Golob postaja slovenski Putin – V nastopu napovedal, da vam bo nataknil ruski nagobčnik!

Foto: zajem zaslona

Že takoj po domnevnem napadu na skrajno levo aktivistko Niko Kovač se je vedelo, da bo domnevni dogodek močno sistematično politiziran. Da bodo zaradi enega domnevnega prerivanja brez jasnega motiva, brez raziskane zgodbe in brez storilca oblastniki takoj izkoristili za napoved putinistične represije svobode govora, pa si nismo mislili. 

Očitno je predsednik vlade Robert Golob res v trenutku, v katerem je bil Vladimir Putin v letih 2000 in 2001, ko si je gradil nastavke za svojo policijsko državo.

V včerajšnji oddaji 24ur Zvečer je govoril s takšnim prikrito diktatorskim tonom, da ljudem zaledeni kri. Človek je res dobil občutek, da je v neki drugi slobanski državi, premier pa ravno določa, kdo je in kdo ni neonacist. Zatrdil je, da bodo “sovražnemu govoru napovedali vojno”.

“V tem trenutku smo začeli s pregledom zakonodaje v najnaprednejših evropskih državah in iskati rešitve, ki bi jih lahko učinkovito implementirali tudi v Sloveniji. Tu ne bomo imeli nobene tolerance. Kar se dogaja zdaj, je treba v celoti izkoreniniti.”

Kaj specifičnega pa se pravzaprav dogaja? Ena skrajno leva aktivistka trdi, da je bila napadena, drug dan pa se je smejoča z narobe zavezano longeto pojavila sredi Ljubljane pred napisom smrt fašizmu in s product-placement reklamo drugega skrajnega levičarja – lastnika optike Della Spina. Če so jo res napadli, bo povedala policija – zaenkrat poznamo le anekdoto iz ust skrajno leve aktivistke. Storilec je neznan. Kaj šele njegovi motivi.

A Robert Golob točno ve, “kaj se dogaja”, in da je bil napad posledica sovražnega govora. Tako kot je Vladimir Putin točno vedel, da so rusko prebivalstvo v Donbasu in Lugansku napadali neonacistični ukrajinski zombiji. Svoje eksaktne in empirično preverljive ugotovitve je sončni kralj izrekel že včeraj.

Definitivno je šlo za “hujskanje določenih medijev in visokih funkcionarjev”. Ve se, katerih. Tistih, ki so kdaj o njem in njegovi instant vladi napisali kakšno kritiko. Ko kaj takšnega izreče predsednik vlade, potem smo lahko prepričani, da zadaj mimo naše vednosti razni Milosavljevići in Brajkovićeve pišejo zakonodajo, ki vam bo nataknila ruski nagobčnik.

Kdo bo določal, kaj je sovražni govor?
Kaj je sovražni govor, bodo seveda skupno odločali vlada in njej podložna t. i. “civilna družba”, ki predstavlja paradržavno aktivistično vejo oblasti. Tako kot je v Ruski federaciji sovražni govor, ko posameznik zapiše ali izreče, da je posebna operacija v resnici vojna, tako bo v Sloveniji sovražni govor, če se raznim skrajno levim “raziskovalnim institutom”, skrajno levim poslancem in skrajno levim aktivistom na ustavnem sodišču reče, da so skrajno levi. Če povemo, da je težnja po izstopu iz evroatlantskih povezav skrajno levičarska, potem je to hujskanje in definicija sovražnega govora.

Je pa vendarle malce ironično, da ima Golob v svojih vrstah poslance, ki so v preteklosti na drugih funkcijah aktivno pozivali k državnemu udaru. Spomnimo, da je skrajna levičarka Mojca Pašek Šetinc na začetku protestnega politkolesarskega gibanja sredi pandemije pozivala, da “se morajo protesti nujno ponoviti”.

Goloba prav tako ni motilo, ko je današnji stavkajoči odbor RTV Slovenija sredi korone aktivno in latentno vzpodbujal državljane, da se uprejo pandemski represiji – spomnimo se rednih gostovanj antivaxerjev in koronaskeptikov v oddajah RTV. Spomnimo se na Zlatka z raztrgano masko. Ti ljudje so aktivno pripomogli k temu, da se je ljudem konec 2021 zmešalo in so začeli razbijati po mestu in vdirati na avtoceste.

Robert Golob seveda ni neumen in to vse ve. Zato so njegove izjave toliko bolj zaskrbljujoče. Ker ve, kdo je v Sloveniji resnični agitator. Ve, da so njegova politična opcija in njemu servilni mediji tisti, ki v družbi delajo aktivni razkol. Želi si konec razkola – a na tak način, da bi vsi razmišljali tako kot on ali pa vsaj, da bi mu bili dovolj podložni, da nihče ne bi imel nič proti oblastniškemu haranju skozi institucije.

Javnost vse bolj zaskrbljena
Da živimo v nevarnih časih, se očitno zaveda tudi tvitosfera, ki je zgrožena nad Golobovim putinizmom. Uporabnik ga je na primeru vulgarnega šefa sindikata taksistov Dejana Jefima spomnil, da sovražni govor pogosto prihaja kar iz skrajno leve, le da se tistega zelo vestno ignorira.

Drugi uporabnik je v Golobovih besedah razbral ravno nasprotje od tega, kar je zatrjeval.

Mirko Mayer, odgovorni urendik informativnega programa na Planet TV je ugotovil, da se je premier sam ujel v paradoks, ko je govoril o predsedniških volitvah kot volitvah ljudi, a očitno Logarju status človeka ne priznava. Le vprašanje je, če bo v prihodnje že kar sovražni govor, če bomo premiera takole lovili za besedo.

Očitno se tudi javnost zaveda, da živimo v nevarnih časih, pred našimi očmi pa bi se rad sestavil slovenski Vladimir Putin. Če mu bo uspelo, je odvisno od upora proti poskusom utišanja kritične misli.

Andrej Žitnik