fbpx

Golob pred Evropo zavajal s svojo podobo uspešnega podjetnika, zamolčal pa resnico

Premier Robert Golob (Foto: epa)

“V Evropskem parlamentu še nisem poslušala nobenega predsednika vlade, ki bi se tako hvalil na osebni ravni. To ni bil državniški govor politika evropskega formata,” je govor slovenskega premierja v Evropskem parlamentu pokomentirala evropska poslanka Romana Tomc. Golob se je namreč pohvalil, kako naj bi sam ustanovil podjetje iz nič, ki je danes vredno tri milijarde, pri tem pa je seveda “čudežno” zamolčal, da ima pri tem v mislih monopolno podjetje, ki ga ne bi bilo brez politične podpore. 

Predsednik Gibanja Svoboda in premier Robert Golob je uvodoma izpostavil, da mu je v čast, da lahko spregovori pred evropskimi poslanci in poslankami. Povedal je, da prihaja iz majhne države članice EU in da ve, da je mogoče, če vsakdo prispeva tisto, v čemer je najboljši, oblikovati uspešno skupnost. Po njegovih besedah Slovenija, čeprav predstavlja kamenček v mozaiku, igra pri tem pomembno vlogo. Golob je svoj nagovorov razdelil v tri dele: zelena tranzicija, vladavina prava in geopolitična prizadevanja. Kot že rečeno pa ni zmogel brez hvalisanja okrog svoje pretekle poklicne poti.

V samem uvodu je Golob povedal, da je v preteklosti delal na energetskem področju. “15 let sem delal v energetskem podjetju, ki sem ga sam ustanovil in ga vodil kot direktor. Podjetje je zraslo iz nič do podjetja, ki je poslovalo s tremi milijardami prihodkov. Gre za največje energetsko podjetje v jugovzhodni Evropi, prav tako je največji dobavitelj energije v Sloveniji in tudi največji ponudnik sončne energije. Veliko smo investirali prav v obnovljive vire energije,” je po poročanju N1 dejal Golob.

Ustanovil podjetje brez enega evra vložka
Vse bi bilo seveda lepo in prav, če bi držalo, pa je žal daleč od resnice. Podjetje Gen-I, kjer je Golob vrsto let zasedal mesto predsednika uprave, namreč predstavlja monopolno podjetje, ki definitivno ne bi obstajalo brez obstoja potrebne politične podpore. Da Golob ni zaslužen za Gen-I, pa sam po sebi zgovorno dokazuje naslov članka v Financah z dne 22. junija 2016, ki se je glasil: “GEN-I bo Golobov in Ribičev, Petrol pa to kreditira. Golob je ‘car’ brez evra vložka!”

Nekdanji predsednik uprave GEN-I in trenutni predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Uspehe direktorja takšnega podjetja je težko ocenjevati
Ker se je tudi v Sloveniji hvalil, kako uspešen poslovnež je, še posebej tedaj, ko je ugotovil, da v upravi Gen-I-ja ni nenadomestljiv, je bila nedvomno zgovorna kritika podjetnika Sandija Češka, predsednik strokovnega sveta SD za gospodarstvo. Ta je namreč dejal, da je težko ocenjevati uspeh podjetja, ki ima monopol, ravno tako pa tudi uspehe direktorja, ki takšno podjetje vodi. Ob tem je še izrazil prepričanje, da v storitvenih dejavnostih distribucije energije dobiček, razen za to, da se vlaga nazaj v razvoj celotnega elektrogospodarskega sistema, ni potreben. Meni, da je to samo jemanje denarja iz žepa davkoplačevalk in davkoplačevalcev ali gospodarstva. “Raje bi videl, da se v politiki bolj angažirajo tisti, ki so se dokazali na tujih trgih, ki so se dejansko dokazali z ustvarjanjem nove vrednosti, razvojem podjetij, kot pa ljudje, ki se bolj ukvarjajo z distribucijo,” je januarja letos v zvezi z očitki, da ima podjetje pri prihodkih v vrednosti 3,4 milijarde evrov prenizek dobiček, ki znaša 71 milijonov evrov, v oddaji 24 ur Zvečer izpostavil Češko.

Golob torej le ni takšen Bill Gates na področju energetike, mu je pa šlo zelo dobro od rok popravljanje bajnih plač in milijonskih nagrad. Z dvomilijonsko nagrado res ni težko krmariti v časih visoke inflacije. Če pa se moraš zadovoljiti le z minimalno plačo, nizko pokojnino, pa je zgodba povsem drugačna. Nedvomno so takšni ljudje večji geniji, da se sploh prebijejo z njimi skozi mesec, ne pa nekdo, ki vodi monopolno podjetje. Še dobro, da je bila dvorana bolj prazna in ni še več ljudi zavedlo Golobovo hvalisanje.

Sara Kovač