fbpx

Golobič do zadnjega ruši in kupuje poslance, naj ne podprejo nove vlade!

Med vplivnimi politiki iz kroga Milana Kučana je tudi Gregor Golobič, nekdanji dolgoletni generalni sekretar LDS in nato predsednik Zaresa. Zadnja leta je »stric iz ozadja«.

Globoka država v zadnjih dneh, ko potekajo pogajanja za oblikovanje morebitne nove koalicije, vlaga naravnost neverjetne napore, da bi to preprečila. Aktivno se je angažiral Gregor Golobič, ki skuša do zadnjega preprečiti novo vlado s prepričevanjem poslancev, predvsem iz vrst SMC, naj prestopijo. Prav tako proti vladi lobira Milan Kučan, ki naj bi predsednika SMC Zdravka Počivalška klical celo osebno in to potem, ko se je prejšnji petek z avtomobilom v ljubljanski Zupančičevi jami zabil najprej v rampo in nato še v avtomobil za seboj. Počivalška naj bi klical tudi ljubljanski šerif Zoran Janković, vsaj 5 SMC-jevih poslancev pa je od Marjana Šarca in Črnčeca prejelo ločene ponudbe za prestop v LMŠ.

V zadnjih dneh so med Slovensko demokratsko stranko, Stranko modernega centra, Novo Slovenijo – krščanskimi demokrati in DeSUS potekala intenzivna pogajanja o oblikovanju nove koalicije, v vsem tem času pa je bila v podzemlju zelo aktivna tudi slovenska globoka država, ki je v preprečitev nastanka nove vlade vlagala naravnost neverjetne napore. Šef globoke države Milan Kučan naj bi pri tem celo osebno klical predsednika SMC Zdravka Počivalška in ga prepričeval, naj ne gre v koalicijo z SDS, za glavnega operativca pri operaciji pa si je izbral nekdanjega predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, ki je kot politik propadel, a naj bi iz ozadja še vedno vlekel niti.

Rušijo do zadnjega in bodo tudi v primeru sestave nove vlade
Kot smo na Nova24TV že poročali, so Golobiču sicer vsaj do neke mere načrte prekrižala medijska poročanja o vohunjenju nad poslanci. Ta naj bi skušal s pritiski ter ustrahovanji omogočiti nadaljnjo vladavino tranzicijske levice. “Slovenski Stalin”, kot je nekdaj vplivnega politika propadle LDS Golobiča imenoval marksistični filozof Slavoj Žižek, je po nenapovedanem odstopu premierja Marjana Šarca skušal z agresivnim zakulisnim delovanjem – v tem je bil vedno mojster – spremeniti tok dogajanj v slovenski politiki. Operativno pa mu je pri tem pomagal njegov sosed s Kotnikove Damir Črnčec. Le medijem, kot so Požareport, Nova24TV in Demokracija se lahko zahvalimo, da smo obelodanili pritlehne načrte globoke države, konkretno Gregorja Golobiča, da bi vohunili za poslanci nekaterih političnih strank in sorodniki – gre predvsem za SAB, DeSUS in SMC – tiste, ki si v tem trenutku ne želijo predčasnih volitev, da bi jih z nelegitimnimi praksami ter izsiljevanji skušali prepričati v sabotažo lastnih strank ali k prestopom v druge, predvsem LMŠ.

Golobič je računal na “pucke”, njegovo agresivno delovanje pa pojasnijo poslovni interesi
Kot smo izvedeli, je Golobič takoj po Šarčevem odstopu aktivno stopil v akcijo reševanja tranzicijske levice in sicer s preverjenimi metodami “prepričevanja” poslancev državnega zbora ter rušenja nekaterih strank na levi sredini, naj ne gredo v koalicijo Janeza Janše. Podobno smo v zgodovini slovenskega parlamenta videli že večkrat, z istimi akterji v ozadju.

Pri tem kot enega najbolj usodnih velja spomniti na nekdanjega poslanca Slovenskih krščanskih demokratov Cirila Pucka, ki je leta 1996 omogočil 46. glas in sestavo vlade dr. Janeza Drnovška, še danes pa se Pucka omenja kot človeka “Gregorja Golobiča”. Golobičevo agresivno delovanje naj bi sicer pojasnili njegovi poslovni interesi, financiral naj bi se iz državnega Telekoma Slovenije, pri čemer uporablja znano metodo svetovalnih (avtorskih) pogodb.

Iz zapisa na spletni strani Telekoma je razvidno, da je Magento R&D podpisal pogodbo za svetovanje za več kot 30 tisoč evrov. To se je zgodilo po tem, ko so v upravo nastavili Vido Žurga. Da bo razumljivo Margento R&D izhaja iz nekdanje razvpite golobičeve Ultre. Koliko je takšnih in podobnih pogodb z Telekomom ali drugimi državnimi podjetji ne vemo. Očitno pa jih, glede na paniko pred sestavo nove vlade, ni malo.

SMC ima Golobičevega krta
Če je Svet SMC pred dnevi pooblastil predsednika Počivalška, da nadaljuje pogovore o vstopu v morebitno novo vlado v sedanji sestavi DZ, pa je kot edini glasoval proti poslanec Jani Möderndorfer. Prav njegovo glasovanje potrdi navedbe, da je “na liniji” z Golobičem in le izpolnjuje njegove ukaze v smeri rušenja stranke in naporov za sestavo nove koalicije, prav tako njuno bližino izdaja skupna preteklost v strankah LDS in Zares, nato pa je Möderndorfer zašel še v PS, SAB ter nato SMC – vse to so stranke, ki jih je uspel zamenjati v kratki politični karieri, toda to še ni vse, vse bolj se govori, da bo prestopil k Šarcu v LMŠ.

Janković in Golobič – obema je dobro šlo, ko sta izkoriščala državnega monopolista. (Foto: STA)

Počivalška naj bi klical tudi Kučan, Šarec in Črnčec pa sta SMC-jevim poslancem poslala ponudbe za prestop
Golobič in Kučan pa nista edina, ki neposredno pritiskata na akterje, pač pa naj bi to počel tudi osramočeni ljubljanski šerif Zoran Janković, ki naj bi po informacijah, s katerimi razpolagamo v uredništvu, osebno klical Počivalška in naj bi ga prav tako prepričeval, naj ne vstopi v koalicijo z SDS. Po navedbah novinarja Bojana Požarja naj bi sicer to storil šele po odmevni prometni nesreči prejšnji petek, ki jo je povzročil v Zupančičevi jami, kjer se je najprej zabil v rampo, nato pa še v avtomobil za seboj. Nadalje naj bi Šarec in njegov oproda Črnčev vsaj 5 poslancem SMC, vključno z Möderndorferjem poslala ločene ponudbe za prestop v LMŠ, s čimer bi prav tako preprečili nastanek nove koalicije.

Rok Krajnc