Golobov podpornik Janković še vedno zavrača pozive k vrnitvi Putinovega odlikovanja – bi pa imel diplomatski potni list!

Ljubljanski župan Zoran Janković na programski konferenci Golobove stranke Gibanje Svoboda. (Foto: STA)

Ljubljanski župan Zoran Janković je napadel ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja, ker mu ni podaljšal diplomatski potni list, čeprav župani po zakonu do tega niso upravičeni. Gre za privilegij, ki ga je pridobil med vladavino LDS. Medtem pa Janković vztrajno zavrača pozive k vrnitvi odlikovanja Ruske federacije.

Kraljica Roberta Goloba v prvi vrsti, ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci potožil, da zunanji minister dr. Anže Logar že več mesecev ignorira njegovo vlogo za diplomatski potni list. Janković je edini slovenski župan s takšnim potnim listom, pred dvema desetletjema mu ga je podaril Dimitrij Rupel, poroča Dnevnik.

“Diplomatski potni list imam že 22 let, dal mi ga je nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, ko sem bil v Mercatorju. Vsi so mi ga podaljševali, tokrat mi poteče 24. marca, vlogo smo oddali 22. decembra lani. Gospod Logar se mi ne javlja na klice, prav tako ni odgovoril na dva dopisa. To je tisti minister SDS, ki govori o povezovanju, ko je treba kaj narediti in to pokazati v praksi, pa je enostavno tiho,” je dejal Janković v začetku marca.

Ljubljanski župan Zoran Janković (foto: STA)

V 9. členu zakona o potnih listinah ni zapisano, da bi bili župani upravičeni do diplomatskega potnega lista. Diplomatski potni list se izda predsedniku Republike Slovenije, poslancem Državnega zbora Republike Slovenije, poslancem iz Republike Slovenije v Evropskem parlamentu, predsedniku Državnega sveta Republike Slovenije, predsedniku in članom Vlade Republike Slovenije, predsedniku Ustavnega sodišča Republike Slovenije, varuhu človekovih pravic, predsedniku Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, predsedniku Računskega sodišča Republike Slovenije.

Župani sami po sebi niso upravičeni do diplomatskega potnega lista
Do diplomatskega potnega lista so upravičeni tudi uslužbenci Republike Slovenije v diplomatskih predstavništvih in konzulatih ter uslužbencem v posebnih misijah v tujini, ki imajo diplomatske ali konzularne nazive, ter uslužbenci ministrstva, pristojnega za zunanje zadeve, ki opravljajo diplomatske in konzularne naloge in imajo diplomatske nazive, vključno s tistimi, ki v dogovoru z ministrstvom, pristojnim za zunanje zadeve, opravljajo naloge v Evropski službi za zunanje delovanje, vodje državnih delegacij Republike Slovenije, osebe, ki po sklepu Vlade Republike Slovenije odhajajo na delo v mednarodne organizacije kot funkcionarji z diplomatskim statusom v omenjenih organizacijah, diplomatski kurirji in določene druge osebe, če je to v interesu Republike Slovenije.

Foto: STA

Diplomatski potni list se lahko izda tudi ožjim družinskim članom uslužbencev Republike Slovenije v diplomatskih predstavništvih in konzulatih ter uslužbencev na posebnih misijah v tujini, uslužbencev, ki na podlagi sporazuma z ministrstvom, pristojnim za zunanje zadeve, opravljajo naloge v Evropski službi za zunanje delovanje in ožjim družinskim članom oseb, ki po sklepu Vlade Republike Slovenije odhajajo na delo v mednarodne organizacije kot funkcionarji z diplomatskim statusom v omenjenih organizacijah, če z njimi živijo v skupnem gospodinjstvu v tujini, ter ožjim družinskim članom ostalih oseb iz prejšnjega odstavka, če jih spremljajo na službeni poti v tujino.

Logar mora oceniti, ali je Janković upravičen do potnega lista
Kot kaže, Janković po zakonu sam po sebi ni upravičen do diplomatske potne listine, razen če bi ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) ocenilo, da je to v interesu Republike Slovenije. V uredbi je zapisano, da je za ugotavljanje interesa pristojen minister za zunanje zadeve. Minister pri presoji upošteva, ali in v kolikšni meri izdaja diplomatskega ali službenega potnega lista prispeva k predstavljanju Republike Slovenije v tujini, pomeni priznanje za mednarodno uveljavljanje Slovenije, omogoči možnost potovanja ali bivanja v tujini, ki je sicer z navadnim potnim listom oteženo ali povezano z velikimi težavami, je potrebna iz razlogov državne varnosti.

Zoran Janković se ne misli odreči odlikovanju iz rok vojnega agresorja Vladimirja Putina. (Foto: STA)

Spomnimo, Logar je po izbruhu vojne v Ukrajini pozval prejemnike odlikovanja za častnega konzula Ruske federacije v Sloveniji, da vrnejo konzularni naziv. Po javno dostopnih podatkih je odlikovanje vrnila samo nekdanja ministrica Anja Kopač Mrak, medtem pa je Janković odlikovanja ni vrnil, saj želi ostati v dobrih odnosih z Moskvo.

Sara Rančigaj