvu. Od političnega menedžerja s 40 tisoč evri mesečne plače očitno ni pričakovati spoštljivega odnosa do tistih, ki resnično garajo za vsakdanji kruh. Kaj porečejo na Golobov nastop v Odmevih predstavniki delodajalcev, bomo objavili naknadno.

Odziv Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije: 
Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo mnenja, da je uspešno gospodarstvo predpogoj za socialno državo, zato bo vlada morala najti posluh za gospodarstvo oz. delodajalce in njihove zastopnike. Temelj drobnega gospodarstva v celotni EU (tudi v skandinavskih državah) so družinska podjetja in to velja tudi za Slovenijo (cca 70 odstotkov vseh MSP je družinskih podjetij). Ta so tudi jamstvo za stabilnost in odpornost in brez podpore in pogojev za razvoj drobnega gospodarstva se država ne bo razvijala.

Foto: STA

Zadnje izjave kažejo, da je Golob povsem “pijan” na račun zmage na državnozborskih volitvah, da kar udriha po vsakomur, ki se z njegovo filozofijo ne strinja. Še preden je uradno nastopil mandat, je namreč začel napovedovati, da skupaj z bodočima koalicijskima partnerjema ciljajo na dva mandata. V včerajšnjih Odmevih pa je dokazal, da so apetiti v resnici še precej večji, saj sanja celo o šestih mandatih. Na vprašanje v povezavi s kritikami, ki se pojavljajo zaradi vključevanja strank LMŠ in SAB, ki so jima volivci podali odločen “ne”, je namreč zatrdil, da naj bi šlo tukaj v glavnem za kritike nasprotnikov. “Želimo pokazati – in Gibanje Svoboda nima v imenu nikogar – da igramo na dolgi rok in da želimo združiti celoten levosredinski prostor z namenom dolgoročne zgodbe, se pravi zgodbe, ki bo preživela naslednjih šest mandatov, ne dva. Zato je najpomembnejše, da se umaknejo iz prostora stranke, ki imajo v imenih, v svojem imenu ime predsednika, in to je ta korak.” Očitno Golob pozablja, da bodo volivci tisti, ki bodo odločali, kdo bo vladal koliko časa. Konec koncev je Slovenija po ustavi parlamentarna demokratična republika.

Sara Kovač