fbpx

Golob tožilcem, ki ga preiskujejo v zadevi Gen-I, obljubil povišice

Premier Golob je sodnikom in tožilcem obljubil 600 evrov višje plače. (Foto: STA)

Premier Robert Golob je na občnem zboru Slovenskega sodniškega društva napovedal reformo plačnega sistema s posebnim plačnim stebrom za sodstvo oziroma pravosodje. Vsem funkcionarjem v pravosodju je namreč obljubil dodatnih 600 evrov, s čimer bo zagotovo povečal apetite ostalih skupin v javnem sektorju po podobnih ali celo večjih zahtevah. Še bolj pa bode v oči, da je Golob obljubil povišice tožilcem ravno v času, ko ga ti preiskujejo zaradi suma storitve kaznivega dejanja. 

Da pokažemo našo resnost, smo se odločili, da bomo s 1. januarjem sprejeli dodatek k vašim plačam. S tem hočemo pokazati, da ne dajemo samo obljub,” je pred sodniki izjavil premier Robert Golob. Dodatek k plačam v višini 600 evrov bruto velja tudi za tožilce, ki usmerjajo predkazenski postopek ravno proti Golobu – nekdanjemu predsedniku uprave Gen-I. Ob tem se namreč pojavi utemeljeno vprašanje, ali ne gre pri obljubi za neke vrste podkupovanje pravosodnega sistema. Golob je namreč ob najavi požel velik aplavz in odobravanje navzočih sodnikov na občni seji sodniškega društva. Nedvomno bodo tega dodatka veseli tožilci.

Spomnimo namreč, da NPU vodi predkazenski postopek, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo v zadevi zoper Gen-I, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo. Gre za domnevno sporno poslovanje hčerinske družbe Gen-I iz Beograda, o kateri smo na Novi24TV že večkrat poročali. Beograjska družba naj bi denar na podlagi svetovalnih pogodb nakazovala nekemu podjetju v Črno goro, pod drobnogled pa naj bi vzeli tudi načrte delne privatizacije družbe Gen-I.

Seja Sodnega sveta RS, ki se je je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob. (Foto: STA)

Je pa zanimivo, da o tej sicer javno razkriti zgodbi ni pisal skoraj noben medij, čeprav se je v javnosti pojavila že pred parlamentarnimi volitvami.

Andrej Žitnik