Golob požel zgražanje javnosti

Datum:

Slovenski premier Robert Golob je včeraj gostoval na nacionalni in največji komercialni televiziji. In kaj smo lahko videli? Cinizem, bežanje stran od odgovornosti, nepoznavanje svojih pristojnosti, obtoževanje Bobnarjeve in Lindava laganja, na koncu pa se je celo sam zapletel v spiralo laži. Nad njim je bilo zaznati zgražanje javnosti, ta pa je po videnem še bolj odločeno zahtevala njegov odstop. 

Predsednik vlade Robert Golob je po hudih očitkih zlorabe položaja s političnim vmešavanjem v delo policije in drugih državnih organov, preložitve aretacije ruskih vohunov in skrajno nedemokratične izključitve dveh vidnih članov iz stranke Gibanje Svoboda, te lahko tudi pojasnil. Prvo na nacionalni televiziji v oddaji Odmevi, nato še na POP TV v oddaji 24ur zvečer. Če se je voditelj Uroš Slak trudil pri Golobu izvleči največ in ga soočiti z dejstvi, pa je voditeljica Tanja Starič povsem pogorela in se povsem nepripravljena znova izkazala za podaljšano roko Svobode.

Premier Golob je v današnjem pogovoru za oddajo Odmevi na Televiziji Slovenije dejal, da sta tako Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav lagala. Ponovil je, da ima v podporo temu tako priče kot tudi dokumente, ki da jih bo predstavil v svojem pričanju pred komisijo. Premier je ponovil, da je bil edini pogovor z njima o njegovih pričakovanjih maja lani, preden je vlada nastopila mandat. Po njegovih besedah je bil skupen cilj vsem, da “Slovenijo očistimo janšizma”. Pri tem je spomnil na predvolilne obljube Gibanja Svoboda, da bo počistilo z zavržnimi praksami iz prejšnjega mandata.

Volivci mu niso podelili mandata za nezakonito delovanje
Za 24ur zvečer na POP TV je dodatno pojasnil, da “očistiti policijo janšizma” pomeni, da se vsa nezakonita imenovanja in napredovanja odpravijo. “To smo obljubili volivcem pred volitvami ne le za policijo, tudi za RTVS in druge institucije in za to so nam volivci na volitvah podelili mandat,” je za obe televiziji poudaril Golob. A le Slak je Goloba soočil z dejstvom, da mandat volivcev še ne pomeni nezakonitega delovanja, kot si ga je privoščil sam in bolj spominja na rusko federacijo kot demokratično Slovenijo. Tudi če ga zapakira v “boj proti janšizmu”.

Tanja Starič je veliko razočaranje soočenja z Robertom Golobom.

Golob je ves čas zatrjeval, da je Bobnarjevo in Lindava na omenjenem sestanku vprašal, “ali znamo uresničiti cilj, ki smo ga obljubili volivcem“, saj da sam tega ne zna, in ali sta kos tej nalogi? “Rekla sta, še kako znamo in sta se ponudila, da ta cilj dosežeta,” je dejal Golob za POP TV. Ob tem je dejal, da če minister oceni, da premier od njega zahteva, naj krši zakon, je dolžan o tem obvestiti vlado. Bobnarjeva tega ni storila, je zatrdil, pač pa je začela širiti očitke po svojem odstopu.

Na vprašanje, ali bo odstopil, če policija in KPK ugotovita, da je kršil zakon, je odgovoril, da ga sprašujejo, pod kakšnim pogojem bo izdal voljo volivcev. Golob je prepričan, da so bila vsa njegova postopanja in zahteve v skladu z zakonom, nihče tudi ni izgubil službe na policiji zaradi svojega političnega prepričanja. A številni pravni strokovnjaki menijo drugače in Golob se še kar spreneveda in si domišlja, da lahko na čelu predsednika vlade nekaznovano počne prav vse.

Zavrnil je navedbe o njegovem domnevnem vplivanju na aretacijo ruskih vohunov. “Noben predsednik vlade nima moči, da bi kaj takšnega lahko dosegel, kaj šele zahteval,” je navedel. Se je pa vprašal, kako bi nekdanja ministrica, ki v ta proces sploh ne bi smela biti vključena, takšne informacije dobila.

Nedemokratično nad Paškovo in Šetinca
Golob se je dotaknil tudi razmer v stranki in koaliciji. Ponovil je, da sta najvišja organa stranke Gibanje Svoboda, več kot 80 oseb, v torek soglasno odločila o izključitvi poslanske Mojce Šetinc Pašek in nekdanjega poslanca LMŠ Roberta Pavšiča iz stranke. Tega po njegovih besedah ne bi naredili, če ne bi bilo “zelo jasno, da oba v stranko vnašata razkol in iz nje nosita ne samo prave, ampak tudi lažne informacije ter jih plasirata v medije“. Njuno delovanje je bilo škodljivo ne le za stranko, ampak tudi za državo, je dodal.

Razmere v koaliciji po dogajanju v največji koalicijski stranki niso napete, še manj je po njegovih besedah govora o zaupnici vladi, je lagal. Kot je znano, prav premier Golob povzroča hude napetosti in nezadovoljstvo med poslanci se širi.

Glede napovedi o reorganizaciji vlade pa je dejal, da so se od širitve s 17 na 20 ministrstev, ki je dobila tudi potrditev na referendumu, zgodile poplave, zato je treba po eni strani varčevati, po drugi pa biti učinkovitejši. Verjame, da je mogoče enako zgodbo pokazati na množici drugih primerov. Pri tem je pripomnil, da bi si morda za vzgled lahko vzeli tudi Švico, ki ima le sedem ministrstev, a takoj dodal, da je najbrž to iluzija. Zanimivo, da se za švicarsko ureditev ni zavzel že takoj na začetku vladanja, ko so zahtevali 20 ministrstev in so to državljani tudi potrdili na referendumu.

Zaveda se, da ostale partnerje morda moti to, da bo manj ministrov in kabinetnih zaposlitev, a verjame, da bodo pokazali razumevanje za razmere. Šele po odločitvi glede prihodnje strukture vlade pa bo Golob razkril kandidate za tri izpraznjena ministrska mesta. Kot pravi, pa ima za vsako že ime osebe, ki je na prevzem funkcije pristala.

Burne odzive kritične javnosti na oba nastopa predsednika vlade smo zbrali v kompilaciji tvitov:

M. P.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Nakup stavbe na Litijski financiran s sredstvi za sanacijo škode po poplavah

Golobova levičarska vlada je sredstva za odpravo škode po...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Googlova umetna inteligenca je prepričana, da so bili Vikingi temnopolti

Zaradi izkrivljanja zgodovinskih dejstev in netočno predstavljenih zgodovinskih osebnosti...

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...