Premier se bo zagovarjal zaradi prepočasne pomoči prebivalcem

Foto: STA

Državni zbor bo danes začel prvo redno sejo po počitnicah. Kot je v navadi, bodo prvi dan zasedanja v ospredju vprašanja poslancev premierju Robertu Golobu in ministrom. Poslance med drugim zanimajo ukrepi vlade in pomoč prebivalcem po avgustovskih ujmah, pa tudi ukrepi ob povečanem številu nezakonitih migracij in sodniške plače.

Poslanca NSi Jernej Vrtovec in SD Jani Prednik bosta premierju zastavila vprašanja, povezana z vladnimi ukrepi po avgustovskih poplavah, tudi s pomočjo oškodovanim prebivalcem pri izgradnji novih domovanj. Vrtovec pričakuje pojasnilo glede načrtovanih sprememb pri upravljanju vodotokov, pa tudi morebitnega dviga povprečnine, da se bodo občine lažje soočale z odpravo posledic poplav. Poslanca Prednika zanima tudi, kako bodo zagotovljene namenskost, transparentnost in učinkovitost porabe sredstev, ki bodo namenjena obnovi, in katere vire financiranja je vlada predvidela za Sklad za obnovo Slovenije.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert bo premierju zastavila vprašanje glede povečanega števila nezakonitih migracij in ukrepov v zvezi s tem. Poslanec SDS Andrej Hoivik pa bo zastavil vprašanje v zvezi z izjavami sodnikov glede sodniških plač.

Kršiteljem covidnih ukrepov bi vračali globe
DZ bo na seji, ki se bo sklenila v petek, sicer med drugim obravnaval zakonske predloge o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov, zaščiti živali, duševnem zdravju in preoblikovanju Vzajemne. Še pred poslanskimi vprašanji pa se bo DZ seznanil tudi z odstopom dveh poslancev, piše STA. Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek sta namreč v četrtek sporočila, da sta odstopila s poslanske funkcije. Pojasnila sta, da Zavec odhaja iz zdravstvenih razlogov, Marzidovšek pa zaradi novega kariernega izziva.

Protestno kolesarjenje pred DZ v času covidnih ukrepov (Foto: STA)

Andrej Žitnik