fbpx

Golob prejemal višjo plačo od ameriškega predsednika

Tako Robert Golob kot Zoran Janković sta tranzicijska milijonarja. (Foto: STA)

Glede na vse podatke je jasno, da se bo Golob, četudi bi ga po prihajajočih volitvah izbrali za predsednika vlade, primoran privaditi na skromnejše življenje. Premier Janez Janša je ta mesec namreč dobil 6.099 evrov plačila, Golob pa je javno trdil, da je tolikšna njegova neto plača v družbi Gen-i tudi v času, ko ni več predsednik uprave. Kot smo že omenili, je Golob v državnem Gen-i leta 2020 zaslužil 425.084 evrov – kar pa je več od letne plače predsednika Združenih držav Amerike, ki zasluži 370.735,00 evrov.

Elektrooligarh Robert Golob je prejšnji teden z davčnim izpiskom pokazal, da je v družbi Gen-I leta 2020 vsak mesec zaslužil po 35.423 evrov bruto. Ta podatek je Golob zadnja leta v poslovnih poročilih prikrival. Vsota sicer skoraj za polovico presega najvišjo omejitev plač v podjetjih v pretežno državni lasti, ki jo določa Lahovnikov zakon – po tem zakonu bi moral Golob nezakonito pridobljeni denar vračati. Vendar pa predsednik Gibanja Svoboda zatrjuje, da podjetje Gen-i ni bilo v pretežno državni lasti in da so si po volji zasebnih lastnikov delili neomejene vsote. “Bolj molčeč pa je ob vprašanju, kdo so bili radodarni zasebni lastniki in kdo jim je prodal državni Gen-i,” je zapisal Siol.

Ni pa Golob o svojem premoženju molčal le pred javnostjo, tudi Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) ni poročal o svojem premoženjskem stanju. “Robert Golob ni poročal o svojem premoženjskem stanju. V zvezi s tem Komisija na podlagi prijave vodi predhodni preizkus, v katerem ugotavlja dejstva in okoliščine konkretnega primera,” so nam sporočili. Ko je družba Gen-I postala družba v večinski državni lasti, so namreč tudi poslovodne osebe in člani organov nadzora v tej družbi postali zavezanci za poročanje premoženjskega stanja, in sicer v skladu s prvim odstavkom 41. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Vir: Siol

Golob zaslužil celo več kot Biden
V ZDA so mediji nedavno poročali, da sta predsednik Joe Biden in prva dama Jill Biden lani skupaj zaslužila 610.702 dolarjev – letna plača predsednika Združenih držav Amerike je 400 tisoč dolarjev oziroma 370.735,00 evrov. Kot smo že omenili, pa je Golob v državnem Gen-I leta 2020 zaslužil 425.084 evrov. V državnem podjetju je torej zaslužil več kot Biden – seveda mimo omejitev, ki jih določa zakon. Podobno je bilo leta 2018, ko je Golob zaslužil še več, in sicer 489.627 evrov. Na Siolu so namreč neuradno pridobili prikrivane podatke za zadnja leta, ki ponazarjajo višino Golobovih bruto plač. Glede na vse podatke je jasno, da se bo Golob, četudi bi ga po volitvah izbrali za predsednika vlade, primoran privaditi na skromnejše življenje. Premier Janez Janša je ta mesec namreč dobil 6.099 evrov plačila (bruto), Golob pa je javno trdil, da je tolikšna njegova neto plača v družbi Gen-I tudi v času, ko ni več predsednik uprave – a glede na njegovo nenehno prirejanje podatkov je ta plača po vsej verjetnosti še mnogo višja.

Sara Bertoncelj