Rupar: Milijarde za Mesca, drobtinice za upokojence

Premier Robert Golob upokojencem šele novembra obljublja uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka. (Foto: STA)

Premier Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja napovedal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Čeprav je obljubil, da bodo komunicirali zgolj rezultate, pa je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov – načrtovan šele s 1. januarjem. Obljube za upokojence so po mnenju vodje upokojenskega gibanja Pavla Ruparja drobtinice, medtem ko brez težav namenjajo milijarde za druge projekte.

Z novembrom je napovedal predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, “zato, da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta“. Kar je daleč prepozno in še vedno manj, kot znaša usklajevanje z rastjo cen. Vse vdovske pokojnine se bodo po njegovem najkasneje s 1. januarjem uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino. Torej bodo, glede na prvi ukrep, vse vdove in vdovci prejemali najmanj 700 evrov. Ukrep bo po Golobovih besedah zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.

Tretji ukrep bo naslavljal invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšani delovni čas. Ko se to zgodi, se jim po aktualni zakonodaji zniža tudi odmera za pokojnino. “To bomo s 1. januarjem spremenili. Zaenkrat za vse, ki se bodo upokojevali od tega časa. Njim se bo odmera štela, kot bi delali polni delovni čas,” je dejal Golob.

Četrti ukrep pa je božični dodatek. Obračunan bo na način, kot je letni dodatek, ki bo izplačan v juniju, znesek pa bo nižji, po Golobovih besedah bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka. “Izplačan bo še v času božiča, da boste lahko še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja,” je zbranim dejal premier Golob.

Tokratni Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki so se danes začeli v Ljubljani, se bodo osredotočili na aktualne družbene izzive, ki zadevajo mlade in starejše. Na dvodnevnem dogodku bodo med drugim govorili o ohranjanju vitalnosti in aktivnem staranju ter pokojninski in zdravstveni reformi, so sporočili iz Zveze društev upokojencev Slovenije.

Sušnik nezadovoljen s prepozno in premalo ambiciozno uskladitvijo pokojnin
Predsednik Zveze društev upokojencev Janez Sušnik je v izjavi za medije izrazil presenečenje, da se bo vpeljala “božičnica”, saj da je to nekaj novega. Pozdravil je tudi ukrepe za invalide in za tiste, ki prejemajo vdovske pokojnine. Pričakoval pa je višji odstotek uskladitve pokojnin. Kot je pojasnil, so predlagali uskladitev v višini najmanj 3,5 odstotka, kot je že februarja vladi predlagal tudi svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Vendar je, kot je dejal Sušnik, vlada dala prednost vdovskim pokojninam in invalidom ter sredstva razdelila na različne nivoje. Napovedana višina, torej 1,8 odstotka, po njegovih navedbah ne bo zadovoljila upokojencev, “ker je inflacija previsoka“.

Predsednik Zveze društev upokojencev
Janez Sušnik (Foto: STA)

Opomnil je na lansko visoko letno inflacijo in na to, da se tudi letos stvari močno dražijo. “Upam, da bo razum prevladal, da bo ta socialni paket toliko ovrednoten in za tiste, ki so res pomoči potrebni,” je dejal in spomnil, da so v času pretekle vlade tisti z nizkimi pokojninami paket pomoči dobili trikrat.

Obenem Sušnik meni tudi, da je november za usklajevanje pokojnin zelo pozen, da bi do tega lahko prišlo takoj po dopustih, kar da je ministrom tudi povedal. “Vendar zgleda, da jim finance ne dopuščajo,” je dodal.

Sara Kovač