Golob povzročil, da bo Slovenija prvak po številu ministrstev

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

V državnem zboru bodo danes obravnavali predlog o spremembah zakona o vladi, s katerim stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica predlagajo povečanje števila ministrstev. Po predlogu, ki ga bo novi parlamentarni glasovalni valjar najverjetneje tudi izglasoval, bomo v državi imeli 5 novih ministrstev več. Namesto 14 dosedanjih predlagajo 19 ministrstev.

To bo tudi največ med evropskimi državami. Če upoštevamo, da imamo zgolj 2,1 milijona prebivalcev, je to  “neverjeten podvig”.

Najmanj ministrstev smo imeli v času druge Janševe vlade, v letu 2012, ko je bilo 11 ministrstev. Vse vlade doslej so imele tudi posebne službe, ki jih je vodil t. i. minister brez listnice. V zdajšnji vladi so bili trije, v novi, domnevno Golobovi, bo to le ena služba. Vse ostalo so popredalčkali z ministrstvi. Danes je pričakovano, da bodo v SDS in NSi nasprotovali predlogu sprememb za povečanje števila ministrstev.

Število ministrstev, Evropa
DržavaŠtev. prebivalcev, v milijonihŠtev. ministrstev
Slovenija2,120
Poljska3817
Francija6716
Češka10,516
Hrvaška4,216
Nemčija8114
Belgija10,513
Finska5,613
Grčija10,813
Italija6113
Nizozemska1713
Avstrija8,512
Bolgarija7,212
Švedska1011
Madžarska108
Švica87

Število ministrstev za SDS nesprejemljivo
V SDS so na današnji seji poslanske skupine razpravljali tudi o predlaganih spremembah zakona o vladi, s katerim koalicija veča število ministrstev, kar ocenjujejo kot nerazumno, poroča STA. O vložitvi posvetovalnega referenduma je glede na poslovniške možnosti “vse še odprto”, odločili se bodo po opravljeni razpravi, je dejal vodja poslancev Danijel Krivec. Kot je dejal Krivec v izjavi pred začetkom izredne seje DZ, zahteve za posvetovalni referendum še niso vložili, a jim poslovniške možnosti to omogočajo, zatrjuje pa, da niso sprejeli še nobene končne odločitve.

Po njegovih besedah pa želijo pri na novo nastajajoči vladi “mogoče spodbuditi kakšen razmislek in mogoče bodo, kakšnega kandidata tudi zamenjali“. Katerega, Krivec sicer ni želel komentirati, poudaril pa je, da želijo na novo nastajajoči koaliciji, ki jo bodo, kot kaže, sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica, omogočiti “malo več razmisleka“, saj je število ministrstev po njihovem mnenju nesprejemljivo.

O možnosti posvetovalnega referenduma na predlog zakona o Radioteleviziji Slovenija pa je Krivec zatrdil, da bodo počakali, da DZ opravi prvo razpravo, na podlagi izraženih stališč koalicije pa se bodo odločali o možnostih, ki jim jih daje poslovnik DZ. “Veliko govora je o novih načinih dela, mogoče pa v Svobodi sprejmejo kašne rešitve, ki so dobre za državljane,” je še dejal.

Moja-Dolenjska