Golob Stojmenovi Duh prepolovil proračunska sredstva, ta pa “izginulih” 18 milijonov evrov na projektih ministrstva ne bo občutila?

Datum:

Prejšnji petek je vlada potrdila predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, ta pa predvideva krčenje proračuna službe vlade RS za digitalizacijo za skoraj polovico. Ob tem se postavlja vprašanje, kako je lahko ministrica Emilija Stojmenova Duh dopustila, da se ji sredstva tako drastično zmanjšajo in ali bo sploh dovolj sredstev za digitalne bone in ostale projekte tega tako pomembnega ministrstva?

Kar pa je še bolj absurdno je, da so iz službe vlade za digitalno preobrazbo za Siol.net dejali, da zmanjšanje sredstev ne bo imelo vpliva na predvidene projekte. Kako je torej mogoče, da več kot 18 milijonov evrov manj denarja ne bo vplivalo na izvajanje misije ministrstva. Kakšen načrt je imela ministrica Stojmenova Duh, da takšen manko sredstev ne bodo občutili. To več kot očitno kaže na resno nesposobnost vodenja tako pomembnega resorja, prav tako nesposobnost se zavzeti za svoj resor, nenazadnje je minister odgovoren za maksimizacijo sredstev za svoje področje. Ministrica pa je le ubogljivo prikimala predsedniku vlade Robertu Golobu, kar očitno sovpada z dejstvom, kako je Stojmenova Duh na mesto ministrice sploh prišla. Spomnimo, da je prestopila iz stranke SD v Gibanje Svoboda le iz tega razloga, sedaj se je očitno “dolžna” ukloniti zahtevam.

Minister za finance Klemen Boštjančič je na novinarski konferenci po seji vlade, kjer so sprejeli predlog rebalansa proračuna za leto 2022 dejal, da je vlada rebalans s spremljajočimi proračunskimi dokumenti pripravila, ker je ugotovila, da je lani jeseni sprejeti veljavni proračun neuravnotežen. Očitno imajo namen denar “pospraviti” drugam, kot pa v digitalizacijo, s katero bi lahko (z uspešno implementacijo) močno posegli v življenje povprečnega Slovenca in ga občutno olajšali.

Rebalans proračuna

“Služba za digitalno preobrazbo je rebalans proračuna pripravila skladno z limiti, ki jih je za našo službo določilo ministrstvo za finance,” so na vprašanje, kako komentirajo predlog krčenja proračuna za približno 18 milijonov evrov, na 19 milijonov evrov, odgovorili iz kabineta ministrice za digitalizacijo, poročajo na Siol.net. Ob tem je nekdanji minister Mark Boris Andrijanič šokiran nad tem. “Še več, vladni službi za digitalno preobrazbo jemlje celo večji delež sredstev kot katerikoli drugi ustanovi, z izjemo ukinjenega Urada RS za demografijo,” poudarja Andrijanič, ki pa tudi meni, da rezanje sredstev pomeni, da denarja ne bo dovolj niti za že začete projekte, kot so digitalni boni, kaj šele za nove.

Ministrica Stojmenova že kritizira delo svojega predhodnika (Foto: STA)

Je Stojmenova Duh na odhodu?
Spomnimo, da je ministrica za digitalno preobrazbo javnost že razburila zaradi suma korupcije pri ravnanju z evropskimi sredstvi. Projekte in evropski denar, ki so na razpisih pripadli Digitalnemu inovacijskemu stičišču Slovenije (DIHS) naj bi namreč prenesla na projekt 4P DIH, ki je potekal v okviru ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, na kateri je predavala in tudi vodila omenjeni projekt. Poročilo Zavoda DIHS pa tudi nakazuje na verjetnost, da je prišlo do oškodovanja pri najmanj treh projektih. Očitki so, da je serijsko kradla evropska sredstva. Spomnimo se tudi poloma z razpisom za izobraževanje starejših pa tudi njeno komentiranje migrantske krize kot razloge za kaznovanje ministrice.  Sedaj pa še udarec, da se ne more zavzeti za svoj resor in ga učinkovito voditi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala in Boris Tomašič prihajata v Kozje

Voditelja oddaj Kdo vam laže in Signal, Boris ter...

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...

Tudi kokoši imajo lahko svojo vilo

Podjetje Run Tiger je pod blagovno znamko Run Chicken...