Golobov veliki poraz: Gibanje Svoboda ostalo brez predsedniške kandidatke

Golobova stranka Gibanje Svoboda je ostala brez predsedniškega kandidata. (Foto: STA)

Marta Kos odstopa od kandidature za predsednico republike. Iz Gibanja Svoboda so poslali njeno pojasnilo, v katerem je navedla, da odstopa zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov. A v stranki je menda mogoče slišati več razlogov za njen odstop od kandidature – med njimi je tudi ta, da so ji javnomnenjska merjenja pokazala slab rezultat. Ne glede na razloge, pa je jasno nekaj. Gre za prvi veliki politični poraz Roberta Goloba. 

“Zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov odstopam od volilne tekme za predsednico Republike Slovenije,” je sporočila Kosova, za katero bi po zadnji anketi Mediane glasovalo zgolj 11,4 odstotka anketirancev, kar je vse prej kot dober rezultat, ki bi ga pričakovali v Gibanju Svoboda. V stranki je kot razlog za odstop od kandidature možno slišati tudi veliko drobljenje glasov na levi sredini, ki bi lahko vsaj v prvem krogu volitev največje število glasov prineslo Anžetu Logarju iz vrst SDS, poroča N1. Kosova je bila po informacijah tega portala znotraj stranke deležna tudi kritik, da se kampanje ni dobro lotila ter da se je tik po najavi kandidature za predsednico republike odpravila na dolge počitnice. Nad njeno kandidaturo naj bi bil menda vse manj navdušen predsednik stranke Robert Golob, so še zapisali.

Odstop od kandidature ne pride v poštev, saj so prav vsi razlogi, ki so me vodili v odločitev zanjo, še vedno tu: pa naj gre za zanos naprednega Gibanja Svoboda ali podporo z vseh koncev Slovenije,” je za Delo Kosova komentirala junija, ko so jo vprašali o možnosti odstopa – a se je sedaj očitno premislila. Na kandidaturo Kosove se je precej ostro odzval nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je sicer podprl kandidaturo Nataše Pirc Musar. Kandidaturo Kosove je označil za sistemsko nesprejemljivo, saj bi z njeno zmago tri ključne položaje v državi zasedali trije vodilni pripadniki iste stranke. “To je z vidika načela delitve oblasti vprašljivo,” je ocenil Kučan, Kosova pa je nato komentirala, da zlorabo legitimnega predsednikovega pomisleka čuti kot premišljen poskus izločiti jo iz tekme, še preden se je ta sploh dobro začela.

Marta Kos (Foto: STA)

Mešanje političnih kart na levici
Odstop predsedniške kandidatke pa spreminja tudi dinamiko predsedniških volitev. Volivci trde levice, ki so se zbirali okrog Kosove, bodo sedaj najverjetneje migrirali k Nataši Pirc Musar, ki jo bo stranka Gibanje Svoboda skoraj zagotovo podprla, saj je z njo v preteklosti že sodelovala kot pravna zastopnica Faile Pašić.

Dr Matevž Tomšič ocenjuje, da za največjo stranko Gibanje Svoboda ni dobro, da je ostala brez predsedniškega kandidata. (Foto: STA)

Profesor in politični analitik dr. Matevž Tomšič je komentiral, da lahko samo ugibamo, kakšni so razlogi za odstop, Kosova to najbolje ve, ostalo so seveda zgolj špekulacije. Bi se pa na levici z več relativno močnimi kandidati glasovi dejansko razpršili. Anže Logar, ki je levemu bloku najresnejši protikandidat, bi verjetno imel več možnosti. Čeprav bi po drugi strani v drugem krogu na strani levice verjetno prišlo do poenotenja – podobno kot je v preteklosti v prvem krogu vodil Lojze Peterle, potem pa je izgubil, ker se je v drugem krogu levica poenotila. Seveda gre lahko tudi za neke notranje konflikte znotraj levega tabora – a to lahko bolj kot ne ugibamo. “Težko je zamejiti, kdo je tu nova ali stara levica, meje glede tega so dosti zabrisane, konec konec je tudi Marta Kos del te stare etablirane levice, izhaja iz podobnih krogov kot druga favoritka Nataša Pirc Musar. Kar se tiče njunega miljeja, iz katerega izhajata, njunega pedigreja, nekih velikih razlik dejansko ni,” je glede tega, ali odstop Kosove pomeni zmago “stare levice”, pojasnil Tomšič.  Je pa ob tem poudaril, da za Goloba zagotovo ni dobro, da je kandidatka in podpredsednica njegove stranke dokaj klavrno zaključila to svojo zgodbo glede kandidature.

Marta ni Kos?
Mogoče je pač Kosova preprosto ugotovila, da nima možnosti priti v drugi krog, in je ugotovila, da je ta umik bolj časten,” je še ocenil Tomšič, ki je ponovil, da ni dobro za stranko, ki je tako (pre)močno dobila parlamentarne volitve, da zdaj morda niti ne bo imela predsedniškega kandidata oz. kandidatke. Glede na to, da je bilo kar nekaj trenj, sicer ni pričakovati, da bi Gibanje Svoboda sedaj podprla Natašo Pirc Musar. Podporniki Kosove se bodo na volitvah sicer po vsej verjetnosti vseeno odločili za slednjo – vsaj v drugem krogu, če ne že prej. Na kampanjo Anžeta Logarja pa odstop Kosove po mnenju Tomšiča ne bo vplival, kandidat mora namreč igrati svojo igro naprej ne glede na to, kaj se dogaja v levem taboru.

Profesor in politolog dr. Miro Haček pa je mnenja, da bo posledica umika Marte Kos iz predsedniške tekme predvsem velik premik glasov k Nataši Pirc Musar, ki ima sedaj možnost zmagati tekmo že v prvem krogu.  “Je pa res, da več kandidatov iz leve strani političnega spektra, kot bo sodelovalo, manjša je ta možnost,” je še ocenil. Po Hačkovih besedah je posledica je tudi ta, da trenutno – in kaže, da bo tako tudi ostalo – niti ena koalicijska stranka nima svojega kandidata – “Kar je zelo povedno in deloma kaže kadrovsko stanje v teh strankah, še bolj pa moč neformalnih ozadij, ki stojijo za temi strankami,” je še dodal profesor.

Sara Bertoncelj