Golobičev kader mu diha za ovratnik, Levica ga drži v šahu: Vse podrobnosti, zakaj je moral Šarčev posel z oklepniki propasti

(vir: twitter)

Minister za obrambo je vlado seznanil z razlogi za odložitev nakupa nemških osemkolesnikov Boxer. Ti naj bi bili predvsem “postopkovne narave”, v resnici pa gre za odločitev nadkoalicijske Levice, ki nasprotuje nakupu. Pojavlja pa se vprašanje, ali je nakupu nasprotovala samo nadkoalicijska Levica ali pa je imel prste poleg tudi Golobičev kader v vrstah LMŠ.

Minister za obrambo Karl Erjavec je po poročanju STA vlado seznanil z razlogi za odlog nakupa osemkolesnikov, ki so potrebni za formiranje srednje bojne bataljonske skupine do leta 2022, kakor to zahteva zaveza, ki jo je Slovenija dala zvezi Nato.

A kakor je vedno v slovenski politiki, stvar ni tako preprosta, kot se zdi. Erjavec je na seji predstavil razloge za odlog nakupa, ki naj bi bili predvsem “postopkovne narave”. Uradno naj Slovenska vojska ne bi imela “celovite taktične študije” o tem, katere zmogljivosti sploh potrebuje za izpolnjevanje zavez svojim zaveznicam v Natu.

Levica diktira pogoje, Šarec odločno uboga
Zato se je vlada Marjana Šarca odločila za odstop od sklenitve sporazuma z organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju OCCAR. O tem nameravajo v vladi obvestiti tudi OCCAR in parlamentarna odbora za zunanjo politiko ter obrambo.

Dolgo je bilo jasno, da nadkoalicijska Levica ni naklonjena nakupu osemkolesnikov. Njihovi razlogi za to so dokaj preprosti: ne marajo Nata. Poslanec Levice Miha Kordiš je tako že lansko leto, ko se je sestavljalo vlado, opomnil zbrane na seji, da če mislijo nadaljevati z nakupom, Šarec ne bo potrjen za premierja. Rezultat tega je zdaj vsem jasen.

A pojavljajo se ugibanja, da Levica ni edina nekoalicijska stranka, ki Šarcu te dni povzroča sive lase. Kader, ki ga je v LMŠ nastavil prvak propadle stranke Zares Gregor Golobič, naj bi bil ravno tako vpleten. “Rusofilski Golobičev poštni nadzornik Klemen Grošelj je dosegel cilj, za katerega je bil postavljen na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo,” je na Twitterju zapisal poslanec SDS Žan Mahnič.

Koliko je Šarec pripravljen požreti, da ostane premier?
Po Mahničevem mnenju to pomeni začetek konca Slovenske vojske, saj se je z odložitvijo nakupa ustavil razvoj SV. Uradni razlog naj bi bil zadnja taktična študija, ki je bila opravljena leta 2005. Vprašamo se lahko, kaj se je v teh 14 letih spremenilo, da je potrebna nova študija o potrebah SV? Praktično nič, a vsak izgovor je dober, če Šarcu ni treba priznati, da lahko še tako dobro igra odločnega premierja, medtem ko mu Golobičev kader diha za ovratnik in ga Levica drži v šahu.

Spomnimo se samo dogajanja v zadnjem tednu. Zunanji minister Miro Cerar je dosegel svoje glede Venezuele, Levici to ni bilo všeč. Šarec je zavrnil sodelovanje na evropskih parlamentarnih volitvah s SMC in SAB, Golobiču to ni bilo všeč. Zdaj je potrebno zagotoviti glasove za sprejetje proračuna. Brez Levice ima Šarčeva koalicija petih strank zgolj 43 poslancev, kar je tri premalo.

Ob tem pa se je vredno vprašati, glede na to, da Slovenska vojska večinoma deluje v sklopu misije zveze Nato, ali bosta premier Šarec in njegova vlada prevzela odgovornost, če bo prišlo do smrtnih žrtev med slovenskimi pripadniki oboroženih sil, saj so oklepniki namenjeni ravno zagotavljanju njihove varnosti na misijah.

Ivan Šokić