Golob se je zahvalil SDS in naredil konec praznim obljubam

Robert Golob je napovedal drugačno politiko - bo od obljub prešel k dejanjem? (Foto: STA)

Po sredini interpelaciji je predsednik Gibanja Svoboda po svetu stranke obljubil, da “ne bodo več dajali javnih obljub, ampak bodo trdo delali in javnost nato seznanjali z rezultati.” Kot kaže je bil namen dosežen, saj se je Golob opozicijski SDS celo zahvalil. Vprašanje je le, koliko rezultatov bo vlada lahko predstavila.

Janez Janša je v izjavi za medije po zaključeni sredini interpelaciji ocenil, da se je v razpravi pokazalo, da premier govori eno, ministri pa nekaj drugega. Zato upa, da je vlado in koalicijo današnja razprava povezala in ji nastavila ogledalo ter jo streznila, “da nehajo delati zmedo“. “Vsaka konstruktivna kritika vladi koristi, ker lahko potem popravi svoje delovanje,” je dejal. SDS bo še naprej ravnala v skladu z načelom, da bodo podprli dobre stvari in nasprotovali tistemu, za kar menijo, da škodi državi, pri čemer so pripravljeni “poseči” tudi po vnovičnih referendumih.

Kot kaže, pa so interpelacija in poziv opozicijske SDS dosegli svoj namen, saj je le dan po njej stranka Gibanje Svoboda sklicala svet stranke, kjer so obljubili drugačno politiko. Od praznih obljub bodo prešli k dejanjem. Kot je obljubil, bodo javnost raje seznanjali z rezultati. To, kar državljani čakajo že skoraj polno leto dni.

Prioriteta bo zdravstvo
V prihodnje se bodo tako posvečali izpolnjevanju zastavljenega programa, glavna prioriteta pa ostaja zdravstvo, poroča STA. Pri tem so po premierjevih besedah ključni trije zakoni, ki so bodisi že v parlamentarnem postopku bodisi v javni razpravi, in sicer zakon o digitalizaciji zdravstva, zakon o prenovi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zakon o zdravstvene varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim želi vladajoča koaliciji ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Poslanska skupina Svobode je sicer v zakonodajni postopek prav danes vložila novo besedilo predloga omenjenega zakona, a gre bo zagotovilih premierja zgolj za tehnične popravke, da bo zakon lažje izvedljiv. Kakšni so ti popravki, Golob danes ni želel pojasnjevati. “Ne bi zahajal v posamezne detajle, ker podrobnosti niso pomembne. Vse, kar šteje pri tem zakonu, je, da hočemo s 1. septembrom imeti dopolnilno zdravstveno zavarovanje iz rok zavarovalnic, to je edina stvar, ki šteje. Vse ostalo je tehnika, kako bomo do tja prišli,” je dejal v izjavi po seji sveta stranke. Zatrdil je tudi, da bodo vse sile uperili v to, da bodo omenjeni trije zakoni na področju zdravstva sprejeti.

Zahvala SDS in obljuba o drugačni politiki
Se pa ob tem, kot kaže, obeta sprememba v komuniciranju največje vladne stranke. Prvak stranke je tako napovedal, da ne bodo dajali več obljub, ampak bodo javnost seznanjali z rezultati njihovega dela. “Mogoče ste bili do zdaj hvaležni, da smo dajali obljube, zdaj nam bodo pa ljudje raje hvaležni za rezultate. To je pomemben zasuk v načinu komuniciranja in se ga bomo držali, dokler se ga bomo lahko,” je zatrdil.

Debata na seji sveta stranke se je sicer po Golobovih besedah vrtela tudi okoli sredine 14-urne razprave o interpelaciji vlade. Ob tem se je znova zahvalil stranki SDS, predlagateljici interpelacije, da so lahko “ponovno spoznali, zakaj smo v politiki in zakaj moramo v politiki vztrajati“. Zatrdil je tudi, da so v Svobodi enotni kot že dolgo ne.

Andrej Žitnik