fbpx

Sile iz ozadja rušijo: Golobičev funkcionar iz Zaresa bi krojil usodo DeSUS-a

Zlatko Ficko je bil nekoč funkcionar Golobičeve stranke Zares, danes prepričuje poslance DeSUS, naj se podpišejo pod nezaupnico vladi. (Foto: Insajder)

Se še spomnite, kako so poslanci DeSUS zatrjevali, da jih sodelovanje s koalicijo ustavnega loka ne zanima? Vsaj večina je trdila, da ne bi podprla konstruktivne nezaupnice.

A očitno se je vmes marsikaj spremenilo. Stranka, ki jo je medtem prevzel stari novi predsednik Karl Erjavec, je zapustila vladno koalicijo, Erjavec pa sedaj kandidira celo za mandatarja za sestavo nove vlade, kar naj bi bil ključni argument za podporo poslancev konstruktivni nezaupnici. Vendar pa ni šlo tako gladko. Po naših informacijah naj bi Erjavec angažiral razvpitega Zlatka Ficka za pridobitev poslanske skupine. Pri tem naj bi poslance celo izsiljeval. Zato smo na Karla Erjavca in na stranko DeSUS naslovili tudi vprašanja v zvezi s tem, saj ni znano, v čigavem imenu Ficko to počne.

Ficko seveda ni neznano ime, saj je v letu 2020 precej glasno rovaril tudi proti Aleksandri Pivec v času, ko je bila predsednica DeSUS. Očitno je s svojim vplivom dosegel, da ji je stranka obrnila hrbet in je zapustila tudi vlado. To je bilo tudi maščevanje, ker so ga nadzorniki maja lani odpoklicali s funkcije predsednika uprave Slovenski državni gozdovi (SiDG). Omenjeno družbo, ki sicer velja za nekakšen novodobni kolhoz, njegovo ustanovitev pa je dejansko izsilil nekdanji predsednik SD in nekdanji minister za kmetijstvo Dejan Židan še v času Cerarjeve vlade, je Ficko vodil tri leta. Po naših podatkih naj bi Ficko v preteklosti precej menjaval politične stranke, z vstopom v DeSUS, kjer je postal celo predsednik kočevskega odbora, pa naj bi mu uspelo priti na omenjeno vodstveno funkcijo. Vendar se je precej slabo izkazal. Še časopis Delo, ki je sicer v lasti imperija Stojana Petriča iz kroga Milana Kučana, je poročal o slabem gospodarjenju na področju sanitarne sečnje, kjer je prihajalo do velikih zamud. Ficko pa naj bi si precej zamer nakopal tudi z investiranjem v novo leseno zgradbo v lasti družbe in sicer v Kočevju – stala naj bi dobrih pet milijonov evrov.

Zlati državni gozdovi
Že leta 2019 pa je v javnosti zaokrožila anonimka, ki je opozarjala na Fickove sporne posle v zvezi z novo poslovno stavbo. Problematična naj bi bila tudi naveza za medsebojno financiranje z Zavodom za gozdove – tudi slednji je postal odlagališče za politične kadre. Tako so za vodjo območne enote zavoda v Nazarjah nastavili kar nekdanjega poslanca LMŠ Darija Krajčiča, ki je odstopil zaradi afere s sendvičem, medtem ko je družba Slovenski državni gozdovi postala “bankomat” stranke DeSUS. Anonimka je tako opozarjala prav na enormno porabo proračunskih sredstev ter na dejstvo, da se je SiGD izrodila v nekakšno “državo v državi”. Seveda tu ne gre samo za potratno gradnjo nove zgradbe, ampak tudi za nakup avtomobilov v vrednosti sto tisoč evrov, medtem ko naj bi strokovne kadre v družbi poniževali. Postavlja pa se tudi vprašanje, koliko lesa je bilo na črno izvoženega v Avstrijo, saj se evidentirana količina posekanega lesa ni ujemala z dejanskim, to pa pomeni, da je prišlo do oškodovanja državnega premoženja za najmanj 15 milijonov evrov. Avtorji anonimke so celo namigovali, da je družba s hlodovino ravnala malomarno in prodajala les na javnih dražbah po nižji ceni od tiste, ki je bila opredeljena po ceniku.

Nekdanji direktor podjetja Slovenski državni gozdovi Zlatko Ficko. (Foto: STA)

Fickova “zgodba o uspehu” pa se je začela sesuvati v prah prav v času, ko je kmetijsko ministrstvo prevzela Aleksandra Pivec, to je bilo sicer še v času Šarčeve vlade. Po zamenjavi vlade pa so očitno sklenili narediti konec Fickovim nenavadnim poslovnim praksam, kar je bil tudi povod za kasnejše maščevanje Pivčevi. Kar pa očitno ni bilo dovolj, saj Ficko sedaj prevzema eno glavnih vlog pri rušenju Janševe vlade. Kako že pravi znana pesem? Vse za velik biznis, vse za velik d’nar …

Luka Perš