Golobov svetovalec Grizold bo sedel na zatožno klop

Obramboslovec dr. Anton Grizold je svetovalec Roberta Goloba. (Foto: STA)

V sredo bosta morala pred zatožno klop stopiti nekdanji dekan na FDV in svetovalec Roberta Goloba dr. Anton Grizold ter Grizoldov naslednik na FDV Bojko Bučar. Tožilstvo je vložilo pregon tudi zoper Kučanovo osebno prijateljico Gabi Čačinovič Vogrinčič. Vsi trije so se v sodnem postopku znašli zaradi afere ljubljanske univerze, ko so si dodatke za stalno pripravljenost izplačevali na številnih članicah, denimo ekonomski in filozofski fakulteti, ter fakulteti za socialno delo, kjer je padla tudi prva obsodba. Grizoldu in Bučarju grozi od treh mesecev do pet let zapora. 

Spletni portal Škandal24 piše, da letošnji povratnik v državno politiko Robert Golob, ki je včasih igral za Pozitivno Slovenijo, iz naftalina v svoj krog vleče tudi druge pozabljene politike. Pred dnevi je z njim na tiskovni konferenci o varnostnih zadevah nastopal dr. Anton Grizold, profesor in nekdanji politik stranke LDS, ki je na volitvah leta 2004, ko je kandidiral v volilni enoti Novo mesto, prejel 1517 glasov.

Spomnimo, iz dokumentacije nekdanje SDV, ki jo je v Arhivu Slovenije našel raziskovalec in publicist Igor Omerza, je razvidno, da je imel Grizold kodno ime Gane in številko 14000-05883, kar po udbovskih evidencah pomeni vir SDV oz. Udbe. Grizold se je po propadli politični karieri vrnil v državno službo na ljubljansko Fakulteto za družbene vede (FDV), kjer je opravljal tudi funkcijo dekana. In to tako, da mora v sredo, 23. marca, na zatožno klop na sodišče, skupaj s kolegom Bojkom Bučarjem.

Vir: Škandal 24

Pravijo, da gre za kazensko zadevo, saj jima tožilec Matija Hostnik očita zlorabo položaja, Grizoldu in Bučarju pa grozi od treh mesecev do petih let zapora. Grizold in Bučar, nekdanja dekana FDV, sta se na zatožni klopi znašla v aferi vseh afer ljubljanske univerze, ko so si dodatke za stalno pripravljenost izplačevali na številnih članicah, denimo ekonomski in filozofski fakulteti, ter fakulteti za socialno delo, kjer je padla tudi prva obsodba.

Vir: Škandal24

Kazenski zakonik namreč opredeljuje zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic v primeru, ko uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zato da bi sebi ali komu drugemu pridobila protipravno premoženjsko korist, izrabi svoj uradni položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let.

Nekdanji minister za obrambo in nekdanji dekan FDV Anton Grizold bo moral na zatožno klop zaradi nezakonito izplačanih dodatkov (Foto: STA)

Delo poroča, da je na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča že februarja stopil nekdanji dekan fakultete za družbene vede (FDV) Bučar, ki mu tožilstvo očita domnevno zlorabo položaja v aferi izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost. Bučar po poročanju STA krivdo zanika, sodni postopek zoper Bučarjevega predhodnika, nekdanjega dekana Grizolda, pa je zastaral. V tem primeru torej ni jasno, ali zoper Grizolda teče še en postopek, ki ni zastarel, saj je na sodišče povabljen kot obtoženec.

Izplačani dodatki brez pravne podlage
Tožilstvo Bučarju očita, da naj bi kot dekan FDV v času od oktobra leta 2011 do septembra 2013 zlorabil uradni položaj z namenom, da bi sebi in drugim pridobil protipravno korist. To naj bi storil s tem, da je izdal odredbe in sklepe o stalni pripravljenost za 24 uslužbencev fakultete, za kar pa ni imel pravne podlage. Po mnenju tožilstva naj bi Bučar vedel, da so izplačila nezakonita, vendar je zasledoval cilj povečanja plač zaposlenim, je med drugim poudarila okrožna državna tožilka Renata Vodnjov.

(Foto: Pixabay)

Bučar, ki je približno dve leti upokojen, se je zagovarjal, da je izplačila dodatkov za stalno pripravljenost podedoval od prejšnjega dekana FDV Grizolda, ob prevzemu funkcije pa ga ni nihče opozoril, da bi bilo z izplačili karkoli narobe. Takšnega svarila ni dobil niti od svojih kolegov, drugih dekanov ljubljanske univerze, s katerimi so se srečevali mesečno in pogovarjali o različnih vprašanjih, tudi dodatkih za stalno pripravljenost. Ko je prevzel funkcijo dekana, je bila fakulteta za družbene vede v nezavidljivem finančnem položaju, sodelavci pa so ga opozorili, da so do dodatkov upravičeni kot javni uslužbenci, je dejal. Bučar je po poročanju STA poudaril tudi, da dodatkov za stalno pripravljenost fakulteta ni izplačevala iz javnih sredstev, temveč iz sredstev, ki jih je fakulteta pridobivala iz tržne dejavnosti. Očitek tožilstva, da naj bi izplačilo dodatka za stalno pripravljenost predpisoval sam sebi, je Bučar zanikal.

Nezakonito so si izplačevali dodatke tudi drugje
Tožilec Hostnik je vložil pregon tudi zoper zaupnico Milana Kučana in nekdanjo dekanjo Fakultete za socialno delo Gabi Čačinović Vogrničič, ki je bila spoznana za krivo in pogojno obsojena na pol leta zapora. Za izplačila, ki so na račune javnih uslužbencev kapljali v letih med 2012 in 2015, pa niso imeli pravne podlage, skupni znesek nezakonito izplačanih dodatkov na ljubljanski univerzi pa je znašal kar 780.943 evrov, od tega 63.635 evrov na FDV.

Družinska prijatelja Gabi Čačinovič Vogrinčič in Milan Kučan. (Foto: STA)

Sara Kovač